Κυστίτιδα: Τι είναι η κυστίτιδα και από τι προκαλείται;

0

Google News

Η κυστίτιδα είναι ο ιατρικός όρος για τη φλεγμονή της ουροδόχου κύστης. Τις περισσότερες φορές, η φλεγμονή προκαλείται από βακτηριακή λοίμωξη και ονομάζεται ουρολοίμωξη (UTI). Μια μόλυνση της ουροδόχου κύστης μπορεί να είναι επώδυνη και ενοχλητική και μπορεί να γίνει σοβαρό πρόβλημα υγείας εάν η μόλυνση εξαπλωθεί στα νεφρά σας. Λιγότερο συχνά, η κυστίτιδα μπορεί να εμφανιστεί ως αντίδραση σε ορισμένα φάρμακα, ακτινοθεραπεία ή πιθανούς ερεθιστικούς παράγοντες, όπως σπρέι γυναικείας υγιεινής, σπερματοκτόνο ζελέ ή μακροχρόνια χρήση καθετήρα. Η κυστίτιδα μπορεί επίσης να εμφανιστεί ως επιπλοκή άλλης ασθένειας. Η συνήθης θεραπεία για τη βακτηριακή κυστίτιδα είναι τα αντιβιοτικά. Η θεραπεία για άλλους τύπους κυστίτιδας εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία.

Συμπτώματα

Τα σημεία και συμπτώματα κυστίτιδας συχνά περιλαμβάνουν:

 • Μια έντονη, επίμονη επιθυμία για ούρηση
 • Αίσθημα καύσου κατά την ούρηση
 • Συχνές, μικρές ποσότητες ούρων
 • Αίμα στα ούρα (αιματουρία)
 • θολά ή με έντονη οσμή ούρα
 • Πυελική δυσφορία
 • Αίσθημα πίεσης στο κάτω μέρος της κοιλιάς
 • Χαμηλός πυρετός

Σε μικρά παιδιά, νέα επεισόδια τυχαίας ημερήσιας βροχής μπορεί επίσης να είναι σημάδι λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος (UTI). Η νυχτερινή ενούρηση από μόνη της δεν είναι πιθανό να σχετίζεται με ουρολοίμωξη.

Πότε να δείτε γιατρό

Ζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια εάν έχετε σημεία και συμπτώματα κοινά σε λοίμωξη των νεφρών, όπως:

 • Πόνος στην πλάτη ή στο πλάι
 • Πυρετός και ρίγη
 • Ναυτία και έμετος

Εάν αναπτύξετε επείγουσα, συχνή ή επώδυνη ούρηση που διαρκεί αρκετές ώρες ή περισσότερο ή εάν παρατηρήσετε αίμα στα ούρα σας, καλέστε το γιατρό σας. Εάν έχετε διαγνωστεί με ουρολοίμωξη στο παρελθόν και εμφανίσετε συμπτώματα που μιμούνται μια προηγούμενη ουρολοίμωξη, καλέστε το γιατρό σας. Καλέστε επίσης το γιατρό σας εάν τα συμπτώματα κυστίτιδας επανέλθουν αφού ολοκληρώσετε μια σειρά αντιβιοτικών. Μπορεί να χρειαστείτε διαφορετικό τύπο φαρμάκου. Εάν το παιδί σας αρχίσει να έχει ατυχήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, καλέστε τον παιδίατρό σας. Σε κατά τα άλλα υγιείς άνδρες, η κυστίτιδα είναι σπάνια και θα πρέπει να διερευνηθεί από το γιατρό σας.

Αιτίες

Το ουροποιητικό σας σύστημα περιλαμβάνει τα νεφρά, τους ουρητήρες, την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα. Όλα παίζουν ρόλο στην απομάκρυνση των αποβλήτων από το σώμα σας. Τα νεφρά σας, ένα ζευγάρι οργάνων σε σχήμα φασολιού που βρίσκονται στο πίσω μέρος της άνω κοιλιάς σας, φιλτράρουν τα απόβλητα από το αίμα σας και ρυθμίζουν τις συγκεντρώσεις πολλών ουσιών. Οι σωλήνες που ονομάζονται ουρητήρες μεταφέρουν τα ούρα από τα νεφρά σας στην ουροδόχο κύστη, όπου αποθηκεύονται μέχρι να εξέλθουν από το σώμα σας μέσω της ουρήθρας.

 • Βακτηριακή κυστίτιδα. Οι ουρολοιμώξεις συμβαίνουν συνήθως όταν βακτήρια έξω από το σώμα εισέρχονται στο ουροποιητικό σύστημα μέσω της ουρήθρας και αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται. Οι περισσότερες περιπτώσεις κυστίτιδας προκαλούνται από ένα είδος βακτηρίου Escherichia coli (E. coli). Οι βακτηριακές λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης μπορεί να εμφανιστούν σε γυναίκες ως αποτέλεσμα της σεξουαλικής επαφής. Αλλά ακόμη και τα σεξουαλικά ανενεργά κορίτσια και γυναίκες είναι ευαίσθητα σε λοιμώξεις του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος, επειδή η γυναικεία γεννητική περιοχή συχνά φιλοξενεί βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν κυστίτιδα.
 • Μη λοιμώδης κυστίτιδα. Αν και οι βακτηριακές λοιμώξεις είναι η πιο κοινή αιτία κυστίτιδας, ένας αριθμός μη μολυσματικών παραγόντων μπορεί επίσης να προκαλέσει φλεγμονή της ουροδόχου κύστης. Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν:
 • Διάμεση κυστίτιδα. Η αιτία αυτής της χρόνιας φλεγμονής της ουροδόχου κύστης, που ονομάζεται επίσης σύνδρομο επώδυνης κύστης, είναι ασαφής. Οι περισσότερες περιπτώσεις διαγιγνώσκονται σε γυναίκες. Η κατάσταση μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί.
 • Κυστίτιδα που προκαλείται από φάρμακα. Ορισμένα φάρμακα, ιδιαίτερα τα φάρμακα χημειοθεραπείας κυκλοφωσφαμίδη και ιφωσφαμίδη, μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή της ουροδόχου κύστης σας καθώς τα διασπασμένα συστατικά των φαρμάκων εξέρχονται από το σώμα σας.
 • Κυστίτιδα ακτινοβολίας. Η ακτινοθεραπεία της πυελικής περιοχής μπορεί να προκαλέσει φλεγμονώδεις αλλαγές στον ιστό της ουροδόχου κύστης.
 • Κυστίτιδα ξένου σώματος. Η μακροχρόνια χρήση ενός καθετήρα μπορεί να σας προδιαθέσει σε βακτηριακές λοιμώξεις και σε βλάβη των ιστών, τα οποία και τα δύο μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή. Χημική κυστίτιδα. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι υπερευαίσθητοι σε χημικές ουσίες που περιέχονται σε ορισμένα προϊόντα, όπως αφρόλουτρο, σπρέι γυναικείας υγιεινής ή σπερματοκτόνο ζελέ, και μπορεί να αναπτύξουν μια αλλεργικού τύπου αντίδραση μέσα στην ουροδόχο κύστη, προκαλώντας φλεγμονή.
 • Κυστίτιδα που σχετίζεται με άλλες καταστάσεις. Η κυστίτιδα μπορεί μερικές φορές να εμφανιστεί ως επιπλοκή άλλων διαταραχών, όπως ο διαβήτης, οι πέτρες στα νεφρά, ένας διευρυμένος προστάτης ή τραυματισμοί του νωτιαίου μυελού.

Επιπλοκές

Όταν αντιμετωπίζονται έγκαιρα και σωστά, οι λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης σπάνια οδηγούν σε επιπλοκές. Αλλά αν δεν αντιμετωπιστούν, μπορεί να γίνουν κάτι πιο σοβαρό. Οι επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν: Λοίμωξη των νεφρών. Μια μη θεραπευμένη λοίμωξη της ουροδόχου κύστης μπορεί να οδηγήσει σε λοίμωξη των νεφρών, που ονομάζεται επίσης πυελονεφρίτιδα. Οι λοιμώξεις των νεφρών μπορεί να βλάψουν μόνιμα τα νεφρά σας. Τα μικρά παιδιά και οι μεγαλύτεροι ενήλικες διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο νεφρικής βλάβης από λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης επειδή τα συμπτώματά τους συχνά παραβλέπονται ή μπερδεύονται με άλλες καταστάσεις. Αίμα στα ούρα. Με την κυστίτιδα, μπορεί να έχετε αιμοσφαίρια στα ούρα σας που μπορούν να φανούν μόνο με μικροσκόπιο (μικροσκοπική αιματουρία) και ότι συνήθως υποχωρεί με τη θεραπεία. Εάν τα αιμοσφαίρια παραμένουν μετά τη θεραπεία, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει έναν ειδικό για να προσδιορίσει την αιτία. Το αίμα στα ούρα που μπορείτε να δείτε (μεγάλη αιματουρία) είναι σπάνιο με τυπική, βακτηριακή κυστίτιδα, αλλά αυτό το σημάδι είναι πιο κοινό με κυστίτιδα που προκαλείται από χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία.

ΠΗΓΗtromaktiko.gr

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Leave A Reply

Your email address will not be published.