Ράλι 40% για τις ελληνικές μετοχές καθώς η χώρα αποτινάζει τον τίτλο…

0 27


Οι ελληνικές μετοχές σημείωσαν ράλι τη Δευτέρα μετά τις εθνικές εκλογές στις οποίες το κυβερνών κόμμα κέρδισε απροσδόκητα μεγάλο μερίδιο ψήφων, αναφέρει το CNBC σε σημερινό του δημοσίευμα.

Όπως σημειώνει το αμερικανικό δίκτυο, οι νέες εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν στις 25 Ιουνίου, με τη Νέα Δημοκρατία να είναι το φαβορί για τη νίκη. Εάν η Ν.Δ. συγκεντρώσει ξανά πάνω από το 40% των ψήφων θα κερδίζει 50 επιπλέον κοινοβουλευτικές έδρες, αναφέρει και προσθέτει: Καθώς το αποτέλεσμα έγινε σαφές στην αρχή της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης εκτινάχθηκε σχεδόν 7%, ενώ και την Τρίτη κέρδισε και άλλο έδαφος παρά την απαισιοδοξία στις παγκόσμιες αγορές.

Η έντονη κίνηση της Δευτέρας οφείλεται εν μέρει στο ότι η ελληνική αγορά είναι “μικρή και ρηχή” και οι traders είχαν προεξοφλήσει το ενδεχόμενο ενός συνασπισμού κομμάτων που θα μπορούσε να δημιουργήσει αστάθεια, δήλωσε ο Γιώργος Λαγαριάς, επικεφαλής οικονομολόγος στη Mazars Wealth Management.

Ωστόσο, η κίνηση της Δευτέρας ώθησε τα κέρδη του δείκτη σχεδόν στο 30% από την αρχή του 2023 και σε πάνω από 40% για τον περασμένο χρόνο, οδηγώντας ταυτόχρονα την αγορά κοντά στα επίπεδα που ήταν πριν από περίπου 10 χρόνια – κάτι που λέει περισσότερα για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα και την οικονομία της χώρας, απ’ ό,τι τα βραχυπρόθεσμα στοιχήματα, πρόσθεσε ο Λαγαριάς.

“Η υπάρχουσα κυβέρνηση θεωρείται φιλική προς τις επιχειρήσεις”, ανέφερε, και οι επενδυτές αναμένουν τώρα το είδος της σταθερότητας που είναι πιθανό να προκύψει από μια άνετη πλειοψηφία.

Οικονομολόγοι και αναλυτές που μίλησαν στο CNBC ανέφεραν αρκετούς τρόπους που η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη διαμόρφωσε από το 2019 αυτή την εικόνα στις διεθνείς αγορές: 

Το πρώτο ήταν να γίνουν σημαντικά βήματα προς τη βελτίωση των απαρχαιωμένων γραφειοκρατικών συστημάτων της Ελλάδας σε βασικούς τομείς όπως η φορολογία.

Αρκετές οικονομικές επιτυχίες της Ελλάδας έχουν επίσης τραβήξει την προσοχή: η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων της Ελλάδας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το μειούμενο χρέος, αν και ακόμα υψηλό, η διαρκής αύξηση της απασχόλησης και οι υψηλότερες καταθέσεις, η κατανάλωση και τα εταιρικά κέρδη. 

Η οικονομική ανάπτυξη ήταν 5,9% το 2022, πολύ πάνω από το 3,5% της Ευρωζώνης, ενώ το 2023 αναμένεται να φτάσει το 2,2% σύμφωνα με τις προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδας. Αυτή την εβδομάδα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της χώρας έφτασε σε χαμηλό 24 ετών έναντι της Ιταλίας, υποδηλώνοντας χαμηλότερο κίνδυνο.

Η ΤτΕ περιμένει επίσης με ανυπομονησία την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα, την οποία η Goldman Sachs λέει ότι βρίσκεται “στο κατώφλι” για να εξασφαλίσει.  

Τις εξελίξεις αυτές επικαλείται ο κ. Κώστας Κονδάκης, διευθυντής Επενδύσεων της Piraeus Asset Management, ο οποίος σημειώνει ότι “η επιτυχής εφαρμογή μακροοικονομικής πολιτικής με μια εντυπωσιακή στρατηγική δημοσιονομικής προσαρμογής” προσέλκυσε την προσοχή των διεθνών επενδυτών και μείωσε την αντίληψη κινδύνου για τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία.

Ο ίδιος προσθέτει ότι βασικό κατόρθωμα της σημερινής κυβέρνησης είναι η επίτευξη δημοσιονομικού πλεονάσματος με αύξηση της είσπραξης εσόδων, εκπληρώνοντας έναν μακροχρόνιο στόχο των προκατόχων της.

Ο κ. Κονδάκης αναφέρει ακόμα ότι, παράλληλα με τα ποσοστιαία κέρδη, ο μέσος ημερήσιος όγκος στο ελληνικό χρηματιστήριο αυξήθηκε κατά 38,7% σε ετήσια βάση, υποδηλώνοντας την επιστροφή των ξένων επενδυτών.

“Λάβετε υπόψη ότι οι αποτιμήσεις των μετοχών εξακολουθούν να βρίσκονται σε discount 30% σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, με υψηλότερες προοπτικές ανάπτυξης και υγιή κέρδη και ελεύθερες ταμειακές ροές. Οι ελληνικές εταιρείες έχουν μάθει πολλά μετά από μια δεκαετία κρίσης”, σημειώνει. 

Το επόμενο βήμα θα είναι η αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών από αναδυόμενη σε αναπτυγμένη αγορά – αν και χρειάζεται μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της υψηλότερης διασποράς και την προσέλκυση μεγαλύτερων όγκων και μεγαλύτερων εταιρειών, προσθέτει.

“Προβληματικό παιδί”… όχι πια

Ο κ. Γιώργος Λαγαριάς της Mazars σημείωσε ακόμα ότι η Νέα Δημοκρατία πέτυχε να αλλάξει τις αντιλήψεις για την Ελλάδα στο εξωτερικό, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που προκάλεσε η πανδημία και ενώ επιμένουν τα σοβαρά προβλήματα από την πληθωριστική κρίση και με πολλούς ανθρώπους να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

“Η Ελλάδα δεν είναι πλέον το προβληματικό παιδί της Ευρώπης, το αντίθετο. Κατάφεραν να αλλάξουν την εικόνα της Ελλάδας από προβληματικό παιδί σε πρότυπο μεταρρυθμίσεων”, αναφέρει.

Εκτός από τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις, η κυβέρνηση αύξησε το γεωπολιτικό ανάστημα της Ελλάδας, προσθέτει ο ίδιος. Αυτό περιλάμβανε τη θέση της ως σταθερό μέλος του ΝΑΤΟ, ενώ η γειτονική Τουρκία ήρθε σε σύγκρουση με το μπλοκ για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Η ενίσχυση των διπλωματικών συμμαχιών μπορεί να έχει σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο σε μια εποχή όπου οι χώρες προσπαθούν να μετατοπίσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού προς τους συμμάχους τους, προσθέτει. 

Εάν εξασφαλίσει την επανεκλογή του, ο κ. Μητσοτάκης πιθανότατα θα συνεχίσει με μια παρόμοια ατζέντα, αναφέρει από την πλευρά του ο Πάολο Πιτζόλι, ανώτερος οικονομολόγος στην ING Bank.

Η πολιτική σταθερότητα είναι επίσης πιθανό να είναι θετική για τον προϋπολογισμό της Ελλάδας, ιδίως καθώς τα πακέτα στήριξης της πανδημίας και της ενέργειας ολοκληρώνονται σταδιακά. 

Ο τουρισμός θα λειτουργήσει ως βραχυπρόθεσμη κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη, αλλά ο αντίκτυπος του υψηλού πληθωρισμού στο πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα θα πλήξει την ιδιωτική κατανάλωση και τα υψηλότερα επιτόκια μπορεί να επηρεάσουν τον σχηματισμό παγίου κεφαλαίου προειδοποιεί ο ίδιος. 

Οι χαμηλότερες αποδόσεις των ομολόγων και τα κέρδη στο χρηματιστήριο “θα αποδειχθούν βιώσιμα μόνο εάν η ελληνική οικονομική ανάπτυξη δεν απογοητεύσει”, προσθέτει.Πηγή

Απάντηση