«Μην πιστεύετε τις δημοσκοπήσεις, οι εκλογές δεν έχουν κριθεί»

0

Google News

Πολλοί υπέθεταν ότι το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία πιθανόν θα έδινε ώθηση στην προεκλογική εκστρατεία του Εμανουέλ Μακρόν για μια δεύτερη θητεία στην προεδρία, όταν θα ανοίξουν οι κάλπες για τον α’ γύρο στις 10 Απριλίου. Φαίνεται όμως ότι η κούρσα είναι πιο αμφίρροπη από ότι φαινόταν αρχικά.

Ισως με αυτό κατά νου ο Μακρόν- που διαχειρίστηκε πολλές κρίσεις στην διάρκεια της προεδρίας του, όπως την πανδημία, το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» και μόλις πρόσφατα τις κινητοποιήσεις για τις αυξήσεις στα καύσιμα- προειδοποίησε χθες τους οπαδούς του, σε μια μεγάλη συγκέντρωση στα προάστια του Παρισιού, ότι μπορεί και να χάσει.

Φέρνοντας ως παράδειγμα τις αστοχίες των δημοσκοπήσεων και στο δημοψήφισμα για το Brexit αλλά και για την δική του πρώτη εκλογή το 2017 ο Μακρόν συνέστησε επαγρύπνηση: «Μην πιστεύετε τους δημοσκόπους που λένε ότι οι εκλογές έχουν κριθεί. Δείτε εμάς: Πριν πέντε χρόνια, φαινόταν αδύνατον. Τίποτα δεν είναι αδύνατον».

Στη διάρκεια της μοναδικής προεκλογικής συγκέντρωσης που πραγματοποίησε εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, ενώπιον 30.000 οπαδών του, ο Μακρόν ξεκίνησε την ομιλία του, που διήρκεσε δυόμιση ώρες, παραθέτοντας μια λίστα επιτευγμάτων της προεδρίας του, ενώ έδωσε και υποσχέσεις, υιοθετώντας αντι-καπιταλιστικά συνθήματα, για δημιουργία θέσεων εργασίας στα νοσοκομεία και τα γηροκομεία σε μια προσπάθεια ανοίγματος προς τα αριστερά όπου σύμφωνα με τους δημοσκόπους υπάρχει τάση για μεγάλη αποχή. Μίλησε επίσης για «τον κίνδυνο του εξτρεμισμού» που αντιμετωπίζει η Γαλλία. «Η μάχη είναι τώρα», είπε. «Είναι μια μάχη μεταξύ της προόδου και του παρελθόντος, μια μάχη μεταξύ του πατριωτισμού και της Ευρώπης και του εθνικισμού από την άλλη». 

«Σήμερα», είπε, «ο κίνδυνος του εξτρεμισμού είναι ακόμα μεγαλύτερος από ότι πριν μερικούς μήνες, πριν μερικά χρόνια Μην πιστεύετε τους αναλυτές ή τις δημοσκοπήσεις που λένε ότι είναι αδύνατον, που λένε ότι “οι εκλογές έχουν ήδη κερδηθεί και όλα θα πάνε καλά”. Δείτε εμάς, δείτε εσάς, πριν πέντε χρόνια. Κάποιοι έλεγαν ότι είναι αδύνατον [σ.σ. να εκλεγεί]. Δείτε τι έγινε με το Brexit και τόσες εκλογικές αναμετρήσεις, των οποίων το αποτέλεσμα φαινόταν απίθανο, αλλά τελικώς συνέβη».

Οι δημοσκοπήσεις, στις οποίες φαίνεται ότι αναφερόταν ο Γάλλος πρόεδρος, προβλέπουν ότι θα επικρατήσει στη διάρκεια του πρώτου γύρου, μπροστά από την Μαρίν Λεπέν, την υποψήφια της ακροδεξιάς την οποία κέρδισε και το 2017. Οι ίδιες μετρήσεις βλέπουν νίκη Μακρόν και στον δεύτερο γύρο στις 24 Απριλίου, αλλά σε σχέση με το 2017, με μικρότερη διαφορά. Χθες, η τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos δείχνει ότι στον α’ γύρο τον Μακρόν πρώτο με 26%, την Λεπέν δεύτερη με 21% και τρίτο τον αριστερό υποψήφιο Ζαν Λικ Μελανσόν με 15,5%. Στον δε β’ γύρο, ο Μακρόν φέρεται να κερδίζει την Λεπέν με 53% έναντι 47%.

Πηγή

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Leave A Reply

Your email address will not be published.