fbpx

«Ανάδειξη» αρχαιοτήτων σε γκαράζ σούπερ μάρκετ με τη συνδρομή της Εφορείας Αρχαιοτήτων – The Press Project

0 4

Νέα μέθοδο για την ανάδειξη των αρχαίων ευρημάτων φαίνεται πως ανακάλυψαν από κοινού η εταιρεία Lidl και η Εφορεία αρχαιοτήτων, με την τελευταία να επικροτεί την ανέγερση νέου καταστήματος Lidl στην Κρήτη σε σημείο όπου βρέθηκαν σημαντικότατα αρχαιολογικά ευρήματα. Σε μία άνευ προηγουμένου «τεχνική λύση», τα ευρήματα θα «φιλοξενούνται» στο εξής στον χώρο στάθμευσης των Lidl, ενώ η περιοχή στην οποία ανεγέρθηκε το κατάστημα σουπερμαρκετ αποτελεί τμήμα του βόρειου νεκροταφείου της Κνωσού, για την ανάδειξη του οποίου γίνονται επί δεκαετίες αρχαιολογικές εργασίες.

Στα ψιλά γράμματα φαίνεται πως πέρασε τις προηγούμενες ημέρες η ανακοίνωση των Lidl σχετικά με το νέο κατάστημα της αλυσίδας στις Μεσαμπελιές Ηρακλείου, όπου με τη συνδρομή της Εφορείας Αρχαιοτήτων εφάρμοσαν την «τεχνική λύση» της «φιλοξενίας» πλήθους αρχαιολογικών ευρημάτων στον χώρο στάθμευσης του νέου καταστήματος.

«Η ιδιαιτερότητα και σημαντικότητα, ωστόσο, του εν λόγω καταστήματος έγκειται στο γεγονός ότι κατά την ανέγερσή του εντοπίστηκαν στο οικόπεδο κινητά αρχαιολογικά ευρήματα» αναφέρει το Δελτίο Τύπου των Lidl, στο γκαράζ των οποίων θα φιλοξενείται πλέον «ενας μυκηναϊκός τάφος με 9 διακοσμημένα αγγεία και χρυσά κοσμήματα, 30 χάλκινα νομίσματα (ρωμαϊκά, βυζαντινά και βενετσιάνικα) και 4 κεραμικοί κλίβανοι». Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση «στις υπώρειες του φυσικού πρανούς, αποκαλύφθηκε αρχαίος λιθόστρωτος δρόμος μήκους 27μ. Η χρήση του, σύμφωνα με τη χρονολόγηση της κεραμικής, ξεκινά από τα ύστερα πρωτογεωμετρικά χρόνια (870-790 π.Χ.) μέχρι και τα υστερορωμαϊκά χρόνια (βρέθηκαν νομίσματα με ακριβή χρονολόγηση 117-138 μ.Χ.)»

Παρα το γεγονός ότι όπως αναφέρει και η ίδια η εταιρεία «το συγκεκριμένο μνημείο αξιολογείται ως σπάνιο, καθώς είναι ελάχιστοι οι αρχαίοι δρόμοι τέτοιου τύπου, και σημαντικότατο, διότι φαίνεται ότι αποτελεί την οδική σύνδεση της Κνωσού με αρχαίο λιμένα», το γεγονός ότι πλέον σημαντικότατα αρχαία ευρήματα κοσμούν πλέον έναν χώρο σούπερ μάρκετ δεν φαίνεται να προκάλεσε καμία εντύπωση σε πλήθος μέσων ενημέρωσης, που αναπαρήγαγαν  αυτούσιο το Δελτίο Τύπου των Lidl, με την Εφορεία Αρχαιοτήτων να επικροτεί τις ενέργειες.

«Προτεραιότητα ύψιστης σημασίας η προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς» ανέφερε ο ο διευθυντής ακινήτων Αττικής και Νότιας Ελλάδας και υπεύθυνος ανάπτυξης του δικτύου Κρήτης της Lidl, με την αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, Μαρία Μαυράκη-Μπαλάνου, να διαφημίζει επί της ουσίας τις ενέργειες που έγιναν, συγχαίροντας την εταιρεία για την ταχύτητα με την οποία ανταποκρίθηκε στις ανάγκες των ανασκαφών. «Oι αρχαιολογικές εργασίες δεν συμβαδίζουν με το πλαίσιο των κατασκευαστικών εργασιών και παρόλο που τα χρονοδιαγράμματα ήταν πολύ ασφυκτικά, η Lidl Hellas αντιλήφθηκε τις ανάγκες των ανασκαφών και των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν σε αυτό το οικόπεδο και ανταποκρίθηκε πλήρως σε αυτές» ανέφερε, μεταξύ άλλων.

«Εκτός από τα ταφικά ευρήματα αυτός ο δρόμος αυτός είναι πάρα πολύ σημαντικός» τόνισε μάλιστα η εκπρόσωπος της Εφορείας Αρχαιοτήτων μιλώντας για το τμήμα της αρχαίας λιθόστρωτης οδού που αποκαλύφθηκε «και γι’ αυτό και αποφασίστηκε και η διάσωσή του σε αυτόν τον χώρο λόγω της θέσης του, του μεγέθους της, της σημασίας του, διότι έχει εντοπιστεί και μία επιγραφή της Ρωμαϊκής περιόδου, με την οποία τεκμηριώνεται ότι πρόκειται για μία οδική αρτηρία που συνέδεε την αρχαία Κνωσό με τον αρχαίο λιμένα της πόλης του Ηρακλείου» με τα Lidl να υποστηρίζουν ότι «η συνολική επένδυση για τη διατήρηση και ανάδειξη του αρχαιολογικού ευρήματος ξεπέρασε το μισό εκατ. ευρώ και αποτελεί έμπρακτη απόδειξη ότι η Lidl Ελλάς τιμά την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας».

Πατήστε εδώ και ακολουθήστε το O-Efialtis.com στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις Eιδήσεις

Αν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας άρθρα, πατήστε εδώ: Εγγραφή στο Newsletter

Πηγή

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

You might also like
Σχολιάστε το άρθρο

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More