Δεύτερη αναστολή χρηματοδότησης στη Frontex λόγω των επαναπροωθήσεων

0

Αιτία αποτέλεσε το πόρισμα – κόλαφος της OLAF που καταλογίζει βαρύτατες κατηγορίες στον διευθυντή της Frontex και σε άλλα δύο ανώτατα στελέχη, για μεθοδευμένη συγκάλυψη καταγγελιών για επιχειρήσεις επαναπροώθησης.

Google News

Για ακόμα μία φορά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέστειλε (με ευρύτατη πλειοψηφία) τη χρηματοδότηση της Frontex, εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν έχει ανταποκριθεί στις αυστηρές οδηγίες που περιέχονται στην έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με την εμπλοκή της στις επαναπροωθήσεις. 

Συγκεκριμένα, στη σχετική ψηφοφορία που έγινε στην Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού, μόλις 6 ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της χρηματοδότησης της υπηρεσίας συνοριακού ελέγχου της Ε.Ε.. Αντίθετα, 23 ευρωβουλευτές τάχθηκαν κατά, ενώ υπήρξε και μία αποχή. Σημειώνεται ότι πρόκειται για τη δεύτερη φορά που η Frontex «τιμωρείται» με αυτόν τον τρόπο.  

Αιτία για την παραπάνω απόφαση αποτέλεσε το πόρισμα – κόλαφος της OLAF (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης), το οποίο αρνείται να δημοσιοποιήσει η Frontex παρότι της το ζητά η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών (LIBE) του Ευρωκοινοβουλίου. Η OLAF καταλογίζει βαρύτατες κατηγορίες στον διευθυντή της Frontex, Φαμπρίς Λετζέρι, και σε άλλα δύο ανώτατα στελέχη, για μεθοδευμένη συγκάλυψη καταγγελιών που αφορούν παράνομες επιχειρήσεις επαναπροώθησης προσφύγων από το ελληνικό Λιμενικό.

Όλα αυτά ενώ σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον κ. Λετζέρι, που έχει βρεθεί στο στόχαστρο τόσο του Ευρωκοινοβουλίου όσο και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους χειρισμούς του στις υποθέσεις επαναπροωθήσεων στο Αιγαίο, ύστερα από δημοσιεύματα ευρωπαϊκών μέσων. Πηγή

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Leave A Reply

Your email address will not be published.