Ευλογιά των πιθήκων: Δεύτερο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Ελλάδα

0

Google News

Ο ΕΟΔΥ ενημέρωσε για την ύπαρξη δεύτερου επιβεβαιωμένου κρούσματος της ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα μας

Επίσημη ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ για την επιβεβαίωση δεύτερου ασθενούς με την ευλογιά των πιθήκων στην Ελλάδα. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, πρόκειται για 47χρονο ο οποίος είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Ισπανία.

Παράλληλα, επισημαίνεται πως δεν υπάρχει εγχώρια μετάδοση της νόσου στην Ελλάδα ενώ ο μέχρι τώρα κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό εξακολουθεί να είναι χαμηλός.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Σημερα 11/06 πραγματοποιήθηκε στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του ΕΟΔΥ, έλεγχος δείγματος ασθενούς με κλινική εικόνα συμβατή με ευλογιά των πιθήκων, για είδη non-variola orthopox ιών, στα οποία συγκαταλέγεται και ο ιός της ευλογίας των πιθήκων και ήταν θετικός.

Πρόκειται για το δεύτερο εισαγόμενο περιστατικό της νόσου στη χώρα μας και αφορά σε ασθενή 47 ετών με πρόσφατο ταξίδι στην Ισπανία.

Γενετικό υλικό θα σταλεί στο εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ για την ταυτοποίηση του είδους non Variola ORTHOPOX και την περαιτέρω φυλογενετικη ανάλυση.

Ο ασθενής νοσηλεύεται σε απομόνωση, σε σταθερή κατάσταση.

Σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα ο κίνδυνος για το γενικό πληθυσμό εξακολουθεί να είναι χαμηλός, καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη και το νόσημα χαρακτηρίζεται από μικρή σχετικά μεταδοτικότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχει βρεθεί μέχρι στιγμής στη χώρα μας περιστατικό της νόσου με εγχώρια μετάδοση.

Εφεξής η ενημέρωση σχετικά με τα περιστατικά ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα, θα πραγματοποιείται σε εβδομαδιαία βάση, κάθε Πέμπτη.tromaktiko.gr

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Leave A Reply

Your email address will not be published.