Έτοιμη η Σλοβακία να πληρώσει σε ρούβλια το ρωσικό αέριο

0

Google News

AP Photo/Michael Sohn, File

Ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας  Ρίτσαρντ Σούλικ είπε ότι η χώρα του –εφόσον χρειαστεί– θα πληρώνει σε ρούβλια το φυσικό αέριο από τη Μόσχα,  καθώς δεν μπορεί να αποκοπεί από τις ρωσικές ροές. Ωστόσο, σημείωσε ότι στηρίζει τη λήψη μιας κοινής απόφασης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σημειώνεται ότι η Σλοβακία καλύπτει με ρωσικό φυσικό αέριο περίπου το 85% της ενεργειακής της ζήτησης.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία έχει ζητήσει να πληρώνεται σε ρούβλια για το φυσικό αέριο που παραδίδει, όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση επιμένει ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες που έχουν συνάψει συμβάσεις σε ευρώ ή σε δολάρια δεν θα ικανοποιήσουν αυτό το αίτημα.

«Το αέριο δεν πρέπει να σταματήσει», είπε ο Σλοβάκος υπουργός Ρίτσαρντ Σούλικ στο τηλεοπτικό κανάλι RTVS. «Αν υπάρχει όρος να πληρώνουμε σε ρούβλια, τότε θα πληρώσουμε σε ρούβλια». Ο Σούλικ είπε ότι η Σλοβακία θα συνεχίσει να εργάζεται με την ΕΕ για την υιοθέτηση μιας κοινής στάσης.

Ο σλοβακικος πάροχος SPP ανέφερε πάντως ότι πλήρωσε τον Μάρτιο σε ευρώ, όπως ορίζει η σύμβασή του. Ο Σούλικ είπε ότι η χώρα έχει στη διάθεσή της έξι εβδομάδες για να βρει μια λύση μέχρι την επόμενη πληρωμή, που πρόκειται να γίνει στις 20 Μαΐου.

Πηγή

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Leave A Reply

Your email address will not be published.