«Η επενδυτική φιλανθρωπία είναι ευέλικτη και γρήγορη»

0

Μέχρι τώρα ξέραμε ότι υπάρχουν σύμβουλοι επικοινωνίας, χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι, νομικοί σύμβουλοι, ακόμα και σύμβουλοι σχέσεων. Ομως τι ακριβώς είναι οι σύμβουλοι «στρατηγικής φιλανθρωπίας» και ποιους συμβουλεύουν; Αυτή ήταν η πρώτη απορία που μου δημιουργήθηκε διαβάζοντας το βιογραφικό του Λούντβιχ Φόρεστ, ενός από τους διεθνείς προσκεκλημένους στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που θα πραγματοποιηθεί 6-9 Απριλίου στους Δελφούς.

Google News

Ο Λούντβιχ Φόρεστ εργάζεται εδώ και πάνω από 20 χρόνια στo Kέντρο Φιλανθρωπίας του King Baudoin Foundation, του Ιδρύματος που σύστησε το 1975 ο βασιλιάς Μποντουέν –ή Βαλδουίνος ελληνιστί–, με στόχο «την αρωγή για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής του βελγικού λαού», σύμφωνα με τη Wikipedia. Σύμφωνα, πάλι, με την ιστοσελίδα του ιδρύματος, η αποστολή του είναι «η οικοδόμηση μιας καλύτερης κοινωνίας, στο Βέλγιο, την Ευρώπη και οπουδήποτε αλλού στον κόσμο», ενώ αυτοπροσδιορίζεται ως «παράγοντας αλλαγής και καινοτομίας, που υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και δυναμώνει την κοινωνική συνοχή».

Στα καθήκοντα του Λούντβιχ Φόρεστ είναι «η παροχή πληροφορίας, καθοδήγησης και εξειδικευμένης βοήθειας στη στρατηγική φιλανθρωπία σε ιδιώτες χορηγούς, οικογένειες, επιχειρήσεις και επαγγελματικούς συμβούλους που επιθυμούν να εμπλακούν σε πρωτοβουλίες δημόσιου συμφέροντος».

Επιπλέον «υπηρετεί ως αρχιτέκτονας διεθνούς φιλανθρωπίας, βοηθώντας δωρητές και ωφελούμενους να βρουν αποτελεσματικές λύσεις, ενισχύοντας και απλοποιώντας το ευρωπαϊκό διασυνοριακό περιβάλλον δωρεάς» μέσα από το δίκτυο Transnational Giving Europe. Εχει διατελέσει εμπειρογνώμονας του ΟΟΣΑ, συμμετέχει σε ευρωπαϊκά και διεθνή φόρα και εμπλέκεται στενά με το European Foundation Centre. Πρόκειται για το θεσμικό όργανο της «επενδυτικής φιλανθρωπίας» (venture philanthropy), με έδρα τις Βρυξέλλες και πάνω από 250 μέλη σε 35 χώρες, μεταξύ άλλων ιδρύματα τραπεζών και πολυεθνικών επιχειρήσεων που αναζητούν «επενδύσεις με κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο», μια ανατέλλουσα αγορά που αφορά και τον χρηματιστηριακό κλάδο.

Ο κ. Φόρεστ, μιλάει στην «Εφ.Συν.» για τις πολυσχιδείς δραστηριότητές του και την τέχνη του πώς να κάνεις το καλό και να… μην το ρίχνεις στον γιαλό, αλλά να το επενδύεις.

• Τι είναι η στρατηγική φιλανθρωπία και σε τι διαφέρει από την παραδοσιακή φιλανθρωπία;

Η δική μου προσέγγιση είναι ότι οι άνθρωποι προσπαθούν κάθε φορά να βρουν μια λέξη να βάλουν μπροστά ή πίσω από τη φιλανθρωπία. Ετσι έχουμε τη στρατηγική, την τακτική, τη διασπαστική (disruptive – όρος που παραπέμπει στη ρήξη), την καινοτόμο φιλανθρωπία. Μιλάμε για ένα ευρύ φάσμα μεθοδολογιών, από το να δώσεις λίγα ευρώ μέχρι να επενδύσεις σε μια κοινωνική επιχείρηση. Ολες αυτές οι μέθοδοι συνθέτουν τη διεθνή έννοια της φιλανθρωπίας.

• Τι σημαίνει venture philanthropy (επενδυτική φιλανθρωπία ή φιλανθρωπία κεφαλαιακών συμμετοχών);

Οσοι ειδικεύονται στην επενδυτική φιλανθρωπία χρησιμοποιούν κοινές μεθόδους με τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capital), επενδύοντας σε έναν οργανισμό όχι μόνο χρήματα αλλά και χρόνο, δεξιότητες και δικτύωση. Οι επενδυτές κεφαλαίων έχουν στόχο το κέρδος, η επενδυτική φιλανθρωπία στοχεύει στη μεγέθυνση του κοινωνικού αντίκτυπου.

• Ποιοι είναι οι βασικότεροι πελάτες σας και για ποιους τομείς ενδιαφέρονται περισσότερο;

Η φιλανθρωπία βρίσκεται σε άνοδο τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ την περίοδο της πανδημίας και με τον πόλεμο στην Ουκρανία η έννοιά της ήρθε πιο δυναμικά στο προσκήνιο. Σκοπός είναι η φιλανθρωπία να δρα συμπληρωματικά με τους δημόσιους φορείς. Η φιλανθρωπία πρέπει να παραμένει ταπεινή, να ξέρει τα όριά της και να αναλαμβάνει ευθύνες. Ομως η Πολιτεία είναι αυτή που πρέπει να φροντίσει θέματα όπως η παιδεία, η υγεία, η κοινωνική συνοχή. Μας προσεγγίζουν άνθρωποι όλων των ειδών. Για παράδειγμα, ιδιώτες που πλησιάζουν στο τέλος της ζωής τους, δεν έχουν παιδιά και θέλουν να κάνουν κάτι για το κοινό καλό. Δεν χρειάζεται να είσαι ο Μπιλ Γκέιτς για να έρθεις στο Ιδρυμα Μποντουέν. Ενας άνθρωπος ήρθε σε μας ήθελε για να αφήσει κάτι στο χωριό του που ερήμωνε, ώστε να φέρει πίσω τους νέους.

Αφού απεβίωσε, ήρθαμε σε επαφή με τον δήμαρχο του χωριού, ξεκινήσαμε φτιάχνοντας έναν παιδικό σταθμό, προχωρήσαμε με κέντρα νεότητας, παιδικές χαρές. Με μικρά μέσα πετύχαμε μεγάλο αντίκτυπο. Πρόκειται για το Μaurage στη La Louvière της Βαλονίας, ένα χωριό 4.500 κατοίκων. Μια άλλη πρωτοβουλία, πολύ μεγαλύτερης κλίμακας, λέγεται «Common Goal Movement» (common-goal.org). Ξεκίνησε από έναν Ισπανό ποδοσφαιριστή που ήθελε να δώσει το 1% των εσόδων του για κοινωφελείς σκοπούς. Πλέον, συμμετέχουν πολλοί σπουδαίοι ποδοσφαιριστές και ποδοσφαιρίστριες, ενώ συγκεντρώνονται κεφάλαια 3-4 εκατομμυρίων ευρώ (χορηγοί μεταξύ άλλων είναι η Αdidas, η Pepsico, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η FIFA κ.ά.).

• Ποιοι τομείς έχουν τη μεγαλύτερη ανταπόκριση;

Πρώτη σε ενδιαφέρον είναι πάντα η ιατρική έρευνα. Πολλοί που έχουν χάσει δικούς τους ανθρώπους από ασθένειες θέλουν να συνδράμουν στο να βρεθούν θεραπείες. Ακολουθούν οι δράσεις για την καταπολέμηση της φτώχειας, την κλιματική αλλαγή, τη βοήθεια σε αναπτυσσόμενες χώρες, κυρίως στην Αφρική και τη Λατινική Αμερική, αλλά και τα θέματα πολιτισμού.

• Γιατί πρέπει σήμερα να χρειαζόμαστε τη φιλανθρωπία, αντί για κοινωνική αλλαγή και δικαιοσύνη;

Δρούμε συμπληρωματικά. Η φιλανθρωπία είναι ευέλικτη και δρα γρήγορα. Το έχουμε δει με τα παραδοσιακά κοινωνικά προβλήματα, το είδαμε πρόσφατα με τον Covid-19 και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Μπορούμε να κάνουμε πράγματα να συμβούν σε λίγες μέρες, να δοκιμάζουμε νέα πράγματα, αν πετυχαίνουμε να τα αναπτύσσουμε, αν αποτυγχάνουμε να μαθαίνουμε από αυτό.

• Πώς εμπλέκεστε στη διασυνοριακή φιλανθρωπία μέσα από το Transnational Giving Europe;

Είναι ένα δίκτυο που διευκολύνει τους δωρητές ώστε να μπορούν να ενισχύουν οικονομικά δικαιούχους σε άλλες χώρες της Ευρώπης και να δικαιούνται φοροελαφρύνσεις στη χώρα τους. Ως κοινή ευρωπαϊκή αγορά θα πρέπει να είμαστε σε θέση να το κάνουμε ελεύθερα, όμως πολλές φορές οι εθνικές νομοθεσίες δεν προσαρμόζονται εγκαίρως. Μέχρι τότε εμείς δρούμε διαμεσολαβητικά, προσφέροντας λύσεις. Στην Eλλάδα έχουμε στρατηγικό συνεργάτη τo Ηiggs (higgs3.org, πρωτοβουλία με στόχο την ενδυνάμωση μη κερδοσκοπικών οργανώσεων). Xάρη στο Higgs, οι Ελληνες δικαιούχοι μπορούν να κάνουν αίτηση στο Transnational Giving Europe και οι Ευρωπαίοι δωρητές να ενισχύσουν πρωτοβουλίες στην Ελλάδα, απολαμβάνοντας φορολογικές ελαφρύνσεις στη χώρα τους.

• Πολλοί θεωρούν τη φιλανθρωπία ένα όχημα για πλούσιους που θέλουν να βελτιώσουν τη δημόσια εικόνα τους και να διαχειριστούν τα κεφάλαιά τους αποτελεσματικά, επιτυγχάνοντας φοροελαφρύνσεις. Τι απαντάτε σε αυτό;

Δίνουμε τεράστια προσοχή ώστε η φιλανθρωπία να μη χρησιμοποιείται για λάθος σκοπούς. Για να μειώσουμε το ρίσκο, σεβόμαστε τους κανονισμούς της Ε.Ε., για το ξέπλυμα χρήματος, τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας κ.λπ. Επίσης, πριν δεχθούμε να συνεργαστούμε με κάποια εταιρεία ή ιδιώτη, τους ελέγχουμε με ανεξάρτητους ερευνητές, αν μεταχειρίζονται δίκαια τους εργαζόμενους, ότι δεν εμπλέκονται σε σκάνδαλα κ.λπ.

• Ποιο είναι το μήνυμά σας στο ελληνικό κοινό;

Κάθε πράξη μετράει. Κάθε τι που κάνετε για το κοινό καλό και μπορεί να κάνει την Ελλάδα καλύτερη. Προσφέροντας χρόνο, χρήμα, δεξιότητες, αγαθά, ο καθένας ανάλογα με τις δυνατότητές του. Και, το σημαντικό, να έχει αποτέλεσμα σήμερα.

Πηγή

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Leave A Reply

Your email address will not be published.