Πώς κινούνται στη νέα πολεμική πραγματικότητα Bitcoin και Luna

0

Google News

Τις τελευταίες ημέρες έγιναν κοσμοϊστορικά γεγονότα όσον αφορά το νομισματικό σύστημα. Σαν να μετακινήθηκε ο άξονας της Γης από δυνατό σεισμό. Από την αρχή της απόφασης για δέσμευση των συναλλαγματικών διαθεσίμων μιας μεγάλης κεντρικής τράπεζας όπως της Ρωσίας, είχαμε ισχυριστεί πως θα πυροδοτηθούν κοσμογονικές αλλαγές στον χώρο της οικονομίας, επειδή ναρκοθετείται η ισχύς του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος.

Πράγματι, οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Ήδη η Ινδία, η οποία είναι η τρίτη χώρα σε κατανάλωση ενέργειας, αγόρασε πετρέλαιο με έκπτωση από τη Ρωσία, πληρώνοντας σε γουάν και ρούβλια. H Indian Oil, το μεγαλύτερο διυλιστήριο της χώρας, αγόρασε για πρώτη φορά μετά τις 24 Μαρτίου 3 εκατομμύρια βαρέλια. Η ποσότητα δεν είναι μεγάλη, αλλά σημασία έχει η κίνηση. 

«Οι χώρες που έχουν αυτάρκεια σε πετρέλαιο δεν χρειάζεται να συμβουλεύουν τους υπόλοιπους τι θα πράξουν όσον αφορά τις ρωσικές εισαγωγές», δήλωσαν Ινδοί αξιωματούχοι. Δεν είναι καθόλου απίθανο, το αντίθετο μάλιστα, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, να δούμε τη Σαουδική Αραβία σε λίγο να πουλάει σε γουάν πετρέλαιο στην Κίνα.

Το αποκορύφωμα βέβαια ήταν χθες, όταν ο Πούτιν δήλωσε πως η Ευρώπη θα πληρώνει το αέριο σε ρούβλια! Η αιτιολογία; Ότι η κατάσχεση ρωσικών στοιχείων ενεργητικού από ξένες χώρες λόγω της εισβολής στην Ουκρανία «κατέστρεψε την εμπιστοσύνη». Επειδή όμως ρούβλια δεν κυκλοφορούν πολλά εκτός Ρωσίας, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να τα αγοράζουν από την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, προφανώς σε ευρώ. Από ό,τι φαίνεται οι Ρώσοι αποσκοπούν στο να απελευθερώσουν τα δεσμευμένα κεφάλια και ίσως στη χαλάρωση των κυρώσεων.

Η νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται

Η αλήθεια είναι πως πέρα από τη γνώμη που μπορεί να έχει κανείς για τον Πούτιν, δύσκολα μπορεί να βρει επιχείρημα εναντίον του στο θέμα της εμπιστοσύνης. Δέσμευση στοιχείων ενεργητικού κεντρικής τράπεζας δεν είχε συμβεί ούτε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μέχρι τώρα γνωρίζαμε πως το τελευταίο ασφαλές καταφύγιο ήταν τα χρήματα που βρίσκονται στις κεντρικές τράπεζες, τουλάχιστον στις κυριότερες. Οι διακανονισμοί μεταξύ τους και οι διεθνείς πληρωμές ακόμα και σε περιόδους πολέμου συνεχίζονταν απρόσκοπτα. Οι απαιτήσεις και οι υποχρεώσεις δεν αμφισβητούνταν.

Η δέσμευση και η κατάσχεση νόμιμα (τουλάχιστον έτσι θεωρούνταν μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες) αποκτηθέντων περιουσιακών στοιχείων ανοίγει την πόρτα του φρενοκομείου. Έχουμε εισέλθει σε ένα άλλο σύστημα από το φιλελεύθερο δυτικό, όπου ένα από τα βασικά του χαρακτηριστικά ήταν η προάσπιση της ατομικής ιδιοκτησίας. Ποιος επιχειρηματίας ή αποταμιευτής Ρώσος, Κινέζος ή άλλης εθνότητας μη αρεστής στους Αμερικανούς θα νιώθει άνετα έχοντας τα κεφάλαιά του να εξαρτώνται από το δυτικό τραπεζικό σύστημα, γνωρίζοντας πως ανά πάσα στιγμή μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως όπλο σε βάρος τους;

Από ό,τι δείχνουν τα τελευταία γεγονότα, οδηγούμαστε σε δύο κυρίαρχα νομίσματα. Ένα για κάθε νέα σφαίρα επιρροής. Το δολάριο από πλευράς Δύσης και ένα άλλο, πιθανότατα έναν συνδυασμό από ρωσικό ρούβλι, κινεζικό γουάν και ίσως κάποια άλλα όπως η ινδική ρουπία. Τι συνέπειες θα έχει αυτό για τις ισορροπίες μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων στην παγκόσμια οικονομία; Κυριολεκτικά απρόβλεπτες.

Το σίγουρο είναι πως το ρούβλι επανήλθε σχεδόν στο επίπεδο που ήταν πριν την εισβολή. Απέχει μόλις 10% από την ισοτιμία που είχε τότε έναντι του δολαρίου, παρόλο που είχε χάσει κάποια στιγμή μέχρι και το 50% της αξίας του. Όπως παρατηρούμε στο διάγραμμα, η μεταβλητότητα στο ρούβλι κάνει το Bitcoin μπροστά του να μοιάζει με stablecoin.

Στην εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, δεν είναι δυνατόν να μη συνυπολογίζουμε τις αυξήσεις στα τρόφιμα, εκτός από την ενέργεια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι τιμές των λιπασμάτων, οι οποίες έχουν πλέον ξεπεράσει την κορυφή του 2008. Από όποια οπτική και να το εξετάσεις, δεν είναι καλό, καθώς  αποτελούν την πρώτη ύλη τόσο για φυτικές όσο και ζωικές τροφές. Τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας που δημιουργήθηκαν από τα περιοριστικά μέτρα για την εξάπλωση της πανδημίας εντάθηκαν εκθετικά εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο πόλεμος είναι καβγάς ανάμεσα σε ανθρώπους, μεγεθυμένος χιλιάδες φορές. Και για αυτό είναι  αναπόφευκτος, όσο οι άνθρωποι έχουν στη φύση τους τη φιλονικία. Για να μην ξαναγίνει πόλεμος, πρέπει να εξαφανιστεί η ανθρώπινη ματαιοδοξία, η ζήλια και η κακία. Αυτό δεν θα συμβεί ποτέ. Το καλύτερο που μπορεί να ελπίζει ρεαλιστικά κανείς είναι μια σειρά ανακωχών, παρά οριστική λήξη των συγκρούσεων. Ωστόσο, όταν στο επίκεντρο δεν βρίσκονται πλέον μόνο οι οικονομικές επιδόσεις, αλλά και ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια, δηλαδή όχι οι ψυχροί υπολογισμοί αλλά το συναίσθημα, τότε το πρόβλημα είναι πολύ πιο δύσκολο να επιλυθεί με ειρηνικό τρόπο.

Η πορεία του Bitcoin και του Luna

Ο πόλεμος πάντοτε υπήρξε επιταχυντής της ιστορίας και, καθώς στη σύγχρονη εποχή σε σχέση με περασμένους αιώνες οι οικονομικές επιχειρήσεις παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο, το νόμισμα δεν μπορεί να ξεφύγει! Το τελευταίο διάστημα έγινε κατανοητό πως το δολάριο, όπως κάθε κρατικό νόμισμα, είναι χρέος. Όχι απαραίτητα περιουσιακό στοιχείο. Περιουσιακό στοιχείο σε νομισματική μορφή χωρίς χρέος είναι μόνο ο χρυσός και το Bitcoin.

Δύσκολα πλέον μπορεί να αμφισβητήσει κανείς πως το μοναδικό ασφαλές και ουδέτερο νόμισμα είναι πλέον το Bitcoin. Τουλάχιστον όχι εκείνοι που έχουν κάνει τον κόπο να το μελετήσουν στα σοβαρά. Αποτελεί μόνο θέμα χρόνου να γίνει αντιληπτό και από τους υπόλοιπους ότι έχει τη δυνατότητα να παίξει τον ρόλο που έπαιζε κάποτε η Ελβετία. Το έχουμε  επαναλάβει αρκετές φορές, ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά εκτός από κρίσιμο σημείο, είναι αλήθεια.

Πρόκειται για το μοναδικό ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο που επειδή μπορεί να κινηθεί εκτός του παραδοσιακού τραπεζικού δικτύου, ενώ δεν απαιτείται θεματοφυλακή από κάποιο ίδρυμα. Αυτό σημαίνει πως δεν μπορεί να δεσμευτεί, να κατασχεθεί, μεταφέρεται άμεσα και φυλάσσεται δωρεάν οπουδήποτε στον κόσμο. Διατηρώντας ταυτόχρονα το χαρακτηριστικό της απόλυτης σπανιότητας και με συγκεκριμένο ρυθμό παραγωγής.Ίσως για αυτό η πορεία της τιμής του, παρά την τεράστια αναστάτωση που έχει υπάρξει, δεν σημείωσε νέο χαμηλό όπως έκανε για παράδειγμα ο Nasdaq. Αν μάλιστα διασπάσει την πάνω μοβ γραμμή που οριοθετεί τον τριγωνικό σχηματισμό που κινείται το τελευταίο διάστημα, τότε είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσει μια έντονη ανοδική κίνηση.

 

Ένας επιπλέον σοβαρός αγοραστής υπάρχει για το Bitcoin και αυτός είναι ένα άλλο κρυπτονόμισμα που βρίσκεται στο ραντάρ μας, το Luna. Το Ίδρυμα που το υποστηρίζει επιβεβαίωσε την αγορά 6.000 Bitcoin αξίας 250 εκατομμυρίων δολαρίων, ως κάλυψη για το UST, τη ναυαρχίδα των stablecoins του Terra.

Από ό,τι ισχυρίζεται ο ιδρυτής του Terra, ο Do Kwon, η ποσότητα που διαθέτουν σε Bitcoin προβλέπεται να διπλασιαστεί. Αυτό θα κάνει το UST ακόμα πιο αξιόπιστο, επιτυγχάνοντας μια θετική ανατροφοδότηση. Αν υπάρξει δυσμενές κλίμα στην αγορά και αρκετοί πουλήσουν τα crypto τους για την ασφάλεια των stablecoin όπως το UST, τότε θα «καίγονται» Luna.  Άρα θα γίνεται πιο σπάνιο και θα αυξάνεται η αξία του.

Αντίθετα, αν το κλίμα είναι θετικό και ανέβει η τιμή του Bitcoin, τότε η κάλυψη που έχει εξασφαλίσει το Ίδρυμα αυξάνεται σε δολαριακή αξία, ακόμα και αν δεν αγοραστεί ούτε ένα Bitcoin επιπλέον. Άρα γίνεται πιο αξιόπιστο, κάτι που είναι πολύ πιθανό να αντικατοπτριστεί στην τιμή.

Σεμινάρια για τα κρυπτονομίσματα

Τα αναβαθμισμένα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 8 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (4,5 ώρες). Αναφερόμαστε επίσης στο Ethereum και στα NFTs.

Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματά σας (4,5 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Σε όσους κάνουν το σεμινάριο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του.

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

 

 Πηγή

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Leave A Reply

Your email address will not be published.