«Εργαλειοποίησαν το ΑΠΘ για προσωπικές και αλλότριες επιδιώξεις»
«Η ανάπτυξη του ΑΠΘ απαιτεί αρχικά την τελική ακύρωση της τροπολογίας που ανοίγει περίεργες ορέξεις για το πανεπιστημιακό αγρόκτημα και τα πανεπιστημιακά δάση».
Ως «σύγχρονο, δημόσιο, δημοκρατικό, διαλλακτικό Πανεπιστήμιο» οραματίζεται το ΑΠΘ ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, υποψήφιος για μία από τις έξι θέσεις του εσωτερικού συμβουλίου του ΑΠΘ, που δηλώνει και την υποψηφιότητά του για τη θέση του πρύτανη στις κρίσιμες επίσης εκλογές που διεξάγονται σήμερα στο ίδρυμα.
Ο κ. Ζαρωτιάδης, κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, μιλώντας στην «Εφ.Συν.» είναι προβληματισμένος μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου, καθώς μια πολύ ισχυρή κυβέρνηση Μητσοτάκη οδηγεί στο «ενδεχόμενο συνέχισης μιας εσφαλμένης πολιτικής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση». Ασκεί αυστηρή κριτική στην προηγούμενη διοίκηση του ιδρύματος και στη συζήτηση για την παρουσία της αστυνομίας προτάσσει τη θέση «ήρθε ο καιρός να επαναφέρουμε τις βασικές “κατακτήσεις” του Διαφωτισμού έως και τις πιο πρόσφατες περί ακαδημαϊκής ελευθερίας». Ζητά επίσης καθαρά «ακύρωση της τροπολογίας που ανοίγει περίεργες ορέξεις για το πανεπιστημιακό αγρόκτημα και τα πανεπιστημιακά δάση».
● Πιστεύετε ότι το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα θα έχει αντανάκλαση και στις πρυτανικές εκλογές;
Αναμφίβολα οι πολιτικές διεργασίες αλληλοεπηρεάζονται. Αν και ο πολιτικός χρόνος είναι πυκνός, με δύσκολες διεθνείς συνιστώσες, το οποίο καθιστά την όποια πρόβλεψη δυνητικά επισφαλή, το αποτέλεσμα της εθνικής κάλπης στις 21 Μαΐου καθιστά πολύ πιθανή μια ισχυρή, νέα κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Σε αυτήν την περίπτωση προβληματίζει το ενδεχόμενο συνέχισης μιας εσφαλμένης πολιτικής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ως εκ τούτου, θεωρώ ότι οι συνάδελφοι και συναδέλφισσές μου στο ΑΠΘ θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την αδέσμευτη, υπερκομματική προσπάθειά μας, ώστε να υπερασπιστούμε το μέλλον και τη διεθνή εμβέλεια του σύγχρονου, δημόσιου, δημοκρατικού, διαλλακτικού Πανεπιστημίου, διεκδικώντας μεταξύ άλλων το αυτονόητο της αλλαγής ενός κακού νόμου πλαισίου.
● Πώς κρίνετε λοιπόν τη θητεία της προηγούμενης πρυτανείας του ΑΠΘ δεδομένου ότι υπηρέτησε πιστά το κυβερνητικό πρόγραμμα;
Ανεξάρτητα από την ξεκάθαρα διατυπωμένη άποψή μου ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα για τα Πανεπιστήμια ήταν λάθος, το ζήτημα δεν είναι μόνο αν το υπηρέτησε κανείς ή όχι. Αυτό μπορώ να το κατανοήσω ως επιλογή, ακόμη κι αν με βρίσκει πολιτικά αντίθετο και την αντιπολιτεύτηκα σθεναρά. Εκείνο όμως που μας στεναχώρησε και έπληξε την εικόνα του ΑΠΘ είναι η απροκάλυπτη εργαλειοποίησή του προς ικανοποίηση ατομικών και συλλογικών, αλλότριων επιδιώξεων. Προσωπικά, όπως έκανα μέχρι τώρα, έτσι και αύριο, επωμισμένος με την ευθύνη της νέας Πρυτανείας, θα υπηρετήσω απλά και μόνο το δίκαιο των συναδέλφων μου και κυρίως το συμφέρον των νέων της χώρας, φοιτητών/-ριών, ερευνητών/-ριών, καθώς και την προοπτική να γίνει το Αριστοτέλειο ξανά μεγάλο, ξανά Πανεπιστήμιο.
● Με βάση τη μέχρι τώρα εμπειρία τι σκέφτεστε για την παρουσία της αστυνομίας στο ΑΠΘ και τι θα κάνετε για να εξασφαλιστεί ένα κλίμα ηρεμίας στο ίδρυμα και συνεργασίας με τους φοιτητικούς συλλόγους;
Είναι αυτονόητο ότι η υπηρεσία φύλαξης των ελληνικών Πανεπιστημίων πρέπει να ενισχυθεί στοχευμένα. Είναι επίσης αυτονόητος ο ρόλος της αστυνομίας σε μια ανοικτή, ευπρόσιτη πανεπιστημιούπολη, σύμφωνα με τους νόμους και το θεσμικό πλαίσιο που διέπουν τον ρόλο της, όπως σε κάθε άλλη γωνιά της ελληνικής επικράτειας. Αυτό προφανώς δεν έχει καμία σχέση με την ανιστόρητη, αντιδημοκρατική και εν τέλει αναποτελεσματική επιλογή εγκατάστασης ειδικού αστυνομικού σώματος στα Πανεπιστήμια. Απ’ ό,τι φαίνεται, η κυβέρνηση αντιλήφθηκε στην πράξη το λάθος της πολιτικής της. Παγιδευτήκαμε το προηγούμενο διάστημα σε μια αδιέξοδη συζήτηση: ασφάλεια ή ελευθερία. Προφανώς το δίλημμα είναι λάθος. Και ασφάλεια και ελευθερία, με αλληλοσεβασμό μεταξύ όλων.
Θα υπερασπιστώ όλους και όλες απέναντι σε κάθε είδους παρενόχληση, κακοποίηση ή περιορισμό, απ’ όπου κι αν προέρχεται
Ηρθε ο καιρός να επαναφέρουμε τις βασικές «κατακτήσεις» του Διαφωτισμού έως και τις πιο πρόσφατες περί ακαδημαϊκής ελευθερίας. Εχω και θα διατηρήσω τη δυνατότητα να συζητώ με κάθε μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητάς μας. Αυτή είναι η βάση επαναφοράς ενός κλίματος ηρεμίας στο Ιδρυμα. Αυτό που ζητώ είναι τον σεβασμό στην ακαδημαϊκή λειτουργία και τους θεσμούς μας. Αυτό που μπορώ να υποσχεθώ είναι ότι θα υπερασπιστώ όλους και όλες απέναντι σε κάθε είδους παρενόχληση, κακοποίηση ή περιορισμό, απ’ όπου κι αν προέρχεται.
Το Αριστοτέλειο είναι ένα Πανεπιστήμιο όπου άνθρωποι µε ακεραιότητα, διαφορετικής πολιτισμικής και κοινωνικής προέλευσης συγκεντρώνονται για να μάθουν να σκέφτονται εις βάθος για την αλήθεια και τη δικαιοσύνη, την ειρήνη και τις συγκρούσεις, την ελευθερία και την υπευθυνότητα, την ισορροπία, την υγεία και τη βιωσιμότητα, την ομορφιά και την αρετή. Μαθαίνουν να σταθμίζουν αυτές τις σκέψεις με βάση τα στοιχεία της εμπειρίας και να τις μεταφράζουν σε πολιτικές και πρακτικές, σε συστήματα δικαίου και διακυβέρνησης, καθώς και σε σπουδαία έργα επιστήμης, λογοτεχνίας και τέχνης.
● Η ανάπτυξη του ΑΠΘ περιλαμβάνει ως αναπόφευκτο δεδομένο τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για το πανεπιστημιακό αγρόκτημα και τα πανεπιστημιακά δάση του ΑΠΘ;
Ακριβώς το αντίθετο! Αναπόφευκτα, η ανάπτυξη του ΑΠΘ απαιτεί αρχικά την τελική ακύρωση της τροπολογίας που ανοίγει περίεργες ορέξεις για το πανεπιστημιακό αγρόκτημα και τα πανεπιστημιακά δάση. Είμαι σίγουρος πως υπάρχουν πολλά περιθώρια αξιοποίησης της περιουσίας του Ιδρύματος, αλλά υπό τρεις βασικούς όρους: (α) διατηρώντας τον ακαδημαϊκό έλεγχο των αρμοδίων τμημάτων και σχολών, (β) αυτή θα αφορά αποκλειστικά την εξυπηρέτηση των προτεραιοποιημένων εκπαιδευτικών και ερευνητικών αναγκών του ΑΠΘ, (γ) διασφαλίζοντας όλες τις περιβαλλοντικές πτυχές της βιώσιμης ανάπτυξης.
● Τι σκοπεύετε να κάνετε για τη λειτουργία της Φοιτητικής Λέσχης του ΑΠΘ και τη σίτιση των φοιτητών του;
Διαχειρίστηκα την ευθύνη της Φοιτητικής Λέσχης του ΑΠΘ ως αναπληρωτής πρόεδρός της για δύο έτη και συνεχίζω να είμαι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ως ένας εκ των κοσμητόρων του Ιδρύματος. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι όλες οι διοικήσεις της και οι εργαζόμενοι και εργαζόμενές της έχουν ως πρώτιστο μέλημα τη διασφάλιση της επάρκειας και της ποιότητας της δωρεάν παρεχόμενης σίτισης για τις φοιτήτριες και τους φοιτητές του ΑΠΘ. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία σε μια περίοδο που η εντεινόμενη ακρίβεια και η ανισοδιανομή του πλούτου επιβαρύνει συνεχώς την ελληνική οικογένεια. Προκειμένου να ανταποκριθούμε σε αυτόν τον ρόλο, οφείλουμε κατ’ αρχάς να συνεχίσουμε να λειτουργούμε ως θεματοφύλακες των όρων ανάθεσης του έργου της σίτισης. Επιπρόσθετα, πρέπει να πιέσουμε την πολιτεία για την ορθή και λελογισμένη αξιοποίηση των αποθεματικών της Λέσχης προς όφελος όλων. Να σημειώσω μάλιστα ότι ο καταστατικός ρόλος της δεν αφορά μόνο τη σίτιση, αλλά και την υποστήριξη της πολιτιστικής δραστηριοποίησης των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας. Σε αυτήν την κατεύθυνση μπορούν να γίνουν πολύ περισσότερα!