Xάος στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια: Μαζικές ακυρώσεις πτήσεων σε Γαλλία και Γερμανία

0

Google News

Περίπου το ένα τέταρτο των προβλεπόμενων πτήσεων ακυρώθηκε σήμερα εξαιτίας απεργίας του προσωπικού του αεροδρομίου Σαρλ ντε Γκωλ του Παρισιού που ζητεί αύξηση των μισθών, σύμφωνα με τον όμιλο «Αεροδρόμια του Παρισιού» (ADP).

Η αποχώρηση πολλών υπαλλήλων μιας σειράς ειδικοτήτων αναμένεται να εντείνει τα προβλήματα στο αεροδρόμιο και τις καθυστερήσεις σε δρομολόγια. Παρά το γεγονός ότι η απεργία δεν επεκτάθηκε στο αεροδρόμιο Orly, κάποιες καθυστερήσεις αναμένεται να υπάρξουν και εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες.

Ακυρώσεις πτήσεων λόγω απεργίας

Η Air France ακύρωσε 85 πτήσεις μικρών και μεσαίων αποστάσεων την Πέμπτη λόγω της απεργίας, δήλωσε εκπρόσωπος. Ο γαλλικός βραχίονας της Air France-KLM διατηρεί τα δρομολόγια μεγάλων αποστάσεων, αν και με ορισμένες αλλαγές στον προγραμματισμό.

Τα γαλλικά συνδικάτα απαιτούν την άμεση αύξηση των μισθών κατά 300 ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωσή τους. «Παρά την κυκλοφορία και τα κέρδη που επιστρέφουν, η δουλειά μας δεν αποζημιώνεται αρκετά», ανέφεραν τα συνδικάτα. «Αυτό είναι ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης».

Η εργατική διαμάχη σε ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή αεροδρόμια της Ευρώπης έρχεται μετά από μια σειρά απαγορεύσεων στα αεροπορικά ταξίδια από τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιρλανδία και την Ολλανδία, με τη βιομηχανία του κλάδου να προσπαθεί να ανακάμψει μετά από τις περικοπές που υπήρξαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Πάντως προβλήματα αναμένεται να υπάρξουν και στον κλάδο των μεταφορών της Βρετανίας καθώς διαφαίνεται ότι το συνδικάτο RMT σχεδιάζει να προκηρύξει τριήμερη απεργιακή κινητοποίηση στους σιδηρόδρομους αργότερα αυτόν τον μήνα.

Ακυρώσεις εκατοντάδων πτήσεων από τη Lufthansa

Η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ακυρώσει περίπου 900 πτήσεις τον Ιούλιο, με φόντο τις ελλείψεις προσωπικού που πλήττουν σχεδόν όλους τους ευρωπαϊκούς αερομεταφορείς.

Χαιρετίζοντας την αύξηση των κρατήσεων, με την άρση των περισσότερων περιορισμών για την Covid-19 στην Ευρώπη, η Lufthansa παραδέχεται στην ανακοίνωσή της ότι δεν είναι σε θέση να καλύψει τη ζήτηση.

«Οι υποδομές δεν έχουν ακόμη ανακάμψει πλήρως» από «τη σοβαρότερη κρίση που έχει υποστεί η αεροπλοΐα», δηλαδή την πανδημία, εξήγησε.

Λόγω των «οικονομικών δυσκολιών και της έλλειψης προσωπικού» η εταιρεία αποφάσισε να ακυρώσει 900 πτήσεις προς γερμανικούς και ευρωπαϊκούς προορισμούς. Οι πτήσεις αυτές θα πραγματοποιούνταν τις Παρασκευές και τα Σαββατοκύριακα από και προς τα αεροδρόμια της Φραγκφούρτης και του Μονάχου.

Η θυγατρική χαμηλού κόστους της Lufthansa, η Eurowings, ανέφερε, στην ίδια ανακοίνωση, ότι υποχρεώνεται να ακυρώσει «πολλές εκατοντάδες πτήσεις» τον Ιούλιο.

Η Lufthansa δεν είναι η πρώτη ευρωπαϊκή εταιρεία που αναγκάζεται να ακυρώσει πτήσεις λόγω έλλειψης προσωπικού. Τον Μάιο μια παρόμοια απόφαση πήρε και η ολλανδική KLM.

«Η πρόκληση αυτή τη στιγμή είναι να διαχειριστούμε την απότομη αύξηση της ζήτησης, δεδομένου ότι η πανδημία είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν δραστικά τα μέσα των αεροδρομίων, παραδέχτηκε τότε ο Όλιβιερ Γιάνκοβετς, ο γενικός διευθυντής της ACI Ευρώπης, της κυριότερης ένωσης ευρωπαϊκών αεροδρομίων.

Ελλείψεις προσωπικού παρουσιάζονται όχι μόνο στις εταιρείες αλλά και στα αεροδρόμια και στους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Ο τομέας δυσκολεύεται να προσλάβει προσωπικό ενώ η αγορά εργασίας «είναι πολύ τεταμένη σε όλη την Ευρώπη», υποστήριξε ο Γιάνκοβετς.

Στα δύο χρόνια της πανδημίας και των περιορισμών, η Lufthansa υπέστη τεράστιες απώλειες και κατάργησε περισσότερες από 30.000 θέσεις εργασίας.

Όσοι είχαν κάνει ήδη κράτηση στις πτήσεις που καταργούνται θα ενημερωθούν και θα αλλάξουν πτήση, διαβεβαίωσε η εταιρεία.

Για να αποφεύγονται οι τεράστιες ουρές και οι καθυστερήσεις στα αεροδρόμια, η εταιρεία συνέστησε στους επιβάτες να φτάνουν αρκετά νωρίτερα και να έχουν μόνο μία χειραποσκευή μαζί τους.

Πηγή

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Leave A Reply

Your email address will not be published.