Στόλτενμπεργκ: Να καταδικάσει η Κίνα την ρωσική εισβολή – Επείγει να υπερισχύσει η Ουκρανία

0 26Συνεχίζει να πιέζει την Κίνα η Δύση – όπως σήμερα μέσω του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ – να «αποκηρύξει» την Ρωσική εισβολή και τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, την ώρα μάλιστα που το Πεκίνο συσφίγγει τις οικονομικές σχέσεις του με την Μόσχα.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ, μιλώντας στο Brussels Forum του German Marshall Fund, τόνισε πως η Κίνα πρέπει να καταδικάσει την παράνομη εισβολή στην Ουκρανία. Ερωτηθείς δε για το εάν η Κίνα μπορεί να είναι αξιόπιστος διαμεσολαβητής στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ ανέφερε ότι «εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει».

«Πραγματικά πιστεύω ότι εναπόκειται στους Ουκρανούς να κρίνουν ποιες είναι οι συνθήκες, ποιο είναι το πλαίσιο για ενδεχόμενες συζητήσεις και διαπραγματεύσεις.

Αυτό που έχουμε πει στην Κίνα είναι βέβαια ότι πρέπει να καταδικάσει την παράνομη εισβολή στην Ουκρανία. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να παρέχουν στήριξη ή όπλα στην Ρωσία. Ανησυχούμε ότι βλέπουμε γενικότερα, ότι η Ρωσία και η Κίνα δουλεύουν όλο και πιο στενά μαζί» συμπλήρωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Όσον αφορά στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, επισήμανε ότι «σε σχέση με αυτό το ζήτημα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στη Συμμαχία και φυσικά ο μόνος τρόπος για τη λήψη αποφάσεων στο ΝΑΤΟ είναι με ομοφωνία».

«Είναι σε εξέλιξη διαβουλεύσεις για τον δρόμο που είναι μπροστά και σε σχέση με τις φιλοδοξίες των Ουκρανών για να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ. Κανείς δεν μπορεί να πει ακριβώς ποια θα είναι η τελική απόφαση στη Σύνοδο του Βίλνιους γι’αυτό το θέμα», ανέφερε.

Τέλος, ο Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι «αυτό που επείγει τώρα είναι η Ουκρανία να υπερισχύσει ως ένα ανεξάρτητο έθνος, γιατί αν δεν υπερισχύσει, τότε δεν υπάρχει θέμα ένταξης για να συζητήσουμε».

To άρθρο Στόλτενμπεργκ: Να καταδικάσει η Κίνα την ρωσική εισβολή – Επείγει να υπερισχύσει η Ουκρανία δημοσιεύτηκε στο NewsIT .Πηγή

Απάντηση