Μαθήματα… αριθμητικής από τον Άδωνη για τον πληθωρισμό

0

Google News

ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINISSI

Μπορεί στην Ελλάδα ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή να πέταξε στο 8% τον Μάρτιο από 6,3% τον Φεβρουάριο, ωστόσο ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, επιχειρεί –για ακόμα μια φορά– να αντιστρέψει τη δυσμενή πραγματικότητα, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι ο πληθωρισμός στη χώρα μας παραμένει αισθητά κάτω από το μέσο όρο της ευρωζώνης. Όλα αυτά τη στιγμή που οι πολίτες βιώνουν καθημερινά την ακρίβεια στις τσέπες τους κι ενώ ο μέσος όρος του πληθωρισμού στην ευρωζώνη βρίσκεται στο 7,5%.

Μιλώντας σήμερα στη Βουλή, ο κ. Γεωργιάδης παρέδωσε βασικά μαθήματα αριθμητικής, αναφέροντας μεταξύ άλλων τα παρακάτω: 

«Στις 12 η Eurostat ανακοίνωσε τον πληθωρισμό για όλη την ευρωζώνη. Στο 8% ο εναρμονισμένος δείκτης στην Ελλάδα για το μήνα Μάρτιο. Στο 2,7% η μηνιαία αύξηση. Εγώ πάντα κοιτάω λίγο παραπάνω τη μηνιαία αύξηση, γιατί αυτή δείχνει την τάση. Στο 7,5% είναι ο μέσος όρος στην ευρωζώνη – εμείς στο 8% – και στο 2,5% η μηνιαία αύξηση – εμείς στο 2,7%», είπε καταρχάς και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ύψος του πληθωρισμού τον Μάρτιο του περασμένου έτους:

«Τον Μάρτιο του 2021 η Ελλάδα ήταν την μοναδική στην ευρωζώνη με αρνητικό πληθωρισμό, είχε μείον 2%. Τότε ο μέσος όρος της ευρωζώνης ήταν 1,3%. Το +8 είναι από το -2, άρα, στην πραγματικότητα είναι 6, δεν είναι 10. Άρα, στην πραγματικότητα ο πληθωρισμός μας παραμένει αισθητά κάτω από το μέσο όρο της ευρωζώνης που είναι το 7,5%, αν το πάρουμε σε ετήσια βάση», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και επέμεινε ότι «η Ελλάδα είναι η 12η από τις 19 χώρες».

Εξάλλου, ο κ. Γεωργιάδης κάλεσε τους βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης να αντιπαραθέσουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις άλλες χώρες της ευρωζώνης: «Για να δούμε λίγο τον πληθωρισμό των χωρών που είναι λίγο πάνω από εμάς. Λιθουανία, 15,6%. Φταίει ο Μητσοτάκης. Εσθονία, 14,8%. Φταίει ο Χατζηδάκης, ο Γεωργιάδης και ο Σκρέκας. Ολλανδία, 11,9%. Είναι προφανώς η λίστα Πέτσα εδώ. Ισπανία, η αγαπημένη σας χώρα, που την έχετε κάνει παράδειγμα και μας την λέτε σε κάθε σας ομιλία, 9,8%. Επαναλαμβάνω, αν βάλουμε εμείς, ότι είχαμε μείον 2 πέρυσι, ενώ όλοι οι άλλοι είχαν συν, εμείς είμαστε στο 6 στην πραγματικότητα. Για όλες αυτές τις κυβερνήσεις, που έχουν αυτόν το θηριώδη έως και διπλάσιο από εμάς πληθωρισμό, φταίει ο κ. Μητσοτάκης;».

 

 

 

Πηγή

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Leave A Reply

Your email address will not be published.