Η έκπληξη και το ρίσκο της πρώτης παρουσίασης

0

Η ομάδα BLOOM μας συστήνει την πολυβραβευμένη, σύγχρονη Καταλανή συγγραφέα Λιουίζα Κουνιγιέ και το ψυχολογικό θρίλερ της για τη βία της καθημερινότητας.

Google News

Η υπόθεση εκτυλίσσεται σε ένα απομονωμένο ορεινό ξενοδοχείο όπου πηγαίνει μια διαζευγμένη καθηγήτρια Πανεπιστημίου αναζητώντας ηρεμία. Η ιδιοκτήτρια προσπαθεί να την πείσει να αλλάξει κατάλυμα γιατί είναι η μοναδική πελάτισσα και το ξενοδοχείο θα κλείσει, η καθηγήτρια όμως επιμένει να μείνει. Από τις συζητήσεις τους μετά το δείπνο, για απλές καθημερινές καταστάσεις της ζωής τους, μαθαίνουμε κάθε φορά κι από κάτι γι’ αυτές καθώς εξελίσσεται η σχέση τους. Μέχρι την εμφάνιση ενός άνδρα που ζητάει βοήθεια μετά από ένα ατύχημα και λειτουργεί ως καταλύτης…

Με το έργο «Σφαγή», σε σκηνοθεσία της Μαριτίνας Πάσσαρη και μετάφραση της Μαρίας Χατζηεμμανουήλ, η ομάδα BLOOM μας συστήνει την πολυβραβευμένη Καταλανή συγγραφέα Λιουίζα Κουνιγιέ, ίσως τη σπουδαιότερη θεατρική συγγραφέα της Ισπανίας σήμερα.

«Διαλέξαμε το έργο γιατί μας γοήτευσε ο τόσο πλούσιος σε σημασίες μινιμαλισμός του, ο γεμάτος ρωγμές τρόπος της αφήγησης και η ελευθερία που δίνει στον σκηνοθέτη και τους ερμηνευτές» μας λέει η σκηνοθέτριά του, Μαριτίνα Πάσσαρη, και συνεχίζει: «Πιστεύω στα σύγχρονα έργα που παρουσιάζονται πρώτη φορά. Αυτό κάνουμε εδώ και χρόνια με τους συνεργάτες μου. Δεν συμβαίνει συχνά στα μεγάλα θέατρα, και δικαίως εκεί με μεγαλύτερους προϋπολογισμούς μπορούν να ανέβουν μεγάλα κλασικά έργα. Εμείς οι πιο μικρές ομάδες συχνά αναλαμβάνουμε το ρίσκο της πρώτης παρουσίασης. Τουλάχιστον έτσι ο θεατής μπορεί να ποντάρει στην έκπληξη ότι θα δει κάτι που δεν περιμένει…».

Αν και δεν είναι το πιο γνωστό έργο της Κουνιγιέ, ωστόσο συμπυκνώνει την ιδιαίτερη γραφή της με την οποία μελετάει τη βία της καθημερινότητας χωρίς να καταλήγει σε εύκολα συμπεράσματα.

«Από την πρώτη ανάγνωση, ίσως επειδή ήταν στα γαλλικά, η μορφή των διαλόγων μου θύμισε Ντιράς και Μπέκετ, η δομή, Πίντερ και η ατμόσφαιρα, Ντέιβιντ Λιντς. Ημουν σίγουρη ότι θα έβρισκα και άλλες αρετές στην πορεία, αναγκάστηκα μάλιστα να σκεφτώ γρήγορα πάνω στο έργο και τη σκηνοθεσία αφού μέσα από μέιλ με την Κουνιγιέ για να πάρω τα δικαιώματα, της παρουσίασα τις σκέψεις μου γι’ αυτόν τον πρωτότυπο και συγχρόνως ιδιαίτερα απλό ρυθμικό τρόπο που το έργο καταγράφει έναν γυναικείο κόσμο, μέσα από δυο γυναίκες αντίθετες μεταξύ τους, ταξικά και οικονομικά, με φανερές και κρυφές διαφωνίες και πεποιθήσεις, που καθορίζονται από την απουσία του άνδρα είτε ως συζύγου είτε ως πατέρα και παρ’ όλα αυτά επιθυμούν να είναι μαζί για ένα διάστημα. Η έλευση του άνδρα διαλύει αυτή την πρόσκαιρη ηρεμία…».

Η σκηνοθέτρια δεν θέλει να επεκταθεί περισσότερο στην πλοκή «γιατί το έργο χρησιμοποιεί με επιτυχία την τεχνική του θρίλερ και οι λεπτομέρειες θα ήταν “σπόιλερ”. Αυτό όμως που ανακαλύψαμε», λέει, «είναι ότι λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο σε κάθε θεατή.

Εξαρτάται από τη θέση που θα πάρεις, για να βγάλεις το δικό σου συμπέρασμα… Η παράσταση μπορεί να πυροδοτήσει ενδιαφέρουσες συζητήσεις για θέματα που μας απασχολούν, τη βία και πώς γεννιέται σε μικρή κλίμακα, την υπόθεση των γυναικών, την ερήμωση της επαρχίας, την καταστροφή της φύσης. Η Κουνιγιέ δεν δίνει απαντήσεις ούτε μας οδηγεί σε βολικές λύσεις και αυτό με γοήτευσε περισσότερο στο έργο, η τόλμη στη σκέψη, η διεισδυτικότητα της ματιάς σε μια επιφανειακά πολύ απλή θεατρική συνθήκη και ιστορία…».

Παίζουν οι ηθοποιοί Εύρη Σωφρονιάδου, Μαριτίνα Πάσσαρη, Αλέξης Διαμαντής. Σκηνικά-κοστούμια: Κυριακή Τσίτσα. Μουσική: Στάθης Ιωάννου.


ΙΝΦΟ Studio Μαυρομιχάλη, Μαυρομιχάλη 134, Αθήνα. Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 9 μ.μ. μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη, 19 Απριλίου. Εισιτήρια από 5 (άνεργοι), 10 (φοιτητικό, κάτω των 25 και άνω των 65 ετών), 12€ (γενική είσοδος). Πληροφορίες-κρατήσεις: 210 6453330.

Πηγή

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Leave A Reply

Your email address will not be published.