Η φονική μηχανή της ανεξέλεγκτης οπλοκατοχής

0

Οι ΗΠΑ επέστρεψαν σε μια θέση εξαιρετικά γνώριμη τις τελευταίες δεκαετίες: η εξωφρενική ευκολία στην απόκτηση όπλων από οποιονδήποτε γύρισε και πάλι μπούμερανγκ, δεκάδες αθώες ζωές χάθηκαν ξανά και τα ερωτήματα εγείρονται αμείλικτα: Θα αλλάξει ποτέ κάτι; ● Περισσότερα όπλα απ’ ό,τι πολίτες αριθμούν οι Ηνωμένες Πολιτείες! ● Ολα ξεκινούν από την αιματοβαμμένη 2η Τροπολογία που περιγράφει την οπλοκατοχή ως συνταγματικό δικαίωμα.

Google News

Σοκ. Ευχές. Κατάρες. Παρακλήσεις. Αντεγκλήσεις. Υποσχέσεις επί υποσχέσεων και αρνήσεις επί αρνήσεων. Αυτές είναι οι ΗΠΑ κάθε φορά που μια νέα σφαγή ανθρώπων γίνεται στη χώρα. Μετά την επίθεση 18χρονου ακροδεξιού στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης στις 14 Μαΐου και την τελευταία τραγωδία στο δημοτικό σχολείο Ρομπ του Τέξας, οι Ηνωμένες Πολιτείες μετρούσαν φέτος 213 μαζικούς πυροβολισμούς, από τους οποίους οι 27 σε σχολεία, σύμφωνα με την οργάνωση Αρχείο Βίας από Οπλα (GVA).

Οι στατιστικές της φρίκης

Μια ατέρμονη λίστα που ανανεώνεται όλο και πιο τακτικά, όλο και πιο βίαια. Κι όμως οι ΗΠΑ δεν χάνουν την ικανότητά τους να σοκάρονται παρότι αυτό δεν είναι παρά ένα ατέρμονο χρονικό προαναγγελθέντων θανάτων. Αν κάθε αριθμός είναι μια προσωπική ξεχωριστή τραγωδία, σε αυτά τα μαθηματικά του πένθους υπάρχει ως κοινός παρονομαστής η ευκολία με την οποία η χώρα επιτρέπει την οπλοκατοχή.

Η ιστορία της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ είναι μοναδική στον κόσμο, όπως αποκαλύπτουν οι στατιστικές που δημοσιοποιούνται αυτές τις ημέρες.

Είναι η μοναδική χώρα παγκοσμίως με περισσότερα όπλα από πολίτες: αντιστοιχούν 120,5 όπλα ανά 100 κατοίκους. Εκτιμάται πως οι Αμερικανοί διαθέτουν 393 εκατ. από τα 857 εκατομμύρια διαθέσιμα μη στρατιωτικά όπλα, περίπου 46% του παγκόσμιου σχετικού οπλοστασίου.

Σε έκθεση του FΒI που κοινοποιήθηκε τη Δευτέρα υπάρχει ένα κλιμακούμενο μοντέλο επιθέσεων στα σχολεία: το 2021 υπήρξαν 61 επιθέσεις σκοπευτών που σκότωσαν 103 και τραυμάτισαν άλλους 130, αύξηση κατά 51% από το 2020 και 97% από το 2017.

Εχουν επίσης τη μεγαλύτερη αναλογία θανάτων από πυροβόλα όπλα στον αναπτυγμένο κόσμο: 18 φορές μεγαλύτερη από τον μέσο όρο των αναπτυγμένων κρατών και 23 φορές μεγαλύτερη από της Ε.Ε. Είχαν πέρσι περισσότερους από 20.000 θανάτους από πυροβόλα όπλα, ο μεγαλύτερος αριθμός από το 1968. Ενώ άλλοι 24.000 αυτοκτόνησαν αυτοπυροβολούμενοι. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων, το ποσοστό θανάτων παιδιών κάτω των 14 από πυροβόλα όπλα αυξήθηκε κατά 50% μεταξύ του 2019 και του 2020, φτάνοντας τα 1.500.

Κι ενώ σημειώνονται πρωτοφανή επίπεδα θανάτων από πυροβόλα, η παραγωγή τους σχεδόν τριπλασιάστηκε σε μια εικοσαετία, λέει η Υπηρεσία (ελέγχου) Οινοπνεύματος, Καπνού, Πυροβόλων Οπλων και Εκρηκτικών (ATF): από 3,854 εκατ. το 2000 σε 11,49 εκατ. το 2020. Η συντριπτική τους πλειονότητα διατέθηκε στην εγχώρια αγορά, αλλά η αυξημένη ζήτηση εξηγεί πως σε αυτό διάστημα επίσης εξαπλασιάστηκαν οι εισαγωγές ανάλογων όπλων. Οι Αμερικανοί αγόρασαν περισσότερα από 20 εκατ. όπλα το 2021, τη δεύτερη μεγαλύτερη ποσότητα στην ιστορία τους.

Ανάλογες επιθέσεις έχουν βιώσει χώρες όπως η Βρετανία, η Αυστραλία, η Νορβηγία, η Φινλανδία ή η Νέα Ζηλανδία, ανάμεσα στις πολλές άλλες, οι κυβερνήσεις των οποίων ως απάντηση υιοθέτησαν αυστηρές νομοθεσίες περιορισμού της κυκλοφορίας των πυροβόλων όπλων: ως αποτέλεσμα οι θάνατοι από αυτούς μειώθηκαν σε μια δεκαετία από 17% ώς και 51%.

Πίσω από τη 2η Τροπολογία

Αντίθετα, οι ΗΠΑ είναι η μοναδική χώρα που αρνείται να λάβει ανάλογα μέτρα. Το πανίσχυρο λόμπι των όπλων, με πρωταγωνίστρια την Εθνική Ενωση Οπλων (NRA), το συντηρητικό κατεστημένο και οι Ρεπουμπλικανοί σύμμαχοί τους αρνούνται κάθε σχέση ανάμεσα στην ανεξέλεγκτη κυκλοφορία όπλων και τη φονική τους επίδραση στην κοινωνία και επικαλούνται την «ιερότητα» του δικαιώματος στην οπλοκατοχή που εγγυάται η 2η Τροπολογία του Συντάγματος. Αυτή κατοχυρώνει «Μια καλά εποπτευόμενη πολιτοφυλακή, απαραίτητη για την ασφάλεια ενός ελεύθερου κράτους και το δικαίωμα του λαού να διατηρεί και να φέρει όπλα, δεν θα υποστεί περιορισμούς».

Οταν πέρσι η Αμερικανική Ενωση για τα Πολιτικά Δικαιώματα (ACLU) περιέγραψε τη 2η Τροπολογία ως απόρροια ρατσισμού και νομοθεσία κατά των μαύρων, αρθρογράφοι όπως ο Τζεφ Τζέικομπι της Boston Globe επέκριναν για «ρεβιζιονισμό» την έγκριτη οργάνωση, υποστηρίζοντας πως το δικαίωμα οπλοκατοχής που εγγυάται η 2η Τροπολογία είναι «απαραίτητο» για την ισότητα των μαύρων.

Κάθε άλλο, αντιτείνει η Κάρολ Αντερσον, ιστορικός του Πανεπιστημίου Εμορι, καθώς η τροπολογία αυτή υιοθετήθηκε το 1791, όταν οι μαύροι δεν εννοούνταν ως πολίτες, ενώ η δουλεία καταργήθηκε το 1856 και χρειάστηκε πάνω από ένας αιώνας ακόμα για να αποκτήσουν θεμελιώδη πολιτικά δικαιώματα.

Στο βιβλίο της «Η 2η: Φύλο και όπλα σε μια μοιραία άνιση Αμερική», παραθέτει ιστορικά ντοκουμέντα που δείχνουν πως αυτή η τροπολογία υιοθετήθηκε για να οπλιστούν χωρίς περιορισμούς οι λευκοί απέναντι σε πιθανές εξεγέρσεις των σκλάβων. «Δεν ήταν τόσο υπέρ των όπλων όσο κατά των μαύρων. Σχεδιάστηκε και διατηρήθηκε για να κρατήσει τους μαύρους αδύνατους και ευάλωτους».

Σαν να μην πέρασε μια μέρα

Και αυτή η τάση ανέκτησε ξανά στρατηγική θέση ανάμεσα στο συντηρητικό κατεστημένο από τη δεκαετία του ‘60, όταν αναδύθηκε ως απάντηση στο κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα, έλεγε στους ΝΥΤ η Ρίβα Σίγκελ, συνταγματολόγος του Νομικού Τμήματος του Χάρβαρντ. «Αμεσα ή έμμεσα η διαμάχη για τα πολιτικά δικαιώματα έχει διαμορφώσει τις σύγχρονες αντιλήψεις για τη 2η Τροπολογία. Η κατάργηση του φυλετικού διαχωρισμού προκάλεσε μια αντιδραστική απάντηση ανάμεσα στους λευκούς ψηφοφόρους… Μια αντίδραση που κατέληξε σε ένα πολυεπίπεδο πολιτικό κίνημα για την «προστασία» της 2ης Τροπολογίας: έκτοτε συντηρητικοί νομικοί θα προσπαθούσαν να την εγγυηθούν δικαστικά σαν αντίβαρο στις προσφυγές προοδευτικών ομάδων για θέματα που σχετίζονταν με τα δικαιώματα των μαύρων».

Αυτό μετέτρεψε τον έλεγχο των όπλων σε ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα για τους συντηρητικούς και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, ιδεολογικό συνεργό της NRA, που δεν δέχθηκε καν να αναβάλει το ετήσιο συνέδριό της στο Τέξας, το οποίο θρηνεί τον χαμό 19 παιδιών και δύο δασκάλων από τα πυρά 18χρονου οπλοφόρου. Οπως έκανε το 1999, όταν δεν ανέβαλε το συνέδριό του στο Ντένβερ παρά την πρόσφατη επίθεση στο λύκειο Κολουμπάιν που στοίχισε τη ζωή σε 22 νέους.

Τότε ο πρόεδρος της NRA Τσάρλτον Ιστον επέκρινε όσους ζητούσαν νόμους περιορισμού της οπλοκατοχής λέγοντας πως και ο Αδόλφος Χίτλερ τασσόταν υπέρ του ελέγχου των όπλων (!). Ετσι και σήμερα, η οργάνωση των περισσότερων από 5 εκατ. μελών μιλά για «πράξη ενός μοναχικού διαταραγμένου εγκληματία» και με ανακοίνωσή της για την ετήσια συνάντησή τους που ξεκίνησε χθες εν μέσω διαδηλώσεων στο Χιούστον, το μόνο που είχε να προτείνει είναι «θα αναλογιστούμε για αυτά τα γεγονότα, θα προσευχηθούμε για τα θύματα, θα τιμήσουμε τους πατριώτες μέλη μας και θα δεσμευτούμε να διπλασιάσουμε τη δέσμευσή μας να κάνουμε ασφαλή τα σχολεία μας».

Και τώρα τι θα αλλάξει;

«Ο κόσμος έχει αλλάξει, ζητά να δράσουμε», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν. Οχι για αυτή την επίθεση στο Τέξας, αλλά έπειτα από την επίθεση στο δημοτικό Σάντι Χουκ στο Κονέκτικατ που τον Δεκέμβριο του 2012 στοίχισε τη ζωή σε 20 παιδιά και 6 δασκάλους. Σχεδόν δέκα χρόνια έχουν περάσει από τότε και σχεδόν τίποτα δεν άλλαξε.

«Είναι καιρός να κάνουμε τον πόνο δράση» και «Για όνομα του Θεού, πού είναι τα κότσια μας να τολμήσουμε να σταθούμε απέναντι στο λόμπι των όπλων;», δήλωσε και τώρα.

Ωρες μετά το μακελειό ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ ξεκίνησε διαδικασία για να φέρει στο σώμα δύο νομοσχέδια που θα ενισχύουν τους ελέγχους του ιστορικού των αγοραστών όπλων μέσω του διαδικτύου αλλά και σε εκθέσεις όπλων. Τα νομοσχέδια αυτά υπερψηφίστηκαν το 2019 και πάλι το 2021 από τη Βουλή, αλλά πάγωσαν στη Γερουσία. Και δεν υπάρχουν ενδείξεις πως κάτι άλλαξε τώρα, παρά την τελευταία επίθεση.

Το ξεκαθάρισε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής του Τέξας Τεντ Κρουζ κατηγορώντας τους Δημοκρατικούς και «όλους αυτούς τους τύπους στα μίντια που σπεύδουν να επιχειρήσουν να περιορίσουν τα συνταγματικά δικαιώματα των νομοταγών πολιτών».

Πιο εύγλωττη ήταν η ακροδεξιά συνωμοσιολόγος βουλεύτρια Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν. «Το έθνος μας χρειάζεται να αντιμετωπίσει σοβαρά το θέμα της ψυχικής κατάστασης σήμερα», επιχειρηματολόγησε εξηγώντας τις βαθύτερες αιτίες του κακού: «Η Αμερική έχει αποτύχει με τις νέες γενιές έπειτα από δεκαετίες απόρριψης των καλών ηθικών αξιών και διδαχών», τουίταρε, «Δεν χρειαζόμαστε περισσότερους ελέγχους όπλων. Χρειαζόμαστε να επιστρέψουμε στον Θεό».

Κι έτσι Θεού (της Γκριν και των ομοίων της) θέλοντος τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει.

Πηγή

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Leave A Reply

Your email address will not be published.