Ο Μπάιντεν καταδίκασε τον ρατσισμό από το Μπάφαλο

0

Google News

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η πρώτη κυρία Τζιλ Μπάιντεν επισκέφθηκαν τη σκηνή πυροβολισμών σε σούπερ μάρκετ στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, Τρίτη 17 Μαΐου 2022.

AP Photo/Andrew Harnik

17.05.2022, 20:25

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν καταδίκασε το δηλητήριο της λευκής υπεροχής και είπε ότι το έθνος πρέπει να «απορρίψει το ψέμα» της ρατσιστικής «θεωρίας αντικατάστασης» που υποστηρίζει ο δράστης που δολοφόνησε 10 μαύρους Αμερικανούς στο Μπάφαλο.

Μιλώντας, την Τρίτη, στις οικογένειες των θυμάτων, σε τοπικούς αξιωματούχους και σε όσους έσπευσαν πρώτοι στον τόπο της επίθεσης, ο Μπάιντεν είπε ότι η διαφορετικότητα της Αμερικής είναι η δύναμή της και ότι το έθνος δεν πρέπει να παραμορφωθεί από μια «μειονότητα μίσους».

«Στην Αμερική, το κακό δεν θα νικήσει, σας υπόσχομαι», είπε. «Το μίσος δεν θα επικρατήσει, η λευκή υπεροχή δεν θα έχει τον τελευταίο λόγο».

Ο Μπάιντεν μίλησε αφού ο ίδιος και η πρώτη κυρία Τζιλ Μπάιντεν απέδωσαν τα σέβη τους σε ένα αυτοσχέδιο μνημόσυνο με άνθη, κεριά και συλλυπητήρια μηνύματα έξω από το σούπερ μάρκετ Tops, όπου το Σάββατο ένας νεαρός άνδρας οπλισμένος στόχευσε μαύρους στην πιο θανατηφόρα ρατσιστική επίθεση στις ΗΠΑ από τότε που ανέλαβε πρόεδρος ο Μπάιντεν.

«Η Τζιλ και εγώ ήρθαμε να σταθούμε στο πλευρό σας και στις οικογένειες, ήρθαμε να θρηνήσουμε μαζί σας», είπε ο Μπάιντεν και πρόσθεσε: «Τώρα είναι η ώρα για τους ανθρώπους όλων των φυλών, από κάθε υπόβαθρο, να μιλήσουν ως πλειοψηφία και Αμερικανοί και να απορρίψουν τη λευκή υπεροχή».

Η θεωρία της «Μεγάλης Αντικατάστασης» μπορεί να περιγραφεί ως μια ρατσιστική ιδεολογία, η οποία έχει μετακινηθεί από τους λευκούς εθνικιστικούς κύκλους σε ευρύτερες κοινωνικές ομάδες, και υποστηρίζει ότι οι λευκοί άνθρωποι και η επιρροή τους «αντικαθίστανται» σκόπιμα από έγχρωμους.

Η καταδίκη της λευκής υπεροχής από τον Μπάιντεν είναι ένα μήνυμα που έχει στείλει πολλές φορές από τότε που έγινε ο πρώτος πρόεδρος που αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη λευκή υπεροχή σε μια εναρκτήρια ομιλία, αποκαλώντας την «εγχώρια τρομοκρατία που πρέπει να αντιμετωπίσουμε». Ωστόσο, τέτοιες πεποιθήσεις παραμένουν μια εδραιωμένη απειλή σε μια εποχή που η κυβέρνησή του έχει επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση της πανδημίας, του πληθωρισμού και του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Λευκός Οίκος είπε ότι ο πρόεδρος και η πρώτη κυρία θα «θρηνήσουν με την κοινότητα που έχασε 10 ζωές σε έναν παράλογο και φρικτό μαζικό πυροβολισμό». Τρία ακόμη άτομα τραυματίστηκαν. Σχεδόν όλα τα θύματα ήταν μαύροι, συμπεριλαμβανομένων όλων εκείνων που πέθαναν.

Τη Δευτέρα, ο Μπάιντεν απέτισε ιδιαίτερο φόρο τιμής σε ένα από τα θύματα, τον συνταξιούχο αστυνομικό Άαρον Σάλτερ, ο οποίος εργαζόταν ως φύλακας στο κατάστημα. Είπε ότι ο Σάλτερ «έδωσε τη ζωή του προσπαθώντας να σώσει άλλους» ανοίγοντας πυρ κατά του ένοπλου, για να σκοτωθεί ο ίδιος.

Κατά την άφιξή του στο Μπάφαλο, ο πρόεδρος και οι δύο γερουσιαστές της Νέας Υόρκης υποδέχθηκαν την κυβερνήτη Κάθι Χότσουλ, τον δήμαρχο του Μπάφαλο, Μπάιρον Μπράουν, την τοπική αστυνομία και αξιωματούχους της πυροσβεστικής.

Τα απεχθή γραπτά του δράστη απηχούσαν εκείνα των λευκών υπέρμαχων που παρέλασαν με δάδες το 2017 στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια, μια σκηνή που ο Μπάιντεν είπε ότι ενέπνευσε την απόφασή του να θέσει υποψηφιότητα εναντίον του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ το 2020 και που τον ώθησε να συμμετάσχει σε αυτό που αποκαλεί «μάχη για την ψυχή της Αμερικής».
 

Πηγή

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Leave A Reply

Your email address will not be published.