Πρωτοκολλήθηκε στον ΟΗΕ το τουρκολιβυκό μνημόνιο -Αθήνα: Τυπική διαδικασία, είναι παράνομο | ΠΟΛΙΤΙΚΗ

0 5


Ως τυπική και τεχνική διαδικασία, που δεν συνιστά τη νομιμοποίηση του τουρκολιβυκού συμφώνου, ανακηρύσσουν διπλωματικές πηγές την πρωτοκόλληση της συμφωνίας Αγκυρας-Τρίπολης.

«Μετά από 10 μήνες από την κατάθεσή του, πρωτοκολλήθηκε το παράνομο μνημόνιο οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης, στον ΟΗΕ. H πρωτοκόλληση και δημοσίευση των πάσης φύσεως συμφωνιών που κατατίθενται από τα κράτη στη Γραμματεία του ΟΗΕ αποτελεί τυπική και τεχνική διαδικασία. Η ενέργεια αυτή δεν προσδίδει νομιμότητα στα πρωτοκολλημένα κείμενα, ούτε σημαίνει την αναγνώριση του περιεχομένου από τα Ηνωμένα Έθνη», αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

«Η εν λόγω “συμφωνία” είναι παράνομη και άκυρη, συνήφθη με παράτυπο τρόπο και δεν κυρώθηκε, ως όφειλε, από τη λιβυκή Βουλή των Αντιπροσώπων, όπως φάνηκε και από την επιστολή του Προέδρου της τελευταίας προς τον ΓΓ του ΟΗΕ. Επίσης, η “συμφωνία” αυτή συνήφθη κατά παράβαση της Σύμβασης για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Ο παράνομος χαρακτήρας της έχει άλλωστε τονιστεί και καταγγελθεί από τη διεθνή κοινότητα», προσθέτουν.

«Υπενθυμίζεται και η καταδίκη από την Σύνοδο Κορυφης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 13 Δεκεμβρίου 2019. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν καταδικάσει τη ”συμφωνία” Τουρκίας-Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα, θεωρώντας ότι παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο. Το λεγόμενο μνημόνιο κατανόησης Άγκυρας-Τρίπολης “παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται προς το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να έχει νομικά δεσμευτικές συνέπειες για τρίτα κράτη”, τονιζόταν στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής», καταλήγουν οι διπλωματικές πηγές.

Τουρκικά ΜΜΕ: Πρωτοκολλήθηκε το τουρκολιβυκό μνημόνιο στον ΟΗΕ

Νωρίτερα, τουρκικά ΜΜΕ πανηγύρισαν την έγκριση από τα Ηνωμένα Εθνη, αναφέροντας ότι γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ενέκρινε τη θαλάσσια συνοριακή συμφωνία μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης.

Πρωτοκολλήθηκε στον ΟΗΕ το τουρκολιβυκό μνημόνιο -Αθήνα: Τυπική διαδικασία, είναι παράνομο | ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το έγγραφο που δημοσιεύουν τουρκικά ΜΜΕ / Φωτογραφία: DHA

Πηγή του άρθρου

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More