Καταγγελίες για εκλογικές παρατυπίες από την αντιπολίτευση στη Σερβία

0

Google News

Οι ισχυρισμοί της αντιπολίτευσης για εκτεταμένες παρατυπίες σημάδεψαν τις εθνικές εκλογές της Σερβίας που διεξήχθησαν την Κυριακή, στις οποίες ο δεξιός και φιλορώσος νυν πρόεδρος της χώρας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και οι κυβερνώντες λαϊκιστές του ελπίζουν να παρατείνουν τη 10ετή κυριαρχία τους στην εξουσία.

Σύμφωνα λοιπόν με την αντιπολίτευση, υπήρξε εκτεταμένη ψηφοφορία… «φαντασμάτων»: δηλαδή ψήφισαν άνθρωποι που έχουν πεθάνει ή με ονόματα που δεν υπάρχουν. Επίσης κατήγγειλαν ότι άνθρωποι του κυβερνώντος κόμματος πρόσφεραν χρήματα σε πολίτες με αντάλλαγμα την ψήφο τους. 

Εξάλλου, δεν έλειψαν οι εντάσεις κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας. Μεταξύ άλλων, ένα στέλεχος της αντιπολίτευσης δέχθηκε επίθεση έξω από τα γραφεία του κόμματος του Βούτσιτς, σε προάστιο του Βελιγραδίου, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο πρόσωπο. Επίσης, ένας αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος φέρεται να δέχθηκε επίθεση στην πόλη Νις.

Περίπου 6,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι είχαν δικαίωμα να επιλέξουν τον πρόεδρο της χώρας και ένα νέο κοινοβούλιο, ενώ διεξήχθησαν επίσης εκλογές για τις τοπικές αρχές στην πρωτεύουσα, Βελιγράδι, και σε περισσότερες από δώδεκα άλλες πόλεις και δήμους. Η προσέλευση στις κάλπες καταμετρήθηκε περίπου στο 55%, μία ώρα πριν ολοκληρωθεί η ψηφοφορία. Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο από τις περισσότερες εκλογικές αναμετρήσεις στη χώρα.

Οι δημοσκοπήσεις πριν από την ψηφοφορία προέβλεπαν ότι ο Βούτσιτς θα κερδίσει άλλη μια πενταετή θητεία και ότι το δεξιό κόμμα του θα κυριαρχήσει και πάλι σε μια Βουλή 250 μελών. Ωστόσο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν πιθανότητες να κερδίσουν στο Βελιγράδι, λένε οι αναλυτές, κάτι που θα έφερνε σοβαρό πλήγμα στην ολοένα και πιο αυταρχική διακυβέρνηση του Βούτσιτς.

Εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, ο Βούτσιτς –που καυχιέται για τους στενούς δεσμούς του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν– προσπάθησε να παρουσιαστεί ως εγγυητής της σταθερότητας. Μάλιστα, μιλώντας μετά την εκλογική διαδικασία, είπε ότι αναμένει από τη Σερβία να συνεχίσει στον δρόμο της «σταθερότητας, ηρεμίας και ειρήνης».

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα έχει δοκιμαστεί από μια σειρά πολέμων τη δεκαετία του 1990 και από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ το 1999. Αν και η Σερβία επιδιώκει επίσημα την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Βούτσιτς έχει καλλιεργήσει στενούς δεσμούς με τη Ρωσία και την Κίνα, βασιζόμενος στη δυσαρέσκεια των Σέρβων για τη Δύση και τους βομβαρδισμούς του 1999.

Πηγή

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Leave A Reply

Your email address will not be published.