Η Γαλλία εξέλεξε την πρώτη τρανσέξουαλ δήμαρχο στην ιστορία της -Η 55χρονη Μαρί που σάρωσε στις εκλογές | ΚΟΣΜΟΣ

0 3


Η Γαλλία εξέλεξε και επίσημα το Σαββατοκύριακο την πρώτη διεμφυλική γυναίκα στην ιστορία της γαλλικής Δημοκρατίας.

Η Μαρί Κο, 55 ετών, είναι σύμφωνα με τους οργανισμούς για τα δικαιώματα των διεμφυλικών στη χώρα, η πρώτη τρανσέξουαλ γυναίκα που εκλέγεται Δήμαρχος στη Γαλλία.

Κάτοικος του μικρού χωριού Τιλοΐ λε Μαρσιέν στη βόρεια Γαλλία, η Μαρί αποφάσισε να κατέβει στις εκλογές της 15ης Μαρτίου με έναν ανεξάρτητο συνδυασμό. Το Σαββατοκύριακο, εξελέγη σχεδόν παμψηφεί (μια αποχή) από το νέο δημοτικό συμβούλιο για τη θέση της Δημάρχου.

Η μηχανικός, μητέρα τριών παιδιών στη Γαλλία

Μηχανικός στο επάγγελμα, με σπουδές στην αγροτική παραγωγή και εξειδίκευση στην κηπουρική, η μητέρα 3 παιδιών, δημιούργησε έναν συνδυασμό με όνομα «Αποφασίζουμε Μαζί» και ζήτησε την ψήφο των λιγοστών συγχωριανών της. Έχοντας ξεκινήσει φυλομετάβαση εδώ και 15 χρόνια και δηλώνοντας πως πλέον είναι γυναίκα τα τελευταία δύο, η Μαρί Κο δεν συνάντησε καχυποψία και προκαταλήψεις και κέρδισε με συντριπτική πλειοψηφία τις εκλογές στη Γαλλία.

Η νέα δήμαρχος απέσπασε το 63,5% των ψήφων, ενώ οι σταυροί στους υποψηφίους του συνδυασμού της ανήλθαν στο 73,1% του εκλογικού σώματος. Η επιτυχία της νέας δημάρχου είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή, αν αναλογιστεί κανείς πως στο χωριό η αποχή δεν ξεπέρασε το 32%, την ώρα που σε πανεθνικό επίπεδο και λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, οι περιφερειακές εκλογές στη Γαλλία ξεπέρασαν σε αποχή το 55%. Ο εξ αναβολής β’ γύρος των εκλογών στη Γαλλία, έχει ανακοινωθεί για τις 28 Ιουνίου

Ο συνδυασμός του οποίου ηγήθηκε η διεμφυλική Δήμαρχος στο χωριό της Γαλλίας
Ο συνδυασμός του οποίου ηγήθηκε η διεμφυλική Δήμαρχος στο χωριό της Γαλλίας / Φωτογραφία: Facebook

Όπως δήλωσε η νέα Δήμαρχος στη Γαλλία, ξεκίνησε την προεκλογική της εκστρατεία από το μηδέν, ενώ αναλαμβάνει καθήκοντα σε έναν δήμο με πρακτικά μηδενική χρηματοδότηση και ένα σχολείο που δεν έχει ακόμη ανοίξει στην κοινότητα εξ’ αιτίας του κορωνοϊού.

Δεν
έχει σημασία το φύλο, αλλά το πρόγραμμα
λένε οι υποστηρικτές της τρανσέξουαλ

Το φύλο «δεν έχει σημασία. Ζει 20 χρόνια εδώ, βλέπουμε πως εργάζεται» αναφέρει κάποιος κάτοικος του χωριού που παρατηρεί ωστόσο πως «αυτό (το γεγονός πως είναι τρανσέξουαλ) ανανεώνει τα πράγματα και μιλάμε περισσότερο για το χωριό» σημειώνει μια γείτονας της νέας δημάρχου στο μικρό χωριό της Γαλλίας

Από
την εποχή που ξεκίνησε τη φυλομετάβαση,
η νέα δήμαρχος του γαλλικού χωριού δεν
βίωσε ούτε διακρίσεις, ούτε επιθέσεις.
«Είναι σπάνιο, αλλά ο κόσμος την υποδέχτηκε
θερμά, παρά τις λιγοστές παραφωνίες»
παραδέχεται η ίδια.

«Η
κατάσταση αυτή θα έπρεπε να θεωρείται
φυσιολογική, καθώς ο κόσμος ψήφισε για
μια ομάδα και ένα πρόγραμμα» εκτιμά η
Μαρί Κο, που δηλώνει πως ανυπομονεί για
την ημέρα που κάτι παρόμοιο δεν θα
αποτελεί είδηση. Σε κάθε περίπτωση,
αναγνωρίζει πως η εκλογή της μπορεί να
βοηθήσει στην κανονικοποίηση των
πραγματων, να δείξει πως «τα διεμφυλικά
άτομα μπορούν να έχουν κανονική κοινωνική
και πολιτική ζωή».

Μια
μεγάλη νίκη για την κοινότητα των τρανς
στη Γαλλία

«Η ορατότητα των τρανς και η μάχη ενάντια στην τρανσφοβία, περνά από την άσκηση πολιτικών ή δημόσιων καθηκόντων. Συγχαρητήρια στην Μαρί Κο» έγραψε για το γεγονός η γραμματέας Ισότητας ανδρών και γυναικών Μαρλέν Σιαπά στη Γαλλία.

Η Μαρί δεν έχει καταθέσει επίσημα τα χαρτιά της ώστε να χαρακτηριστεί επίσημα γυναίκα από το γαλλικό κράτος, ωστόσο σκοπεύει να το κάνει σύντομα. Η νέα δήμαρχος του χωριού της Γαλλίας μπορούσε ωστόσο να κρατήσει το τρίτο μικρό της όνομα, Μαρί, σύμφωνα με το νόμο του γαλλικού κράτους, με το οποίο και συστήνεται στους ανθρώπους γύρω της, εδώ και δύο χρόνια που δηλώνει γυναίκα.

Πηγή του άρθρου

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More