Τι έχασαν, τι κέρδισαν οι Ρώσοι- Τα επόμενα βήματα

0

Τρεις βασικές εξελίξεις στο πεδίο της Ουκρανίας διαπιστώνει το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου στην αξιολόγηση της στρατιωτικής κατάστασης της Πέμπτης, με τους αναλυτές να προεξοφλούν διστακτικά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από το Χάρκοβο και ενδεχομένως από τον άξονα του Ιζιούμ. 

Ειδικότερα,

  1. οι ρωσικές δυνάμεις σημείωσαν οριακά κέρδη στα βόρεια του Σεβεροντονιέτσκ και πιθανότατα κατέλαβαν τη Ρουμπίζνε και τη Βοεβόντιβκα.
  2. οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν εντατική επίθεση ενάντια στις ουκρανικές θέσεις στο βόρειο Χάρκοβο για να σταματήσουν τη συνεχιζόμενη ουκρανική αντεπίθεση γύρω από την πόλη. Η εστίαση του πυροβολικού στις ουκρανικές θέσεις πιθανότατα έχει εκτρέψει το ρωσικό πυροβολικό που παραμένει στην εμβέλεια του Χάρκοβο στο πιο επείγον καθήκον του να σταματήσει την ουκρανική προέλαση.
  3. οι ρωσικές δυνάμεις ενισχύουν τη θέση τους στο Φιδονήσι σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν τις θαλάσσιες επικοινωνίες και τις δυνατότητες της Ουκρανίας στη βορειοδυτική Μαύρη Θάλασσα, προς την Οδησσό.

Τις εξελίξεις επιβεβαιώνει το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας, αναφέροντας πως οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κλιμακώνουν τις επιθέσεις τους στην ανατολική Ουκρανία, αναγνωρίζοντας παράλληλα πως έχουν καταγράψει κάποια εδαφικά κέρδη.

«Ο εχθρός συνεχίζει τις επιθέσεις του στην ανατολική ζώνη επιχειρήσεων με σκοπό να πάρει τον πλήρη έλεγχο των περιφερειών του Ντoνέτσκ, του Λουγκάνσκ και της Χερσώνας και να διατηρήσει τον χερσαίο διάδρομο προς την προσωρινά κατεχόμενη Κριμαία», κατά το ουκρανικό επιτελείο. Σύμφωνα με την ενημέρωση που δημοσιοποίησε, οι ρωσικές επιθέσεις επικεντρώνονται στις πόλεις Σεβεροντονιέτσκ, Λίμαν, Μπαχμούτ, Αβντιίβκα και Κουράχοβα, όπως και στη Ρουμπίζνε. 

ISW

Μάλιστα, όπως διαπιστώνει το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, οι ρωσικές δυνάμεις ενδέχεται να εγκαταλείπουν τις προσπάθειες για μια ευρεία περικύκλωση των ουκρανικών στρατευμάτων κατά μήκος της γραμμής Ιζιούμ-Σλοβιάνσκ -Ντεμπαλτσέβε υπέρ των πιο βατών περικυκλώσεων του Σεβεροντονιέτσκ και του Λισικάνσκ. Έτσι κατάφεραν να σημειώσουν οριακά κέρδη στα βόρεια του Σεβεροντονιέτσκ και πιθανότατα κατέλαβαν ολόκληρη την πόλη Ρουμπίζνε και τη Βοεβόντιβκα, που βρίσκεται βόρεια του Σεβεροντονιέτσκ. 

Ο επόμενος στόχος 

Αναφορικά με την επόμενη κίνηση των ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή, οι αναλυτές εκτιμούν ότι πιθανότατα θα εξαπολύσουν χερσαία επίθεση εντός ή γύρω από το Σεβεροντονιέτσκ τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο, τονίζουν, η σχετική επιτυχία των ρωσικών επιχειρήσεων σε αυτήν την περιοχή σε συνδυασμό με την αποτυχία τους να προχωρήσουν από το Ιζιούμ και η αξιοσημείωτη εξασθένηση της ενέργειας αυτής της επιχειρούμενης προέλασης υποδηλώνουν ότι μπορεί να εγκαταλείψουν τον άξονα Ιζιούμ. Αναφορές ότι οι ρωσικές δυνάμεις στην Ποπάσνα προελαύνουν βόρεια, προς Σεβεροντονιέτσκ-Λισικάνσκ, αντί ανατολικά προς τον αυτοκινητόδρομο Σλοβιάνσκ-Ντεμπάλτσεβε, υποστηρίζουν αυτήν την υπόθεση.

Οι αναλυτές υπογραμμίζουν πως δεν είναι σαφές εάν οι ρωσικές δυνάμεις μπορούν να περικυκλώσουν, πόσο μάλλον να καταλάβουν, το Σεβεροντονιέτσκ και το Λισικάνσκ, ακόμη κι αν επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους σε αυτόν τον πολύ περιορισμένο στόχο.  Στηρίζουν την εκτίμησή τους στο γεγονός ότι οι ρωσικές επιθέσεις «βαλτώνουν» κάθε φορά που πλήττουν μια κατοικημένη περιοχή. Επομένως αυτές οι περιοχές είναι απίθανο να αποτελέσουν την εξαίρεση. 

Εάν, επιπλέον, οι Ρώσοι εγκαταλείψουν τις προσπάθειες να προχωρήσουν από το Ιζιούμ, οι ουκρανικές δυνάμεις θα μπορούσαν να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην υπεράσπιση του Σεβεροντονιέτσκ -Λισικάνσκ ή, στη χειρότερη περίπτωση, στο σπάσιμο της ρωσικής περικύκλωσης πριν πέσουν αυτές οι περιοχές.

Παράλληλα, συνεχίζονται και εντείνονται οι αναφορές για χαμηλό ηθικό και άρνηση να πολεμήσουν μεταξύ των ρωσικών μονάδων, υποδηλώνοντας ότι η αποτελεσματική μαχητική ισχύς των ρωσικών στρατευμάτων στα ανατολικά εξακολουθεί να είναι χαμηλή και μπορεί να μειωθεί περαιτέρω.

Απόσυρση από το Χάρκοβο;

Όσον αφορά τις συγκρούσεις στο Χάρκοβο, η ουκρανική αντεπίθεση στην περιοχή αναγκάζει τη ρωσική διοίκηση να κάνει δύσκολες επιλογές, αναφέρει η ανάλυση του αμερικανικού think tank. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, οι ρωσικές δυνάμεις που αποσύρθηκαν από το Χάρκοβο έχουν σταλεί προς το Ρουμπίζνε και το Σεβεροντονιέτσκ αλλά με το κόστος της παραχώρησης του εδάφους στο Χάρκοβο από το οποίο οι Ρώσοι βομβάρδιζαν την πόλη.

Η αντεπίθεση αναγκάζει επίσης τις ρωσικές μονάδες που βρίσκονται ακόμη κοντά στην πόλη να επικεντρώσουν τον βομβαρδισμό τους στα επιτιθέμενα ουκρανικά στρατεύματα αντί να συνεχίσουν τις επιθέσεις τους στην ίδια την πόλη.

Η ουκρανική αντεπίθεση κοντά στο Χάρκοβο αρχίζει να μοιάζει πολύ με την αντεπίθεση που τελικά οδήγησε τα ρωσικά στρατεύματα στην απόσυρση από το Κίεβο και εξ ολοκλήρου από τη δυτική Ουκρανία, αν και είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν οι Ρώσοι θα λάβουν παρόμοια απόφαση εδώ, καταλήγουν οι αναλυτές. 

naftemporiki.gr

!function (f, b, e, v, n, t, s) {
if (f.fbq) return; n = f.fbq = function () {
n.callMethod ?
n.callMethod.apply(n, arguments) : n.queue.push(arguments)
}; if (!f._fbq) f._fbq = n;
n.push = n; n.loaded = !0; n.version = ‘2.0’; n.queue = []; t = b.createElement(e); t.async = !0;
t.src = v; s = b.getElementsByTagName(e)[0]; s.parentNode.insertBefore(t, s)
}(window,
document, ‘script’, ‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘830374073775149’); // Insert your pixel ID here.
fbq(‘track’, ‘PageView’);

Πηγή

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Leave A Reply

Your email address will not be published.