Ανάπτυξη, υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και πρόοδο μεταρρυθμίσεων διαπιστώνει…

0 27


Του Τάσου Δασόπουλου 

Επιβραδυνόμενη αλλά θετική ανάπτυξη για τη διετία 2023-2024, από το 5,9% του 2022, λόγω της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής, αυξανόμενα πλεονάσματα και πρόοδο στη μείωση των κόκκινων δανείων και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, διαπιστώνει η δεύτερη αξιολόγηση της Ελλάδας μετά το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας. Ωστόσο εκφράζει δυσαρέσκεια για τις νέες ρυθμίσεις χρεών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία αλλά και τα χρέη που συσσωρεύουν τα δημόσια νοσοκομεία.

Συγκεκριμένα η Κομισιόν σημειώνει τη συνέχιση της ανάπτυξης της οικονομίας με ρυθμό 5,9% το 2022 πολύ υψηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Προβλέπει όμως – βασιζόμενη και στις εαρινές εκτιμήσεις – ότι η ανάπτυξη θα επιβραδύνει στο 2,5% το 2023 και στο 1,9% το 2024 λόγω της αυστηρής νομισματικής πολιτικής της επαναφοράς των δημοσιονομικών κανόνων που θα θέσει περιορισμούς κυρίως στις δαπάνες των κρατών μελών αλλά και της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης. 

Στα δημοσιονομικά η Επιτροπή παραδέχεται ότι παρά τη σχετικά υψηλή δαπάνη για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στην ενεργειακή κρίση η Ελλάδα κατάφερε να εμφανίσει το 2022 οριακό πρωτογενές πλεόνασμα 0,1% του ΑΕΠ. Όπως τονίζεται τα πρωτογενή πλεονάσματα αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω ως ποσοστό τους ΑΕΠ στο 1,9% για φέτος και το 2,5% για το 2024, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι καταργούνται σταδιακά τα μέτρα στήριξης για την πανδημία και την ενεργειακή κρίση. Μάλιστα ειδικά για τα μέτρα στήριξης απέναντι στην ενεργειακή κρίση, τονίζεται ότι λόγω της πτώσης των τιμών της ενέργειας το κέρδος θα είναι μεγαλύτερο το 2023.

Μεταρρυθμίσεις

Στον τομέα των μεταρρυθμίσεων η έκθεση καταγράφει την πρόοδο στη συνέχιση της μείωσης του αποθέματος των “κόκκινων δανείων”, γεγονός το οποίο όπως τονίζεται, βοηθά στην επιστροφή των τραπεζών στην κερδοφορία και την προετοιμασία του τραπεζικού τομέα για μελλοντικές προκλήσεις εν μέσω επιβράδυνσης της οικονομίας. 

Επίσης, καταγράφεται περαιτέρω πρόοδος για την αντιμετώπιση των εναπομεινάντων διαρθρωτικών ελλείψεων, ιδίως με την προώθηση της κωδικοποίησης της εργατικής νομοθεσίας και της κτηματογράφησης με το κτηματολόγιο να έχει ολοκληρωθεί στο 71% να καθώς και της διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας και ιδιωτικοποιήσεις.

Οι αποκρατικοποιήσεις

Στον τομέα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας τονίζεται το νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο βελτιώνεται το οπλοστάσιο για αξιοποίηση της περιουσίας και η ίδια η αξία της περιουσίας που διαχειρίζεται σήμερα η ΕΕΣΥΠ.

Στις αποκρατικοποιήσεις που βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης μέσω της θυγατρικής της ΕΕΣΥΠ, του ΤΑΙΠΕΔ επισημαίνονται η αξιοποίηση των λιμανιών της Ηγουμενίτσας του Ηρακλείου, του Βόλου και της Αλεξανδρούπολης η σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού αλλά και η ολοκλήρωση του αποθηκευτικού χώρου φυσικού αερίου στη νότια Καβάλα.

Οι κίτρινες κάρτες

Ωστόσο, η Κομισιόν εκφράζει τις ενστάσεις της τόσο για την αναβίωση παλιών και τη δημιουργία νέων ρυθμίσεων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία όσο και για την πορεία της πλήρους εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου. 

Η επιτροπή εκφράζει τις αντιρρήσεις της για τις αναβίωση των 120 δόσεων και τη νέα ρύθμιση των 72 δόσεων που ενεργοποίησε το υπουργείο Οικονομικών, θεωρώντας ότι υπονομεύουν τη λειτουργία της πάγιας ρύθμισης οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία και απειλούν την κουλτούρα των πληρωμών.

Σε ό,τι αφορά την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σημειώνει τη μείωση των καθυστερούμενων συντάξεων κατά 90% αλλά τονίζεται ότι δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος για πλήρη εκκαθάριση τους.

Σε ό,τι αφορά τις οφειλές προς τους προμηθευτές τονίζεται ότι τα δημόσια νοσοκομεία συνεχίζουν να συσσωρεύουν νέα χρέη με το υπόλοιπο να φτάνει τα 222 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2023 από 11 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2022. Η Επιτροπή τονίζει ότι θέμα θα παρακολουθείται στενά και δίνει νέα προθεσμία για την εκκαθάριση των οφειλών μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου.



Πηγή

Απάντηση