Ο δήμος Ωρωπού θα πίνει το δικό του νερό

0

Google News

Γεωτρήσεις στην περιοχή της Μαυροσουβάλας για άντληση και ύδρευση πόσιμου νερού για τους δημότες του ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη ο δήμος Ωρωπού. Στην ουσία πρόκειται για επανεκκίνηση, αφού παλαιότερα ο δήμος έπινε το δικό του νερό, όμως πριν μερικά χρόνια ο σταθμός άρχισε να υπολειτουργεί και στο τέλος τέθηκε εκτός λειτουργίας.

Η ύδρευση θα καλύπτει το 80% της επικράτειας του δήμου και η ποιότητα του νερού είναι ελεγμένη. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ωρωπού, Γιώργο Γιασημάκη, υπολογίζεται ότι θα εξοικονομηθούν περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ ετησίως για τον δήμο, ο οποίος θα αγοράζει νερό από την ΕΥΔΑΠ μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου λόγω των καιρικών.

«Ήταν ένα όνειρο ετών, που υλοποιήθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ζητήσαμε χρηματοδότηση από το υπουργείο Εσωτερικών και βάλαμε κι εμείς ως δήμος δικά μας χρήματα» δήλωσε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο ο κ. Γιασημάκης. «Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη παρέμβαση στην ύδρευση με τεράστιο όφελος και για τον δήμο και για τους δημότες, αφού θα φανεί στα δημοτικά τέλη. Τους εννέα με δέκα μήνες τον χρόνο θα πίνουμε το δικό μας νερό κι έτσι δεν θα χρειάζεται να πληρώνουμε. Μόνο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο δεν θα μπορεί η άντληση να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις και θ’ αγοράζουμε νερό από την ΕΥΔΑΠ. Όμως το επόμενο βήμα είναι να δημιουργήσουμε άλλη μια γεώτρηση που θα καλύπτει και τους καλοκαιρινούς μήνες. Επομένως μπορούμε να φτάσουμε το κόστος στο μηδέν».

Παράλληλα γίνονται οι εργασίες διαμόρφωσης του σύγχρονου ηλεκρομηχανολογικού Κέντρου Ελέγχου και του περιβάλλοντος χώρου, ώστε να υπάρχει ασφάλεια για τους εργαζομένους. Επόμενο στάδιο για τη δημοτική Αρχή είναι η μείωση των εξόδων και για το ηλεκτρικό ρεύμα. Ο δήμαρχος Ωρωπού εξηγεί σχετικά λέγοντας το εξής:

«Προχωράμε ήδη και στη δημοπράτηση για φωτοβολταϊκό, που θα ρίξει κατακόρυφα το κόστος ρεύματος που χρησιμοποιείται για τη γεώτρηση. Θα τοποθετηθούν και σύγχρονα εργαλεία, όπως είναι οι ”έξυπνοι μετρητές”, θα παρέχεται άμεση ειδοποίηση για πιθανή βλάβη και ο ακριβής εντοπισμός του σημείου, ώστε να παρεμβαίνουμε άμεσα και να μην υπάρχει σπατάλη». Και στο τέλος ο κ. Γιασημάκης προσθέτει: «Μαζί με τη μείωση του κόστους για το ρεύμα, θα εξοικονομήσουμε ως δήμος 2,5 εκατομμύρια ευρώ το 2023».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Leave A Reply

Your email address will not be published.