Κράτησε τον τζίρο αλλά όχι τον όγκο στην κατανάλωση

0

Google News

Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected]

Έντονο πληθωριστικό «άρωμα» έχει η εικόνα των μεγεθών του ομίλου της Φάγε International στο πρώτο τρίμηνο του 2022, με την γαλακτοβιομηχανία να προχωρά σε μέση ανατίμηση 13,4% σε όλες τις αγορές της οδηγούμενη από τη σημαντική επιβάρυνση στις πρώτες ύλες όπως ο  διπλασιασμό των τιμών γάλακτος. Η Φάγε στο πρώτο φετινό τρίμηνο  «κράτησε» την εικόνα του τζίρου της ωστόσο με εξαίρεση τις ΗΠΑ η κατανάλωση σε όλες τις βασικές της αγορές καταγράφει διψήφια πτώση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της οικονομικής έκθεσης για τις επιδόσεις του πρώτου τριμήνου του 2022  που δημοσιεύθηκε χθες, οι πωλήσεις κατέγραψαν αύξηση 2,8% στα 138,1 εκα. δολ (132 εκατ ευρώ με βάση χθεσινή ισοτιμία). Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση της μέσης καθαρής τιμής πώλησης σε όλες τις αγορές κατά 13,4%, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη μείωση της πωλήσεις σε όγκο κατά 7,9% και την αρνητική επίπτωση 2,7% στις πωλήσεις σε αξία λόγω της ενίσχυσης του δολαρίου ΗΠΑ έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρα.

Ενισχυμένες επιδόσεις εσόδων καταγράφηκαν μόνο στις ΗΠΑ με την αύξηση να διαμορφώνεται στο 15% ενώ μειωμένες πωλήσεις εμφάνισαν όλες οι άλλες βασικές αγορές της γαλακτοβιομηχανίας και ειδικότερα στη Ιταλία η πτώση διαμορφώθηκε στο 10,3%, στη Βρετανία κατά 15,2% και στην Ελλάδα κατά 11,8%.

Σε ο,τι αφορά στους όγκους καταγράφηκε πτώση κατά 14,2% στην Ιταλία, κατά 18,8% στη Βρετανία, κατά 16,9% στην Ελλάδα και πιο περιορισμένη περί το 1,5% στις ΗΠΑ.

Σε όρους κερδοφορίας στο πρώτο τρίμηνο του έτους, το μικτό περιθώριο κέρδους μειώθηκε κατά 22,8% στα 41,3 εκατ. δολάρια (39,5 εκατ. ευρώ),  γεγονός που αποδίδεται στην σημαντική επιβάρυνση των τιμών στις πρώτες ύλες και δη στις τιμές γάλακτος οι οποίες σύμφωνα με την Φάγε κατέγραψαν αύξηση κατά 47,5% στις ΗΠΑ και κατά 50,4% στην Ελλάδα.

Ως εκ τούτου η προ φόρων κερδοφορία εμφανίζει υποχώρηση της τάξεως του 34 % στα 6,6 εκατ. δολάρια (6,3 εκατ. ευρώ), έναντι 10 εκατ. δολάρια (9,5 εκατ. ευρώ) το ίδιο διάστημα το 2021.Υψηλότερες απώλειες καταγράφονται στα καθαρά κέρδη τα οποία μειώθηκαν κατά 56% στα 5,4 εκατ. δολ (5,1 εκατ. ευρώ) έναντι 12,3 εκατ. δολ (11,7 εκατ. ευρώ) το πρώτο τρίμηνο πέρυσι.

!function (f, b, e, v, n, t, s) {
if (f.fbq) return; n = f.fbq = function () {
n.callMethod ?
n.callMethod.apply(n, arguments) : n.queue.push(arguments)
}; if (!f._fbq) f._fbq = n;
n.push = n; n.loaded = !0; n.version = ‘2.0’; n.queue = []; t = b.createElement(e); t.async = !0;
t.src = v; s = b.getElementsByTagName(e)[0]; s.parentNode.insertBefore(t, s)
}(window,
document, ‘script’, ‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘830374073775149’); // Insert your pixel ID here.
fbq(‘track’, ‘PageView’);

Πηγή

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Leave A Reply

Your email address will not be published.