Lockdown στα στέκια της νεολαίας με καταστολή, επιτήρηση και τιμωρία

0 9
  • Πρόβα τζενεράλε για τη «νέα καθημερινότητα» που προανήγγειλε ο Κυρ. Μητσοτάκης
  • Τα επεισόδια στην Αγία Παρασκευή
  • Οι νέοι… πήγαν πλατεία με ένα ποτό στο χέρι και τα ΜΑΤ με τα χημικά.

Γίνεται πλέον πιο ξεκάθαρο τι εννοούσαν ο πρωθυπουργός για τη «μερική κανονικότητα», τη «νέα καθημερινότητα» αλλά και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας με την «αυστηρή σύσταση προς τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους καθημερινά μεταξύ 12 το βράδυ και 6 το πρωί».

Σε ακόμα μια επίδειξη αυταρχισμού της κυβέρνησης, η οποία αποτελεί επικίνδυνο προμήνυμα για το τι μπορεί να ακολουθήσει το επόμενο διάστημα εις βάρος ατομικών και συλλογικών ελευθεριών, το βράδυ της Τρίτης προς Τετάρτη ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών στην πλατεία Αγ. Ιωάννου της Αγίας Παρασκευής, απωθώντας αρκετές δεκάδες νεαρόκοσμου που κάθονταν σε παγκάκια ή στέκονταν σε έναν υπαίθριο ανοιχτό χώρο χωρίς να τηρούνται πάντα οι αποστάσεις ασφαλείας.

Lockdown στα στέκια της νεολαίας με καταστολή, επιτήρηση και τιμωρία

Χθες η Αγία Παρασκευή γέμισε από νωρίς ένστολους και ασφαλίτες, στην πλατεία μπήκε λουκέτο -μέχρι νεωτέρας- από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί, ενώ παρόμοια σκηνικά, μικρότερης κλίμακας, εκτυλίχθηκαν τις τελευταίες μέρες σε Βόλο, Κηφισιά και Λάρισα (με λουκέτα σε μαγαζιά και προσαγωγές καταστηματαρχών).

Την ίδια ώρα τα περισσότερα ΜΜΕ αναπαρήγαγαν το κυβερνητικό αφήγημα για «υγειονομικές βόμβες στις πλατείες» σε ένα ρεσιτάλ υποκρισίας την ώρα που ομάδες ακροδεξιών αλωνίζουν σχεδόν ανενόχλητοι στη χώρα, καίγοντας ακόμα και εγκαταστάσεις όπου θα φιλοξενούνταν πρόσφυγες. Κι όλα αυτά λίγες μόλις μέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία και ενώ διατηρούνται οι υπερπληθυσμοί κλειστών δομών ευάλωτων πληθυσμών. Ζητήματα για τα οποία μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί πειστικές απαντήσεις ούτε από τους αρμόδιους επιδημιολόγους της χώρας, οι οποίοι εξέφρασαν και χθες την πάγια ανησυχία τους για τον συγχρωτισμό ανθρώπων γενικώς.

Για τα γεγονότα της Αγίας Παρασκευής οι αστυνομικές πηγές έκαναν λόγο για περίπου 400 νεαρούς «που είχαν συγκεντρωθεί στην κεντρική πλατεία και έπιναν και οι οποίοι μόλις είδαν αστυνομικούς να φτάνουν στο σημείο, άρχισαν να πετούν εναντίον τους μπουκάλια και πέτρες».

Lockdown στα στέκια της νεολαίας με καταστολή, επιτήρηση και τιμωρία

Στις 9 Μαρτίου ο πνευμονολόγος δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Βασίλης Ζορμπάς υποστήριζε πως η φυματίωση δεν μεταδίδεται μέσω της Θείας Κοινωνίας…

Παράλληλα τα περισσότερα ΜΜΕ υιοθέτησαν πλήρως τη γραμμή του δημάρχου Αγ. Παρασκευής, Βασίλη Ζορμπά, ο οποίος ανέβαζε τον αριθμό των συγκεντρωμένων σε πάνω από 500 και ισχυρίστηκε πως οργανώθηκε αυτοσχέδιο πάρτι, πως η πλατεία αποτελεί «άβατο διακίνησης ναρκωτικών» και πως όσοι συγκεντρώνονται προέρχονται από άλλες περιοχές («Σπάτα, Παιανία, Χαλάνδρι, Αιγάλεω, Γλυκά Νερά, Νέα Ιωνία»).

Ο ίδιος, που φέρεται να κάλεσε τα ΜΑΤ, ζήτησε από τον πρωθυπουργό «να προστατεύσει την πόλη από την ευρύτατη διακίνηση ναρκωτικών και την εξάπλωση του κορονοϊού». Με λίγα λόγια ο ίδιος δήμαρχος, ο οποίος πριν από λίγες εβδομάδες είχε ισχυριστεί ότι μέσω της θείας μετάληψης δεν μεταδίδονται λοιμώδη νοσήματα, υποστηρίζει τώρα πως οι μη δημότες θα φέρουν τον κορονοϊό (και τα ναρκωτικά) στον «καθαρό» Δήμο της Αγίας Παρασκευής.

Σύμφωνα με όσα βίντεο κυκλοφόρησαν χθες αλλά και από μαρτυρίες κατοίκων της γειτονιάς και περαστικών, σε όλη την πλατεία δεν είχαν συγκεντρωθεί πάνω από 150-250 άτομα (στην αιχμή), σε ομάδες-πηγαδάκια των 5-8 ατόμων (που πράγματι δεν τηρούσαν την απόσταση του 1,5 μέτρου), αριθμός ωστόσο πολύ μικρότερος από αυτόν που μαζεύεται συνήθως τα βράδια στη συγκεκριμένη πλατεία.

Lockdown στα στέκια της νεολαίας με καταστολή, επιτήρηση και τιμωρία

«Συνήθως είναι τα διπλάσια άτομα και παραπάνω. Λόγω του μεγέθους της πλατείας δεν είχες την εντύπωση μεγάλου συγχρωτισμού, εκτός από ορισμένα σημεία. Δεν επρόκειτο για αυτοσχέδιο πάρτι (δεν είχε μουσικές ή χορό κ.λπ.), αλλά για τη συνήθη βραδινή συνάντηση των νέων (και όχι μόνο) της περιοχής. Ενώ θα ήταν απλό να ζητήσουν από τον κόσμο να αραιώσει όπου υπήρχε πυκνότητα, έστειλαν κατευθείαν τα ΜΑΤ και επιτέθηκαν αιφνιδιαστικά με τον γνωστό τρόπο στους ανθρώπους που κάθονταν στις κερκίδες και τα παγκάκια» περιγράφει τα γεγονότα ο κάτοικος της περιοχής, δικηγόρος Γιάννης Ραχιώτης.

Σε ανάρτησή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, ανέφερε ότι «είναι αυτονόητο μεν πως άπαντες οφείλουμε να τηρούμε τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή συνωστισμού, ωστόσο τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Αγία Παρασκευή υποδεικνύουν την υποκρισία της κυβέρνησης». Υπογράμμισε πως «η κυβέρνηση δεν είναι δυνατόν να κουνάει το δάχτυλο για άσκοπη συνεύρεση των νέων σε μια πλατεία, την ίδια ώρα που επιμένει στο επικίνδυνο άνοιγμα των σχολείων. Επιχειρεί να καλλιεργήσει μια εικόνα επίπλαστης κανονικότητας, αγνοώντας τις εύλογες ανησυχίες γονέων και καθηγητών και οδηγώντας τελικά παιδιά και νέους σε μεγαλύτερο συνωστισμό στις αίθουσες και στα σχολικά προαύλια».

Lockdown στα στέκια της νεολαίας με καταστολή, επιτήρηση και τιμωρία

Για μία από τις χειρότερες σελίδες στην ιστορία της περιοχής έκανε λόγο η δημοτική παράταξη «Φυσάει Κόντρα», καταγγέλλοντας πως ο δήμαρχος επέλεξε να γίνει επικεφαλής μιας διμοιρίας ΜΑΤ που επιτέθηκε με χημικά σε νέους ανθρώπους, για να διατρανώσει δήθεν το ενδιαφέρον του για τη δημόσια υγεία.

Οπως υπογραμμίζει η παράταξη: «Τα ΜΑΤ ήρθαν χθες να δηλώσουν ότι η πλατεία θα γίνει τραπεζοκαθίσματα και πάρκινγκ, όπως είναι δηλωμένη η πρόθεση της παράταξης του σημερινού δημάρχου. Ξέρουμε πως όταν καίγονταν μαγαζιά για τον πόλεμο της νύχτας δεν φώναζαν τα ΜΑΤ, ούτε έλεγαν να φέρουν μπουλντόζες στην πλατεία. Ξέρουμε ότι η παρούσα διοίκηση έχει δηλώσει την πρόθεσή της για εμπορική αξιοποίηση της πλατείας. [..] Τις μέρες της πανδημίας φάνηκε πόσο πολύ έχουμε ανάγκη τους δημόσιους χώρους μας. Και επειδή θα συνεχίσουμε να έχουμε αυτή την ανάγκη, δηλώνουμε ότι θα είμαστε εκεί να την υπερασπιστούμε. Στις πλατείες και στους δρόμους μας θέλουμε να υπάρχουμε εμείς, ζωή, ελευθερία και όχι ΜΑΤ και δακρυγόνα».

Και πράγματι, όπως διαπιστώσαμε από κοντά, δεκάδες κόσμου της περιοχής, όλων των ηλικιών, μαζεύτηκε το απόγευμα της Τετάρτης στην πλατεία περικυκλωμένος από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις (ΟΠΚΕ και δημοτική αστυνομία), ενώ την ίδια ώρα πραγματοποιούνταν έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Αγ. Παρασκευής.

Είχαν προηγηθεί αυστηρές δηλώσεις λοιμωξιολόγων, όπως του καθηγητή Νίκου Σύψα: «Δεν χρειάζεται εφησυχασμός, δεν επιτρέπεται παραβίαση των κανόνων γιατί θα επιστρέψουμε εκεί που ήμασταν. Κάτι παρόμοιο συνέβη στην Ιταλία και άνοιξαν οι πόρτες της κόλασης και δεν έχουν κλείσει ακόμα».

Ο ίδιος υποστήριξε και πάλι το άνοιγμα των σχολείων και των εκκλησιών, ισχυριζόμενος ότι οι πολίτες δεν θα πρέπει να μαζεύονται στις πλατείες. Παράλληλα ο Νίκος Χαρδαλιάς στην καθημερινή ενημέρωση ερμήνευσε τη συμπεριφορά των συγκεντρωμένων, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι «εικόνες πολιτών που έχουν ανάγκη να χαλαρώσουν και να εκτονωθούν από την ψυχολογική πίεση και κόπωση των προηγούμενων εβδομάδων» αλλά ανθρώπων που «αδιαφορούν για τις ευθύνες τους απέναντι στις ευπαθείς ομάδες και για τις συνέπειες των άσκοπων, μαζικών και χωρίς μέτρα συγκεντρώσεων». Ποιος όμως ορίζει ακριβώς την έννοια μιας «άσκοπης» συγκέντρωσης;

Τον αποτροπιασμό της για τα γεγονότα εξέφρασε και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Βορείου Τομέα, βάλλοντας κατά του δημάρχου: «Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τον κ. Ζορμπά ότι η γειτονιά μας, οι πλατείες μας και ο τόπος που μεγαλώσαμε ουδεμία σχέση έχει με αυτό που περιγράφει ή με αυτό που θα ήθελε να ισχύει για να έχει αφορμές για περισσότερες ενέργειες, όπως η χθεσινοβραδινή, στο μέλλον».

Αμεση ήταν και η απάντηση της Ανοιχτής Συνέλευσης Κατοίκων Αγίας Παρασκευής: «Δυστυχώς για τους δήθεν προστάτες μας από την πανδημία ΜΑΤατζήδες, που με τα χημικά τους προκάλεσαν πλήθος κόσμου να βήχει δεξιά κι αριστερά, οι κάτοικοι της περιοχής υπερασπίστηκαν τον δημόσιο χώρο απωθώντας με τις διαμαρτυρίες και τις φωνές τους τα ΜΑΤ, επιστρέφοντας και πάλι στην πλατεία.

Στη νέα κανονικότητα που κάποιοι προσπαθούν να επιβάλουν με τα κλομπ και τη βία, οι οποίοι νομίζουν ότι θα μας δίνουν εντολές για το πότε θα περπατάμε, πότε θα γελάμε, πότε θα βλέπουμε τους φίλους μας, πότε θα μιλάμε, πότε θα ερωτευόμαστε, πότε και πού πρέπει να καταναλώνουμε, με μια κάμερα μέσα σε κάθε σπίτι κι έναν μπάτσο πάνω από το κεφάλι μας, να απαντήσουμε με ελευθερία, συνείδηση, συλλογικότητα».

Σε αυτή τη νέα κανονικότητα φαίνεται πως τα νέα «Εξάρχεια» είναι η Αγία Παρασκευή, η Κηφισιά, ο Βόλος αλλά και κάθε ανοιχτός χώρος πιθανής διαμαρτυρίας ή ψυχαγωγίας. Πριν από λίγους μήνες ήταν και η ταράτσα ενός σκηνοθέτη στο Κουκάκι και οι καταλήψεις στέγης σε διάφορες συνοικίες.

Το νεότερο όμως στοιχείο, απ’ ό,τι φαίνεται, είναι ότι ο κορονοϊός… κολλάει πιο εύκολα στις πλατείες, εκτός αν αυτές είναι πλήρως καλυμμένες από τραπεζοκαθίσματα. Επίσης η μετάδοση είναι πολύ μεγαλύτερη στις πλατείες των νέων, αυτών που πίνουν ειδικά (υψηλότερος δείκτης μεταδοτικότητας Ro) συγκριτικά με τα προαύλια των σχολείων (πολύ μικρός δείκτης Ro). Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή οφείλει να δείξει ο γενικός πληθυσμός μεταξύ 12 το βράδυ με 6 τα ξημερώματα καθώς είναι οι ώρες που ο ιός (της καταστολής) πραγματικά βρικολακιάζει.

Μήνυμα – χαστούκι στον δήμαρχο

Ενα ισχυρό μήνυμα προς την κυβέρνηση και τον δήμαρχο Αγίας Παρασκευής έστειλαν δεκάδες κάτοικοι της περιοχής όλων των ηλικιών, παραμένοντας για αρκετή ώρα χθες το βράδυ εντός της πλατείας Αγ. Ιωάννου στην Αγ. Παρασκευή, τηρώντας τις προβλεπόμενες αποστάσεις μεταξύ τους.

Από νωρίς, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις (ΟΠΚΕ, ΔΙΑΣ, δημοτική αστυνομία) περικύκλωσαν την πλατεία και μετά τις 8:45 με ντουντούκες καλούσαν όσους ήταν εκεί να αποχωρήσουν. Ωστόσο, οι κάτοικοι, έπειτα από μεταξύ τους συνεννόηση αποφάσισαν να παραμείνουν. Στο σημείο βρισκόταν και εκπρόσωπος της αντιπολιτευόμενης δημοτικής παράταξης «Φυσάει κόντρα» συμμετέχοντας μέσω τηλεδιάσκεψης στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More