Κολομβία: Πρoηγείται στις δημοσκοπήσεις ο κεντροαριστερός υποψήφιος πρόεδρος, Γουστάβο Πέτρο – The Press Project

0

Με ποσοστό 41% ο Πέτρο παραμένει φαβορί για τον πρώτο γύρο των εκλογών της 29ης Μαΐου, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Google News

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η εταιρεία δημοσκοπήσεων Invamer, πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγράψει μέσα στο 2022, γεγονός που σημαίνει ότι ο άλλοτε αντάρτης και πρώην δήμαρχος της Μπογκοτά, δεν θα εξασφαλίσει το 50%  που απαιτείται για να αποφύγει τον δεύτερο γύρο.

Εκεί, φέρεται να έχει ως αντίπαλο τον συντηρητικό υποψήφιο Φεντερίκο Γκουτιέρες, πρώην δήμαρχο της Μεντεγίν, που βρίσκεται στη δεύτερη θέση, συγκεντρώνοντας δημοσκοπικά το 27,1% των ψήφων,

Ο 62χρονος Πέτρο θεωρείται εδώ και μήνες μεγάλο φαβορί, βάσει των δημοσκοπήσεων, καθώς οι Κολομβιανοί έχουν κουραστεί από τα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας και τη διαφθορά που μαστίζει το πολιτικό σύστημα της χώρας. Ο Πέτρο, στην τρίτη του απόπειρα για εκλογή στη θέση του προέδρου, υπόσχεται να αυξήσει τους φόρους για τους πλουσιότερους και να εκδημοκρατίσει την πρόσβαση στη γη και στις πιστώσεις. Εξαγγέλλει επίσης φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, εστιάζοντας κυρίως στον περιορισμό των εξορύξεων πετρελαίου.

Ο Γκουτιέρες, από την πλευρά του, έχει υποσχεθεί καλύτερους μισθούς και περικοπές στις αναποτελεσματικές κρατικές δαπάνες.

Η ενδεχόμενη νίκη οποιουδήποτε υποψηφίου της Αριστεράς θα αποτελούσε ιστορικό γεγονός για τη χώρα, που κυβερνάται διαχρονικά από δεξιές κυβερνήσεις.

39 εκατομμύρια πολίτες της Κολομβίας έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία.


Πηγή ThePressProject.gr

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Leave A Reply

Your email address will not be published.