Μεγάλη αποχή στις γαλλικές εκλογές

0

Google News


Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 24 Απριλίου 2022, 20:03

Η «μονομαχία» του Εμανουέλ Μακρόν με τη Μαρίν Λεπέν εξακολουθεί να μαίνεται στις γαλλικές κάλπες, με τους δύο υποψηφίους να ελπίζουν πως έως το πρωί της Δευτέρας θα έχουν αναδειχθεί νικητές. Παρ’ όλα αυτά, το ποσοστό αποχής των ψηφοφόρων φαίνεται να είναι ιδιαίτερα υψηλό φέτος.

Συγκεκριμένα, η αποχή αναμένεται να φτάσει έως και το 28% μέχρι το τέλος της ψηφοφορίας, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Αν οι εκτιμήσεις αυτές επαληθευτούν θα πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά αποχής των τελευταίων δεκαετιών. Η αυξημένη αποχή μπορεί να ερμηνευτεί ως απροθυμία των ψηφοφόρων που στον πρώτο γύρο ψήφισαν υποψήφιους που αποκλείστηκαν, να ακολουθήσουν τις προτροπές τους και να ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο. Οι περισσότεροι από τους αποκλεισμένους υποψήφιους λίγο – πολύ τάχθηκαν υπέρ του Μακρόν, οι ακροδεξιοί υπέρ της Λεπέν, ενώ από την αριστερά ο Μελανσόν δήλωσε «καμία ψήφο στη Λεπέν», χωρίς ωστόσο να προτείνει τον Μακρόν.

Μία άλλη εξήγηση που επίσης μπορεί να υπάρξει για την αύξηση της αποχής είναι ότι αυτή η εβδομάδα στη Γαλλία ήταν εβδομάδα σχολικών διακοπών και πολλοί Γάλλοι έχουν αναχωρήσει από τους τόπους κατοικίας τους.

Τι λένε τα πρώτα ανεπίσημα exit polls

Πάντως, την ίδια ώρα, τα πρώτα ανεπίσημα exit polls για τις εκλογές στη Γαλλία, δείχνουν άνετη επικράτηση του Εμανουέλ Μακρόν έναντι της Μαρίν Λεπέν.

Σύμφωνα με τέσσερις δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν την Κυριακή από τέσσερα φημισμένα ινστιτούτα σφυγμομετρήσεων στη Γαλλία, ο Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να εξασφαλίσει ποσοστό από 55% έως 58% έναντι 42% έως 45% της Μαρίν Λεπέν, όπως διαρρέουν βελγικά ΜΜΕ, που δεν υπόκεινται στους περιορισμούς των γαλλικών από τη γαλλική νομοθεσία.

Πρόκειται για αποτελέσματα σφυγμομετρήσεων που διενεργήθηκαν διαδικτυακά μεταξύ πολιτών που είχαν ήδη ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα μέχρι τις 17:00 ώρα Γαλλίας. Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι προβλέψεις, οι οποίες στηρίζονται σε πραγματικά αποτελέσματα, αλλά έρευνες γνώμης επί αντιπροσωπευτικού δείγματος.

Τα επίσημα exit polls θα δημοσιοποιηθούν στις 20:00 ώρα Γαλλίας (21:00 Ελλάδος), μόλις κλείσει και η τελευταία κάλπη.


Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 24 Απριλίου 2022, 20:19

Πηγή

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Leave A Reply

Your email address will not be published.