Κατάψυξη ωαρίων: Σε ποια ηλικία πρέπει να γίνεται

0

Google News

Ο χρόνος επηρεάζει αρνητικά την παραγωγή ωαρίων στις γυναίκες, με την ποιότητα και την ποσότητά τους να φθίνουν μετά την ηλικία των 35 ετών, με συνέπεια να μειώνονται αργά αλλά σταθερά οι πιθανότητες σύλληψης και απόκτησης υγιούς μωρού.

Η κρυοσυντήρηση (κατάψυξη) ωαρίων είναι μια διαδικασία κατά την οποία συντηρούνται τα ωάρια στο εργαστήριο για μελλοντική χρήση τους με σκοπό την τεκνοποίηση.

Για ποιο λόγο λοιπόν μια γυναίκα προχωράει στη κρυοσυντήρηση των ωαρίων της. Οι κυρίως λόγοι είναι δύο:

Λόγω προγραμματισμένης θεραπείας (για ογκολογικούς λόγους) οι ωοθήκες ενδέχεται να υποστούν ένα σοβαρό πλήγμα όσο αφορά τον αριθμό και την ποιότητα των ωαρίων. Η κρυοσυντήρηση των ωαρίων προ ακτινοθεραπείας ή χημειοθεραπείας ενδείκνυται σε πολλές περιπτώσεις για το λόγο αυτό.

Ο δεύτερος λόγος είναι η λεγόμενη κρυοσυντήρηση για κοινωνικούς λόγους.

Η κρυοσυντήρηση σε αυτές της περιπτώσεις γίνεται για να εξασφαλίσει η γυναίκα έναν ικανοποιητικό αριθμό ωαρίων σε μια ηλικία που αυτό είναι εφικτό μια και δεν έχει βρει ακόμη την κατάλληλη στιγμή για την απόκτηση ενός παιδιού.

Ποια είναι η ιδανική ηλικία για την κρυοσυντήρηση των ωαρίων;

Η κρυοσυντήρηση των ωαρίων μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε αναπαραγωγική ηλικία. Για να έχει όμως η γυναίκα μεγάλες πιθανότητες σύλληψης με τη μελλοντική χρήση των κρυοσυντηρημένων ωαρίων η διαδικασία της κρυοσυντήρησης ενδείκνυται να γίνεται όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Τα δεδομένα ερευνών έχουν δείξει ότι η καλύτερη ηλικία είναι αυτή κάτω των 35 ετών. Σε αυτό το ηλικιακό φάσμα η κρυοσυντήρηση μόλις 9 ωαρίων είναι ικανή να εξασφαλίσει ένα ποσοστό επιτυχίας εγκυμοσύνης σε μελλοντική τους χρήση σε ένα 70% των περιπτώσεων.

Ωστόσο τα ποσοστά επιτυχίας δεν είναι απογοητευτικά για μεγαλύτερες ηλικίες αλλά σίγουρα συνηγορούν ότι όσο πιο νωρίς ηλικιακά τόσο το καλύτερο.

Διαβάστε επίσης

ΔΝΤ: Όχι στις φοροελαφρύνσεις – Ναι σε πάγωμα μισθών και ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών

Νάξος: Μάχη με τα κύματα για τον καπετάνιο του Blue Star Delos – Επί δύο ώρες προσπαθούσε να δέσει στο λιμάνι (Video)

Ρούλα Πισπιρίγκου: Την αποκαλεί «κατηγορούμενη» ο Μάνος Δασκαλάκης – «Αντιλαμβάνομαι την δυσχερή θέση της»

Πηγή

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Leave A Reply

Your email address will not be published.