«Ελευθερώθηκε» πλήρως το Λουχάνσκ, λέει η Μόσχα – «Η μάχη δεν τελείωσε», απαντά το Κίεβο

0

Google News

Ο πρόεδρος Πούτιν με τον υπουργό Άμυνας Σοϊγκού σε εκδήλωση για την 81η επέτειο από τη ναζιστική εισβολή στη Σοβιετική Ένωση. 

Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File

03.07.2022, 15:18

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού ενημέρωσε τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι ολόκληρη η περιοχή του Λουχάνσκ «απελευθερώθηκε» από τις ρωσικές δυνάμεις, αλλά και τις δυνάμεις των αποσχιστών, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα.

Μετά την αποτυχία της πρώτης προσπάθειας για την κατάληψη του Κιέβου, η Ρωσία επικέντρωσε τις προσπάθειες της στην εκδίωξη των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων από τις περιοχές του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ που βρίσκονται στα ανατολικά της Ουκρανίας, όπου οι αποσχιστές που έχουν την υποστήριξη της Μόσχας, μάχονταν κατά του Κιέβου, από την πρώτη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το 2014.

Όπως σημειώνει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, οι Ένοπλες Δυνάμεις του και η Λαϊκή Πολιτοφυλακή του LPR έχουν θέσει πλήρη έλεγχο το Λισιχάνσκ και ορισμένους κοντινούς οικισμούς, οι μεγαλύτεροι από τους οποίους είναι οι Μπελογκόροβγκα, Μπελάγια Γκόρα, Νοροντρουτζέσκ και Μαλοριαγιαζάντσεβο. «Η συνολική έκταση των εδαφών που απελευθερώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ανήλθε σε 182 τετραγωνικά χιλιόμετρα», τονίζει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Πιο προσεκτική η ανακοίνωση της Λαϊκής Πολιτοφυλακής των αποσχιστών, αναφέρει ότι η παρουσία στρατευμάτων της στα διοικητικά σύνορα δεν εγγυάται την ασφάλεια της δημοκρατίας λόγω των δυνάμεων και των μέσων που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.

Συνοικία του Λισιχάνσκ νωρίς το πρωί της Κυριακής

Luhansk region military administration via AP

Η Λισιχάνσκ δε βρίσκεται υπό τον «πλήρη έλεγχο» της Ρωσίας, επιμένει το Κίεβο. Ο Γιούρι Σακ, εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, είπε νωρίτερα στο BBC ότι αυτό δεν ισχύει, αλλά ακόμα κι αν η Ρωσία έπαιρνε τον έλεγχο της περιοχής του Ντονμπάς, αυτό δεν θα ήταν το «τέλος» για την Ουκρανία. «Πρόκειται για πόλεις που τις τελευταίες δύο ημέρες [ήταν] στόχοι σοβαρών επιθέσεων από πυραύλους και βομβαρδισμούς πυροβολικού. Αλλά η μάχη για το Ντονμπάς δεν έχει τελειώσει ακόμη», πρόσθεσε,

Για «σκόπιμο πλήγμα» σε δυο ρωσικές πόλεις κατηγορεί η Μόσχα το Κίεβο

Τα ξημερώματα- αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το RIA Novosti – το Κίεβο πραγματοποίησε «σκόπιμες επιθέσεις σε κατοικημένες περιοχές του Κουρσκ και του Μπελγκορόντ, όπου δεν υπήρχαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις, με βαλλιστικούς πυραύλους Tochka-U και μη επανδρωμένων Tu-143 Reis drones». Οι επιθέσεις, αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, «ήταν σχεδιασμένες και πραγματοποιήθηκαν για να πλήξουν άμαχο πληθυσμό σε ρωσικές πόλεις». Τα συστήματα αεράμυνας κατέρριψαν και τους τρεις πυραύλους που είχαν στόχο το Μπελγκορόντ, υποστηρίζει το ρωσικό υπουργείο, αλλά τα συντρίμμια ενός εξ αυτών έπεσαν σε κτίριο με κατοικίες, με απολογισμό τέσσερις νεκρούς και καταστροφές σε δεκάδες διαμερίσματα.

Πηγή

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Leave A Reply

Your email address will not be published.