Πυρά Γεννηματά: Θέλουν να κοντύνουν το ΚΙΝΑΛ με αμφιλεγόμενες δημοσκοπήσεις, fakenews, σεξιστικά σχόλια | ΠΟΛΙΤΙΚΗ

0 5


Διμέτωπη επίθεση σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε η Φώφη Γεννηματά μιλώντας στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΚΙΝΑΛ που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής προσδιόρισε ιδεολογικό στίγμα του κόμματος ωςσοσιαλιστική-σοσιαλδημοκρατική, κεντροαριστερή δύναμη προόδου και δημιουργίας.

Γεννηματά: Αντίπαλός μας οι συντηρητικές πολιτικές του Μαξίμου

Επανέλαβε δε ότι «αντίπαλός μας είναι οι συντηρητικές πολιτικές που εκπορεύονται και καθοδηγούνται από το μοναδικό κέντρο της εξουσίας,το Μέγαρο Μαξίμου. Εκεί ανήκει η πολιτική ευθύνη και για τις ανεπάρκειες, τις ανικανότητες, τον αυταρχισμό» όπως είπε.

Γεννηματά: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάζει -Με νέα Ζάππεια προσπαθεί να κρύψει την αμηχανία του

Παράλληλα, τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάζει» και επέκρινε με δριμύτητα το νέο πρόγραμμα που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στο Ζάππειο: «Με σημάδια κόπωσης από τον βυζαντινισμό και τα εσωτερικά πυρά, χωρίς πυξίδα, με νέα Ζάππεια και εμπόριο ελπίδας, προσπαθεί να κρύψει την αμηχανία του να μιμηθεί μαρκίζες της σοσιαλδημοκρατίας. Το δήθεν κοινωνικό συμβόλαιο του , ως κυβέρνηση, ήταν ουσιαστικά η αφαίμαξη των μεσαίων στρωμάτων και η εξαφάνιση της αυτοαπασχόλησης ώστε να τους διαχειρίζεται εκλογικά» είπε η Φώφη Γεννηματά.

Πυρά Γεννηματά: Αμφιλεγόμενες δημοσκοπήσεις, fakenews, φτιαχτά πρωτοσέλιδα, σεξιστικά σχόλια

Επανέλαβε
ότι το ΚΙΝΑΛ ακολουθεί αυτόνομη πορεία.
«Ο αγώνας μας είναι Μαραθώνιος, δεν
είναι «κατοστάρι». Χρειάζεται αντοχή,
επιμονή, πίστη στις αρχές, στις αξίες,
στους στόχους μας.

Ένα αυτόνομο, δυναμικό και ανεξάρτητο Κίνημα Αλλαγής ενοχλεί. Ενοχλεί διάφορα κέντρα εξουσίας μια κεντροαριστερά που τιμά τις αξίες της, αντιπολιτεύεται τον φυσικό της αντίπαλο, χωρίς να δίνει συγχωροχάρτι σε όσα έγιναν μέχρι τον Ιούλιο του 2019» επεσήμανε η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ και εξαπέλυσε πυρά στα σενάρια που δημοσιεύονται για το κόμμα. «Κάθε φορά που υψώνεται δυνατά η φωνή μας και αναθαρρεύει ο προοδευτικός κόσμος, κάποιοι προσπαθούν να μας κοντύνουν. Να μας συνθλίψουν μέσα από σενάρια ρυμούλκησης, φτιαχτά πρωτοσέλιδα, fakenews και αμφιλεγόμενες δημοσκοπήσεις, κάνοντας την τρίχα-τριχιά δηλώσεων στελεχών μας, επιστρατεύοντας ακόμη και απαξιωτικά σχόλια για βουλευτές μας, ανασύροντας τον σεξισμό και την χυδαιότητα εναντίον μου» υποστήριξε.

Φώφη: Κανείς να μην υπονομεύσει την αυτονομία της Παράταξης

Η Φώφη
Γεννηματά προειδοποίησε και το εσωτερικό
του ΚΙΝΑΛ λέγοντας πως «έχουμε όλοι την
πολιτική αλλά και ατομική ευθύνη να μην
επιτρέψουμε σε κανέναν να υπονομεύσει
την αυτονομία της Παράταξης, την ποιότητα
της αντιπολίτευσης, την ιδεολογική και
πολιτική μας ταυτότητα, την κοινή μας
απόφαση να προχωρήσουμε μαζί μπροστά».

Ταυτόχρονα έκανε άνοιγμα σε «όλους όσους αισθάνονται ότι ανήκουν στην Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη. Ότι θέλουν πραγματικά να αγωνισθούν μαζί μας. Έχοντας
κλείσει τα αυτιά τους στις σειρήνες της
εξουσίας, μακριά από την ανάγκη μιας
προσωρινής «καρέκλας». Τους απλώνουμε
το χέρι, για να έρθουν κοντά μας».

Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ απαρίθμησε τον αντιπολιτευτικό λόγο που άρθρωσε το κόμμα με δημόσιες και στοχευμένες προτάσεις την περίοδο της καραντίνας, «Αναδείξαμε και τιμήσαμε την κληρονομιά του ΕΣΥ, αλλά και την ανάγκη αναγέννησης του. Επισημάναμε λάθη, αστοχίες, αδικίες. Κανείς δεν δικαιούται να πει ότι κρυφτήκαμε ή ότι κάναμε κριτική από την ασφάλεια της αντιπολίτευσης» είπε με έμφαση.

Γεννηματά: Χωρίς σχέδιο η κυβέρνηση, σύρεται πίσω από τις ανάγκες

Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την έναρξη της νέας φάσης σταδιακής επανεκκίνησης της κοινωνικής και οικονομικής ζωής «παίρνει μέτρα διστακτικά και ανεπαρκή. Χωρίς σχέδιο σύρεται πίσω από τις πιέσεις και τις ανάγκες» ενώ υποστήριξε ότι «στην πρόσφατη συνέντευξη του (Star) ο Πρωθυπουργός προκειμένου να δώσει τα εύσημα στον εαυτό του και στην Κυβέρνησή του , ωραιοποίησε τα πράγματα στη χώρα».

Κατά την Φώφη Γεννηματά, η ατζέντα της σύγχρονης, «έξυπνης», σοσιαλδημοκρατίας επιστρέφει ως μοναδική εναλλακτική πρόταση γι αυτό και πληθαίνουν οι απομιμήσεις. Η Κεντροδεξιά επιχειρεί να υφαρπάξει λεξιλόγιο της Κεντροαριστεράς μετά την αποκάλυψη του αδιεξόδου της ασυδοσίας της αγοράς. Επιχειρεί να εμφανιστεί ρητορικά και προσχηματικά μεταλλαγμένη. Απλά κρύβονται μέσα στην πανδημία με ψευτο-ιδεολογήματα της ΝΔ για “νέο ΕΣΥ” ή κοινωνικές συμφωνίες. Όταν όμως η “κανονικότητα” της συντήρησης συναντά την οικονομική πραγματικότητα των πολιτών, το πραγματικό πρόσωπο αποκαλύπτεται. Τα πρώτα δείγματα γραφής της Κυβέρνησης στην οικονομία είναι αποθαρρυντικά, με αντιφατικές εκτιμήσεις, με παλαιοκομματικές πρακτικές, με μπόλικη επικοινωνία και λιγότερη ουσία.

Κλιμακώνοντας
την επίθεσή της κατά της κυβέρνησης της
ΝΔ υποστήριξε ότι προτεραιότητά της
είναι η στήριξη κυρίως των μεγάλων και
ισχυρών, εις βάρος της μεσαίας τάξης,
των εργαζομένων, των ασθενέστερων. Την
κατηγόρησε επίσης ότι:

 • Απορρυθμίζονται συστηματικά και με σχέδιο οι εργασιακές σχέσεις. Το πρόγραμμα της κυβέρνησης εφαρμόζει το δόγμα μισή δουλειά, μισός μισθός. Η μερική απασχόληση γίνεται κανόνας. Απουσία ουσιαστικής μέριμνας για τους άνεργους.
 • Η μεσαία τάξη έχει εγκαταλειφθεί. Κάθε ουσιαστικό μέτρο – όπως οι φορολογικές ελαφρύνσεις – που την αφορά αναβάλλεται. Οι μικρομεσαίοι αφήνονται έρμαιο στις Τράπεζες, χρηματοδοτήσεις εξαγγέλλονται, αλλά υπονομεύονται στην πράξη από την επιμονή των τραπεζών σε υπερβολικά κριτήρια και εγγυήσεις, ακόμα και σε εγγυημένα από το κράτος δάνεια.
 • Οι αγρότες είναι στο περιθώριο. Απουσιάζει ακόμα και η αναφορά για τα προβλήματα τους.
 • Η πρόσβαση στις Ανανεώσιμες Πηγές ενέργειας, εξασφαλίζεται μόνο για τους μεγάλους παίχτες, ενώ για δήμους, αγρότες, ενεργειακές κοινότητες εγείρονται απαγορευτικά τείχη.
 • Ενώ την ίδια ώρα οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις αναβάλλονται επ’ αόριστον και οικοδομείται μεθοδικά ένα πελατειακό κράτος. Απροκάλυπτα πλέον κομματικά στελέχη –ακόμη και με ακροδεξιές περγαμηνές-διορίζονται σε «ευαίσθητες» θέσεις. Οι προσλήψεις μετακλητών διευρύνονται. Η αδιαφάνεια κυριαρχεί στις δημόσιες συμβάσεις, με αποτέλεσμα ορισμένες να ακυρώνονται. Τα μυστικά κονδύλια «καλά κρατούν» και επεκτείνονται.
 • Την ίδια στιγμή είναι σχεδόν απόλυτη η απουσία από τις κρίσιμες Ευρωπαϊκές εξελίξεις που θα κρίνουν το μέλλον μας. Ο Πρωθυπουργός κάνει δηλώσεις «διεκδίκησης» μόνο στα Ελληνικά ΜΜΕ, αλλά στα Ευρωπαϊκά όργανα κρύβεται πίσω από τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία.
 • Ακόμη και στα κρίσιμα εθνικά θέματα η έλλειψη με ευθύνη της Κυβέρνησης, Εθνικής Στρατηγικής είναι εμφανής. Λανθασμένοι Κυβερνητικοί χειρισμοί και άστοχες δηλώσεις επιτείνουν το πρόβλημα και δημιουργούν νέους κινδύνους.

Κριτική άσκησε η Φώφη Γεννηματά και για τον τουρισμό, «Όλοι συμφωνούμε στην ανάγκη στήριξης του για να σώσουμε ότι μπορούμε για το 2020, να θέσουμε ισχυρές βάσεις για την ανάκαμψη το 2021. Όμως η Κυβέρνηση δεν έλαβε ουσιαστικά μέτρα» είπε και απαρίθμησε:

 • Ο ΦΠΑ μειώθηκε μόνο στον καφέ και στην πορτοκαλάδα. Όχι στην εστίαση ή στη διαμονή όπως είχαμε προτείνει.
 • Το Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού παραμένει σε απαράδεκτα χαμηλό επίπεδο.
 • Η μείωση του ποσοστού της Προκαταβολής Φόρου παραπέμφθηκε στον Ιούλιο και βλέπουμε….
 • Και τα μόνα μέτρα που έμειναν, αφορούν τους ξενοδοχοϋπαλλήλους που δουλεύουν ή θα δουλέψουν με μερική απασχόληση.

Ακόμη, η Φώφη
Γεννηματά διαπίστωσε απουσία ολοκληρωμένου
σχεδίου «ανοίγματος» με συνεχή έλεγχο
και αξιολόγηση με επιστημονική τεκμηρίωση
του κάθε βήματος.

Οπως τόνισε:

 • Έπρεπε ήδη να έχει γίνει πράξη η ουσιαστική στήριξη του ΕΣΥ, η ενίσχυση των Νοσοκομείων αναφοράς, η ετοιμότητα για άμεση ανταπόκριση σε τυχόν προβλήματα στα μικρότερα νησιά.
 • Η πλήρης εφαρμογή του δικτύου πρώτης γραμμής με πολλά τεστ.
 • Ο χωρισμός τέλος της χώρας σε 3 υγειονομικές ζώνες χωρίς συγκεκριμένα σχέδια εγγύησης της ασφάλειας στην πράξη στις πιο αδύναμες περιοχές, μπορεί να τις καταδικάσει σε μαρασμό. Κάτι που είναι απαράδεκτο, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

Τέλος, η Φώφη
Γεννηματά αναφέρθηκε στη Συνδιάσκεψη
του ΚΙΝΑΛ που θα γίνει το φθινόπωρο με
6 θεματικές ενότητες:

1. Η προοδευτική αντίληψη για τη νέα εποχή – ο δρόμος της σοσιαλδημοκρατίας Οι αρχές μας, οι αξίες μας και οι ιδέες μας δικαιώνονται τώρα. Το κράτος που χρειαζόμαστε.
2. Ευρωπαϊκή Ένωση – Ομοσπονδία με ένα νέα κοινωνικό συμβόλαιο(Η Ένωση πρέπει να αλλάξει).
3. Ψηφιακή οικονομία και βιομηχανική αλλαγή. Το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας.
4. Η σοσιαλιστική ταυτότητα- ( ζητήματα Δημοκρατίας, τύπου και περιορισμού δικαιωμάτων)
5. Ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος ( Υγεία, παιδεία, πρόνοια εργασία)
6. Κλιματική αλλαγή ( περιβάλλον και αντιμετώπιση πανδημιών)

Ο διάλογος
θα ξεκινήσει άμεσα από τον Ιούνιο μέσω
σειράς συζητήσεων -με χρήση της ψηφιακής
τεχνολογίας- και θα συνεχισθεί ως το
τέλος Σεπτεμβρίου και θα κλιμακωθεί με
πρωτοβουλίες τόσο σε Εθνικό, όσο και σε
περιφερειακό επίπεδο.

Για να
καταλήξει η Φώφη Γεννηματά: «Είμαι
βέβαιη ότι θα συμβάλλει να συσπειρωθούν
γύρω μας όλες οι ενεργές, δημιουργικές
προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που θα βρεθούν απροστάτευτοι σε λίγους μήνες, θα αναζητήσουν αποκούμπι, ένα ασφαλές και αξιόπιστο πολιτικό καταφύγιο, μια ανοιχτή πόρτα ανθρωπιάς, προόδου και δικαιοσύνης Εκεί μας οδηγεί η πυξίδα των αξιών μας, της ιστορίας μας, της σοσιαλιστικής και σοσιαλδημοκρατικής μας ταυτότητας. Να δώσουμε ευκαιρίες ξανά, στους χαμένους της κρίσης, στους εργαζόμενους, στους συνταξιούχους, στους μικρομεσαίους, σε όσους βιώνουν διακρίσεις και τίθενται ξανά στο περιθώριο της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Να μην
επιτρέψουμε μια νέα βαρβαρότητα για
τους πολλούς, μια νέα κανονικότητα για
τους λίγους».

Πηγή του άρθρου

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More