Τηλεϊατρική: Κλείνει το «φυλετικό χάσμα» στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη

0

Google News

Η χρήση της τηλεϊατρικής αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έτσι οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια αποφάσισαν να εξετάσουν πώς αυτό επηρέασε την ιστορικά χαμηλότερη πρόσβαση των μαύρων ασθενών στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. «Παρακολουθήσαμε ολόκληρο το 2020, όχι μόνο το πρώτο εξάμηνο του έτους, όταν η τηλεϊατρική ήταν η μόνη επιλογή για πολλούς ανθρώπους και το χάσμα μεταξύ των Μαύρων και των μη μαύρων ασθενών έκλεισε», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Δρ. Krisda Chaiyachati, επίκουρος καθηγητής ιατρικής στο Penn Medicine.

«Η προσφορά της τηλεϊατρικής φαίνεται να ήταν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός προς την αντιμετώπιση των μακροχρόνιων ανισοτήτων στην πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη», δήλωσε ο καθηγητής σε σχετική ανακοίνωση του πανεπιστημίου.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για επισκέψεις Μαύρων και μη ασθενών (κυρίως λευκών) σε παρόχους πρωτοβάθμιας περίθαλψης στην περιοχή της Φιλαδέλφειας το 2019 και το 2020. Η μελέτη περιελάμβανε περίπου 1 εκατομμύριο ραντεβού κάθε χρόνο. Τα ποσοστά των ολοκληρωμένων επισκέψεων πρωτοβάθμιας περίθαλψης μεταξύ των Μαύρων ασθενών αυξήθηκαν από περίπου 60% το 2019 σε περισσότερο από 80% το 2020, ενώ τα ποσοστά μεταξύ των υπόλοιπων αυξήθηκαν από περίπου 70% σε περισσότερο από 80%.

Οι Μαύροι ασθενείς ήταν πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν τηλεϊατρική. Το 2020, περίπου το 33% των ραντεβού των Μαύρων ασθενών ολοκληρώθηκε μέσω τηλεϊατρικής, σε σύγκριση με το 25% για τους υπόλοιπος ασθενείς, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Telemedicine and e-Health.

«Η τηλεϊατρική επέτρεψε στους ασθενείς να αναζητήσουν μη επείγουσα πρωτοβάθμια περίθαλψη παρά τον δισταγμό για προσωπικές επισκέψεις πριν από το εμβόλιο», σημείωσε η συγγραφέας της μελέτης Δρ. Corinne Rhodes, επίκουρη καθηγήτρια εσωτερικής ιατρικής και βοηθός ιατρικός διευθυντής του Quality in Penn Medicine’s Primary Care. «Η παροχή διαχείρισης χρόνιων ασθενειών και προληπτικής φροντίδας βοήθησε να επιστρέψουν τα γραφεία πρωτοβάθμιας περίθαλψης πιο κοντά στις προ-πανδημικές εργασίες ως συνήθως», σημείωσε στην ανακοίνωση.

Υπήρχαν ανησυχίες στην αρχή της πανδημίας ότι η τηλεϊατρική θα μπορούσε να διευρύνει το φυλετικό χάσμα στην πρόσβαση στην περίθαλψη, αλλά αυτή η μελέτη καταρρίπτει τους φόβους.

ΠΗΓΗtromaktiko.gr

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Leave A Reply

Your email address will not be published.