Για «τεράστια νίκη» στις ουγγρικές εκλογές μιλά ο Όρμπαν

0

Google News

Φωτογραφία Αρχείου

AP Photo/Markus Schreiber

Το κυβερνών κόμμα Fidesz του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν προηγείται με ποσοστό 54,5% έναντι σχεδόν 34% της Συμμαχίας έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης, με καταμετρημένο το 75% των ψήφων από τις βουλευτικές εκλογές που έγιναν την Κυριακή. 

Αν και η καταμέτρηση των ψήφων ήταν ακόμη σε εξέλιξη το βράδυ της Κυριακής, όλες οι ενδείξεις συνηγορούν σε μια ξεκάθαρη επικράτηση για τον Όρμπαν, ο οποίος έκανε λόγο για μια «τεράστια νίκη» του κόμματός του. «Κερδίσαμε μια νίκη τόσο μεγάλη που μπορείτε να τη δείτε από το φεγγάρι και σίγουρα μπορείτε να τη δείτε από τις Βρυξέλλες», είπε χαρακτηριστικά ο Όρμπαν, αργά το βράδυ της Κυριακής.

Σε κάθε περίπτωση, τα αποτελέσματα δεν δικαιώνουν τις δημοσκοπήσεις που έφερναν τη συμμαχία της αντιπολίτευσης σε μικρή απόσταση από το κόμμα Fidesz του Όρμπαν. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Όρμπαν –ο οποίος κατηγορείται από τις Βρυξέλλες για πολλές επιθέσεις στο κράτος δικαίου– φίμωσε στη διάρκεια των τριών διαδοχικών κυβερνητικών θητειών του τη δικαιοσύνη και τα μέσα ενημέρωσης, προωθώντας παράλληλα ένα υπερσυντηρητικό όραμα για την κοινωνία.

Παράλληλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι διεθνείς παρατηρητές έχουν υπογραμμίσει πως υπάρχουν σημαντικά εμπόδια για να ηττηθεί ο Όρμπαν στις εκλογές, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τη διάχυτη φιλοκυβερνητική μεροληψία στα δημόσια μέσα ενημέρωσης, την κυριαρχία συμμάχων του Όρμπαν στα πιο εμπορικά ΜΜΕ, καθώς και έναν «παραποιημένο» εκλογικό χάρτη με βάση το όφελος του Ούγγρου πρωθυπουργού.

Πηγή

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Leave A Reply

Your email address will not be published.