Τα σαλάχια μπορούν να κάνουν μαθηματικές πράξεις

0

Τα σαλάχια μπορούν να κάνουν μαθηματικές πράξεις

Google News

Τα θηλαστικά, ακόμα και τα πτηνά, έχουν βρεθεί ικανά να μπορούν να εκτελούν απλές μαθηματικές πράξεις, ωστόσο μία νέα έρευνα δείχνει πως αυτήν την ικανότητα την έχουν και τα ψάρια. Συγκεκριμένα τα σαλάχια (Potamotrygon motoro) και οι κιχλίδες (Pseudotropheus zebra), έδειξαν την ικανότητα βασικής πρόσθεσης και αφαίρεσης, ανεξαρτήτως της ικανότητας να θυμούνται σύμβολα.

Δεν έμαθαν απλά να επιλέγουν τον υψηλότερο ή το μικρότερο αριθμό που φαινόταν με αντίστοιχο χρώμα, αλλά έμαθαν να προσθέτουν και να αφαιρούν το “ένα”.

41598 2022 7552 Fig2 HTML

Οι ερευνητές παρουσίασαν στα ψάρια δύο πύλες οι οποίες είχαν κάρτες με διαφορετικούς αριθμούς συμβόλων. Για παράδειγμα εκπαιδεύτηκαν να μάθουν πως αν είχαν μπροστά τους μία θύρα με τρία μπλε τετράγωνα, αυτή ήταν η σωστή θύρα και προσθέτοντας άλλο ένα μπλε τετράγωνο θα έπαιρναν την ανταμοιβή τους (τροφή). Αν τα σχήματα ήταν τρίγωνα, θα έπρεπε να αφαιρέσουν ένα τρίγωνο για να πάρουν την τροφή τους.

Έξι από τις οχτώ κιχλίδες και τρία από τα οχτώ σαλάχια κατάφεραν να μάθουν την πράξη αυτή και μάλιστα αυτά που το έκαναν, το έκαναν με εκπληκτική ακρίβεια. Τα σαλάχια διάλεξαν τη σωστή θύρα με ποσοστό επιτυχίας 94% στην πρόσθεση και 89% στην αφαίρεση. Και στα δύο είδη, η πρόσθεση ήταν ευκολότερη από την αφαίρεση.

41598 2022 7552 Fig3 HTML

41598 2022 7552 Fig4 HTML

41598 2022 7552 Fig5 HTML

Οι κιχλίδες μάθαιναν πιο γρήγορα την άσκηση αλλά οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι αν αυτό οφείλεται στη συμμετοχή τους σε άλλα πειράματα επίγνωσης, ενώ για τα σαλάχια ήταν η πρώτη τους φορά.

Μία πιο ενδιαφέρουσα ερώτηση είναι γιατί ζώα όπως τα ψάρια αναφέρονται ακόμα ως πρωτόγονα ή χαμηλότερου επιπέδου σπονδυλωτά. Είναι εμφανές πως τα ψάρια, οι γνωσιακές δυνατότητές τους και το γεγονός πως αισθάνονται, πρέπει να αναθεωρηθούν επειγόντως, ειδικά υπό το φως των καταστροφικών ανθρωπογενών απειλών που υφίστανται τα ψάρια καθημερινά.

Τα δύο ψάρια, μαζί με τις μέλισσες, μπαίνουν στην πολύ μικρή λίστα ζώων εκτός των θηλαστικών και των πτηνών, στα οποία έχει επιβεβαιωθεί η ικανότητα πρόσθεσης και αφαίρεσης. Οι ερευνητές καλούν να σταματήσουμε να θεωρούμε τα ψάρια ως ανεγκέφαλες βιολογικές μηχανές που οδηγούνται μόνο από το ένστικτο και μας προετοιμάζουν για περισσότερα πειράματα απόδειξης της ευφυίας τους.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports.

41598 2022 7552 Fig6 HTML

41598 2022 7552 Fig7 HTML

Πηγή unboxholics.com

Πηγή TechWar.GR

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Leave A Reply

Your email address will not be published.