Ανάπτυξη 4,3% φέτος στην Ελλάδα με… αστερίσκους

0

Google News

«Αναμένουμε αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,3% το 2022 (από 3,9% προηγουμένως) και 3,5% το 2023 (από 4% προηγουμένως). Ωστόσο, υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας περιβάλλει τις προβλέψεις μας, δεδομένων των αντιξοοτήτων που αντιμετωπίζει η χώρα από την κλιμάκωση των τιμών της ενέργειας, των τροφίμων και άλλων εισαγόμενων πρώτων υλών, οι οποίες ήταν σε σταθερή ανοδική τάση ακόμη και πριν από το ξέσπασμα της κρίσης Ρωσίας-Ουκρανίας», εξηγεί η ιταλική τράπεζα.

Σύμφωνα με μηνιαία στοιχεία, το πρωτογενές έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης (σε τροποποιημένη ταμειακή βάση) μειώθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν το 2021 (σε 4,3% του ΑΕΠ μετά από 7,3% το 2020), χάρη στην υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων λόγω της υψηλότερης από την αναμενόμενη αύξηση του ΑΕΠ.

Αυτό είναι πιθανό να οδήγησε σε μείωση του συνολικού ελλείμματος (βάσει του ορισμού της ενισχυμένης εποπτείας) σε περίπου 7% του ΑΕΠ το 2021.

Στις 18 Μαρτίου, η DBRS αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας από ΒΒ σε ΒΒ high, δηλαδή κατά μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, με σταθερές προοπτικές. Κατά την άποψη του οίκου αξιολόγησης, η Ελλάδα συνεχίζει να σημειώνει πρόοδο στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και παραμένει πλήρως δεσμευμένη στη δημοσιονομική εξυγίανση. Η αξιολόγηση του DBRS συγκρίνεται με τις αξιολογήσεις του Moody’s σε Ba3 (τρεις βαθμίδες κάτω από την IG) και των S&P και Fitch, αμφότεροι σε BB (δύο βαθμίδες κάτω από την IG).

Οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατακόρυφα 32% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο, το υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη της σειράς το 2001, ενώ ο πληθωρισμός ανέβηκε στο 7,2% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο, επίπεδο που είχε να παρατηρηθεί από το 1996.

Οι τελευταίες έρευνες για τις επιχειρήσεις και τα στοιχεία δείχνουν ότι η αύξηση του ΑΕΠ, αν και επιβραδύνεται, μπορεί να παρέμεινε ελαφρώς θετική το 1ο τρίμηνο φέτος. Η επιβράδυνση οφείλεται πιθανότατα σε μια συρρίκνωση της ιδιωτικής κατανάλωσης, από την απότομη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κορωνοϊού και, δεύτερον, από την έντονη αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων που επιβαρύνουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, επισημαίνει η ιταλική τράπεζα.

Η κυβέρνηση έχει μέχρι στιγμής προσπαθήσει να αμβλύνει τις επιπτώσεις του πληθωρισμού στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις, εκμεταλλευόμενη την υπεραπόδοση των εσόδων του προϋπολογισμού και χρησιμοποιώντας τα έσοδα από τις δημοπρασίες CO2. Ωστόσο, οι πηγές αυτές εξαντλήθηκαν πλήρως για την πληρωμή των επιδοτήσεων του Μαρτίου και είναι απίθανο η κυβέρνηση να είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει παράταση των μέτρων στήριξης, χωρίς να καταφύγει σε επιλογές που θα αυξήσουν το πρωτογενές έλλειμμα -μια κίνηση που θα απαιτούσε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Δεδομένων των ισχυρών αντιξοοτήτων που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, η κυβέρνηση υποστηρίζει σθεναρά την ιδέα ότι η ΕΕ πρέπει να μοιραστεί το κόστος των συνεπειών της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας, με το σκεπτικό ότι αυτό επιβαρύνει δυσανάλογα τα δημόσια οικονομικά των κρατών-μελών. Η ιδέα αυτή θεωρήθηκε πρόωρη από τους ηγέτες της ΕΕ που συγκεντρώθηκαν στις Βερσαλλίες νωρίτερα αυτό τον μήνα, αλλά θα μπορούσε να κερδίσει μεγαλύτερη υποστήριξη, εάν η κρίση συνεχιστεί για αρκετούς μήνες.Πηγή

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Leave A Reply

Your email address will not be published.