Στους επτά οι θάνατοι παιδιών από ηπατίτιδα 

0

Google News

© Natal’ya Buzuevskaya | Dreamstime.com

21.05.2022, 09:32

Συνολικά επτά άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σε παγκόσμια κλίμακα, από την ηπατίτιδα άγνωστης προέλευσης, καθώς οι μεξικανικές αρχές επιβεβαίωσαν χθες τον πρώτο θάνατο ανηλίκου στη χώρα, που είναι και ο πρώτος στη Λατινική Αμερική από αυτή την αιτία.

Το παιδί, τριών ετών, από την πολιτεία Ιδάλγο, είχε διακομιστεί και νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας, όπου υπέκυψε αυτή την εβδομάδα, ανακοίνωσε η γραμματεία υγείας της Ιδάλγο. Άλλα τρία ύποπτα κρούσματα της πάθησης μελετώνται στην ίδια πολιτεία. 

Η ηπατίτιδα δεν είναι ασυνήθιστη στα παιδιά, όμως το τελευταίο διάστημα διαπιστώνεται από τους γιατρούς ανησυχητική αύξηση των περιπτώσεων πολύ σοβαρής φλεγμονής στο ήπαρ σε –κατά τα άλλα υγιή– παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών.

Τα πιθανά σενάρια για τα αίτια της πάθησης

Στο μεταξύ η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί να βρει την προέλευση των ολοένα περισσότερων περιπτώσεων ανεξήγητης έως τώρα σοβαρής ηπατίτιδας (φλεγμονής του ήπατος) σε μικρά παιδιά, αφού τα αίτια παραμένουν άγνωστα. 

Τα κρούσματα δεν αποδίδονται στις πιο συχνές μορφές ηπατίτιδας (A, B, Γ, Δ και E), δεν θεωρούνται αυτοάνοσα, ούτε οφειλόμενα σε κάποια μορφή δηλητηρίασης. Επιστήμονες κάνουν την υπόθεση πως «διαδραματίζει ρόλο ο αδενοϊός 41», είπε χθες Αμερικανός υγειονομικός αξιωματούχος, ενώ μελετάται επίσης το εάν «πρότερη μόλυνση από τον SARS-CoV-2 μπορεί να παίζει ρόλο».

Ωστόσο, εμβόλια κατά του νέου κορονοϊού δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο των πιθανών αιτίων καθώς, στη συντριπτική πλειονότητά τους, τα παιδιά που παρουσίασαν ηπατίτιδα διεθνώς δεν ήταν εμβολιασμένα (ήταν άλλωστε πολύ μικρά).

Συνολικά περίπου 300 περιστατικά ηπατίτιδας έχουν αναφερθεί τις τελευταίες εβδομάδες σε τουλάχιστον 20 χώρες από την Ευρώπη μέχρι τη Βόρεια Αμερική και την Ιαπωνία, αφότου το πρώτο καταγράφηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, δημιουργώντας προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα παρά τον μικρό συνολικά αριθμό. 

Πηγή

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Leave A Reply

Your email address will not be published.