Οι παιδικές χαρές σε Ραφήνα και Πικέρμι – Οι πιστοποιημένες, οι “σφραγισμένες” και οι… ιδιωτικές

0

Google News

Αυτοψία σε όλες τις παιδικές χαρές στη Ραφήνα και στο Πικέρμι έκανε ο Αντιδήμαρχος Σπύρος Πάντζας και έφερε το θέμα “Λήψη απόφασης περί επικαιροποίησης της υπ’ αριθ. 173/2016 απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου περί ασφαλούς λειτουργίας των υφιστάμενων παιδικών χαρών στο Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου” στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο.

Την εισήγηση έκανε φυσικά ο κ. Πάντζας ο οποίος ανέφερε πως η αρμόδια υπηρεσία μετά από δικές του πιέσεις, έκανε αυτοψία σε όλες τις παιδικές χαρές. Από τις 34 που υπάρχουν σε Ραφήνα και Πικέρμι, οι 8 δεν ανήκουν στον δήμο. Για τις υπόλοιπες ανέφερε ποιες έχουν διαπιστευτεί, σε ποιες πρέπει να γίνουν αποψιλώσεις και σε ποιες παιδικές χαρές θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις ώστε να μπορέσουν να πάρουν διαπίστευση. Επίσης υπάρχουν 4 παιδικές χαρές οι οποίες έχουν σφραγιστεί και θα παραμείνουν σε αυτή την κατάσταση.

Είπε πως έχει οριστεί ο επικεφαλής και τα μέλη για την επιτροπή παρακολούθησης για τις παιδικές χαρές

Ο κ. Μπουρνούς ανέφερε πως όταν ανέλαβε τη διοίκηση μαζί με τον κ. Πιστικίδη το 2014 παρέλαβαν ένα χάος όσο αφορά τις παιδικές χαρές. Είπε για τις εργασίες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και για τις πιστοποιήσεις που έχουν δοθεί, ποιες έγιναν από χορηγίες και ποιες με χρηματικούς πόρους του δήμου Ραφήνας Πικερμίου, ενώ έχει ζητήσει να υπάρξει ξανά χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο, ώστε να γίνουν κάποιες παιδικές χαρές ασφαλέστερες

Ο κ. Φαφούτης ρώτησε τι γίνεται με τις παιδικές χαρές που ανήκουν σε ιδιώτες και σε συλλόγους και αν ο δήμος θα τις ανακατασκευάσει ενώ ρώτησε γιατί έχουμε μόνο 3 πιστοποιημένες παιδικές χαρές και 4 σφραγισμένες.

Ο κ Μπουρνούς είπε πως όταν ήταν στην διοίκηση ο κ. Φαφούτης δεν παρέδωσε καμία πιστοποιημένη παιδική χαρά, ενώ σήμερα λειτουργούν νόμιμα 13 παιδικές χαρές, με τις 3 να έχουν πιστοποίηση και οι άλλες έχουν ένα φάκελο πιστοποιημένο και απλά περιμένουν την σύγκληση της επιτροπής. Είπε πως ο δήμος έχει λάβει χρηματοδότηση 500.000 ευρώ από διάφορα προγράμματα όπως ο Φιλοδημος και το πράσινο ταμείο, ενώ ο δήμος έχει διαθέσει 700.000 ευρώ από δικούς του πόρους. Κάθε παιδική χαρά χρειάζεται πάνω από 80.000 ευρώ για να μπορέσουν να πιστοποιηθούν. Αναφέρθηκε στις παιδικές χαρές που ανήκουν σε ιδιώτες και συλλόγους λέγοντας πως ο δήμος δεν μπορεί να επενδύσει σε αυτές τις παιδικές χαρές καθώς δεν είναι ιδιοκτησίας του.

Ο κ. Πάντζας είπε πως θα θέλαμε όλοι να δαπανήσουμε χρήματα για τις 8 παιδικές χαρές που δεν ανήκουν στον δήμο, όμως δεν μπορεί να γίνει, ενώ ανέφερε πως θα πρέπει να γίνει η σύγκλιση της επιτροπής για να δοθούν οι πιστοποιήσεις, όμως τα όργανα που υπάρχουν σε αυτές τις παιδικές χαρές είναι διαπιστευμένα.

Ο κ. Πιστικίδης ρώτησε γιατί στην εισήγηση δεν υπήρχε αναλυτικά ποιες εργασίες έχουν γίνει, σε ποια παιδική χαρά, και που υπάρχουν ελλείψεις, ενώ ρώτησε και για τον υπεύθυνο λειτουργίας της παιδικής χαράς.

Ο κ. Πάντζας απάντησε πως είχε σταλεί η απόφαση της Οικονομικής επιτροπής όπου αναφέρονται αναλυτικά οι εργασίες και οι ελλείψεις, ενώ ανέφερε για τις αρμοδιότητες του υπεύθυνου λειτουργίας της παιδικής χαράς, όπως και για το ποιος θα είναι.

Ο κ. Βασιλόπουλος είπε πως δεν χρειάζεται η έγκριση του ΔΣ για να κρατηθούν σφραγισμένες οι ακατάλληλες παιδικές χαρές.

Ο κ. Πάντζας απάντησε πως είναι απαραίτητη η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την σφράγιση των παιδικών χαρών, πως έχει γίνει τεράστια προσπάθεια από 0 πιστοποιημένες παιδικές χαρές να γίνουν 14

Η κα Αποστολάκη ρώτησε για τη διαφορά του πιστοποιητικού συμμόρφωσης από πλήρες πιστοποιητικό με τον κ. Πάντζα να απαντά πως τα όργανα που τοποθετήθηκαν στις παιδικές χαρές έχουν όλα πιστοποιηθεί και αναφέρθηκε αναλυτικά στις διαδικασίες ενώ ο κ. Μπουρνούς αναφέρθηκε στην διαδικασία για την πιστοποίηση του «Χαμόγελου».

Ο κ, Βουδούρης ρώτησε αν υπάρχει σχεδιασμός για την κατασκευή νέων παιδικών χαρών και ιδιαίτερα της περιφέρειας όπως στις Μαρίκες και τόνισε πως θα πρέπει να είναι όλοι σύμφωνοι και να διεκδικήσουν περισσότερες χορηγίες.

Ο κ. Πάντζας απάντησε λέγοντας πως ήδη εργάζονται για την επισκευή παιδικών χαρών στις Μαρίκες, στο Ντράφι και αλλού, όμως χρειάζεται να βρεθεί και το χρηματοδοτικό εργαλείο και για την κατασκευή νέων.

Ο κ. Φαφούτης είπε πως θα πρέπει να γίνουν ενέργειες για την πιστοποίηση όλων των παιδικών χαρών, να έρθει ο δήμος σε συνεννόηση όπου υπάρχει ζήτημα ιδιοκτησίας, να κατασκευαστούν νέες ενώ είναι ταφόπλακα όπως είναι η επανα-σφράγιση των 4 παιδικών χαρών. Είπε πως δεν θα ψηφίσει το θέμα και ζήτησε να υιοθετηθεί η πρόταση του.

Ο κ. Πιστικίδης είπε πως όλοι θέλουν και οι 34 παιδικές χαρές να πιστοποιηθούν, πως είμαστε πίσω σαν δήμος και πως να συνδράμει στις προσπάθειες του κ. Πάντζα ώστε να βρεθούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Ο κ. Βασιλόπουλος είπε πως 6 χρόνια παλεύουμε και εξακολουθούμε να είμαστε στην ίδια κατάσταση, άρα μιλάμε για παραδοχή αποτυχίας.

Για το θέμα τοποθετήθηκαν οι αντιδήμαρχοι κκ Γαβριήλ και Καλφαντής οι οποίοι αναφέρθηκαν σε όλες τις ενέργειες που έχουν γίνει.

Στην τοποθέτηση του ο κ. Μπουρνούς μίλησε για τις ενέργειες που κάνει ο δήμος για την εξεύρεση λύσης για τις παιδικές χαρές που δεν ανήκουν στον δήμο αλλά σε συλλόγους, είπε πως δεν τον ενδιαφέρει η λογική του κ. Βασιλόπουλου ο οποίος με τον τρόπο που ασκεί πολιτική δεν γίνεται χρήσιμος για τον τόπο, όπως και είπε πως οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης του κ. Πιστικίδη έχουν συνεισφέρει στο να βρεθούν χορηγίες.

Η κα Βαρουτέλη ανέφερε πως θα πρέπει να υποστηρίξουμε την επιτάχυνση των διαδικασιών.

  • Το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία

Πηγή

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Leave A Reply

Your email address will not be published.