Η ήττα στα social media

0 31Σε έναν στρόβιλο συναισθημάτων βρίσκονται οι περισσότεροι φίλοι και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μετά τη συντριβή του κόμματος στις κάλπες της Κυριακής. Πρόκειται για πένθος και, όπως πάντα, οι άνθρωποι αντιδρούν διαφορετικά.

Αλλοι βρίσκονται ακόμα σε άρνηση (πολύ χαρακτηριστικά τα όσα γράφονται περί νοθείας στο αποτέλεσμα), άλλοι νιώθουν οργή (όχι πάντα προς την ίδια κατεύθυνση), άλλοι τρόμο απέναντι σε όσα έρχονται για τη χώρα.

Δυστυχώς, όλα αυτά τα συναισθήματα καθοδηγούν και τις περισσότερες αναρτήσεις οι οποίες, πριν καν προλάβουν τα όργανα του κόμματος να επεξεργαστούν τις εξελίξεις, προσπαθούν να προκαταλάβουν τα γεγονότα στον ψηφιακό καφενέ. Και, μιλώντας για γεγονότα, φαίνεται πως ένα σημαντικό κομμάτι των ψηφοφόρων έχουν ξεχάσει τι έλεγε ο Λένιν για το πείσμα τους και –παραφράζοντας τον Μπρεχτ– μάλλον θα ήθελαν να εκλέξουν άλλο λαό.

Σε βέρτιγκο

Εξ ου και ανάμεσα σε άλλα, η βουλεύτρια Επικρατείας του κόμματος, Ελενα Ακρίτα, έγραψε στο facebook: «Γράφουν μερικοί φίλοι, απογοητευμένοι από την ήττα, πως όταν, σε λίγο καιρό, αυτός ο λαός απελπισμένος από τις νέες αυθαιρεσίες της Ν.Δ. χρειαστεί βοήθεια, εμείς δεν θα είμαστε δίπλα του. Λάθος. Θα είμαστε δίπλα του. Πάντα θα είμαστε δίπλα του. Με το “κουτσουρεμένο” ποσοστό μας, με μια συντριβή στις αποσκευές μας, πάντα θα είμαστε δίπλα του».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε βέρτιγκο· ανάλογες ήταν οι αντιδράσεις και μετά τη συνθηκολόγηση του 2015, όπως και μετά την ήττα του 2019. Οπως δεν είναι πρωτόγνωρο οι φίλοι και τα μέλη του να διεξάγουν την κομματική τους ζωή κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι στις οργανώσεις τους.

Αλλωστε, εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως και στην προεκλογική περίοδο μάλλον μέσα στην ψηφιακή φούσκα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κινούνταν οι περισσότεροι, ακούγοντας τον αντίλαλο της δικής τους φωνής και των ψηφιακών τους φίλων –εξ ου και κάποιοι έδιναν ακόμα και συγκεκριμένα νούμερα για το τι θα βγάλει η κάλπη.

Φυσικά, στη θάλασσα των αναρτήσεων που κινούνται ανάμεσα στο «καληνύχτα Κεμάλ, αυτός ο κόσμος δεν θα αλλάξει ποτέ» μέχρι το «σταύρωσον αυτόν» για τον Τσίπρα ή το «για πάντα με τον πρόεδρό μας», μπορεί να διαβάσει κανείς και εξαιρετικά ψύχραιμες και διεισδυτικές αναλύσεις· αναλύσεις ωστόσο που εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι δεν έγιναν (ή δεν εισακούστηκαν) όταν έπρεπε.

Ελλειψη στελεχών και «αυτογκόλ» στο 90+

Είναι χαρακτηριστικές οι απαντήσεις κάτω από την ανάρτηση του Γιώργου Τσίπρα, «μας έφτυσαν, δεν βρέχει», που έγινε viral. Ενδεικτικά λοιπόν διαβάζουμε από κάτω:

● Αν φύγει ο Αλέξης από την αρχηγία θα φτάσουν στο 3%.

● Ενα από τα πολλά που έγιναν ήταν όταν πρότεινε το κόμμα την απλή αναλογική. Αφού δεν την ήθελε το ΠΑΣΟΚ, γνώμη μου, έπρεπε να μην προχωρήσει.

● Οι… ομπρέλες οι 52 ή οι αναθεωρητές πρέπει να ελέγχουν με κάθε κόστος ας είναι αυτό μια ευκαιρία κάθαρσης.

● Χάσαμε μεγάλο ποσοστό που επιτρέψτε μου να συμπληρώσω πως δεν χάθηκε από λάθη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κόσμος απλά ταλαντεύεται πολύ εύκολα όταν δεν είναι σίγουρος.

● Ο κ. Α. Τσίπρας είναι, πλέον, εύκολος «αντίπαλος» για τον κ. Μητσοτάκη! Επειδή έχω εκλεκτούς φίλους που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ θέλω να σου πω ότι ο κ. Τσίπρας έχει χάσει την εικόνα της σοβαρής επιρροής και της εμπιστοσύνης που θα έπρεπε να έχει!

● Απαράδεκτη η μη κινητοποίηση των μελών και η περιχαράκωση σε μια λογική ατομικής εκλογής και επιβίωσης των «καπετανάτων»…

● Καλή αυτοκριτική, κ. Τσίπρα. Αλλά πάλι υποτιμάτε τον αντίπαλο. Εχει ρεύμα ο Μητσοτάκης. Αυτό κοιτάξτε πώς να ανατρέψετε. Δεν ήταν ψήφος διαμαρτυρίας. Ηταν καθαρή ψήφος υπέρ της Ν. Δημοκρατίας και κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

● Κακή οργάνωση, έλλειψη προγράμματος, έλλειψη στελεχών και «αυτογκόλ» (στο 90+) έφεραν το χθεσινό αποτέλεσμα.Πηγή

Απάντηση