Έξαρση κρουσμάτων στη Σουηδία – στο τραπέζι καινούργια μέτρα

0 5


Αβέβαιο μοιάζει το μέλλον στη Σουηδία όσον αφορά στη διασπορά του Covid-19. Η σκανδιναβική χώρα αντιμετωπίζει αύξηση κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες και σύμφωνα με δηλώσεις αρμοδίων στελεχών της κυβέρνησης, καινούργια μέτρα βρίσκονται προ των πυλών.

«Αυτό που συζητάμε είναι οι ”οικογενειακές καραντίνες” για τα σπίτια όπου υπάρχουν κρούσματα. Πρέπει να παρακολουθήσουμε προσεκτικά το προσεχές μέλλον και είμαστε έτοιμοι να ανταπεξέλθουμε με αποφασιστικότητα και να πάρουμε γρήγορες αποφάσεις αν χρειαστεί», λέει ο Μπγιoρν Έρικσον (Björn Eriksson), διευθυντής υγειονομικών υπηρεσιών και κέντρων περίθαλψης στην περιοχή της Στοκχόλμης.

Η Σουηδία, αντίθετα με την υπόλοιπη Ευρώπη, από τις αρχές του φθινοπώρου έβλεπε μια μείωση νέων μολύνσεων λόγω κορονοϊού. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε το τέλος της απαγόρευσης στα γεροκομεία από τον Οκτώβριο και όλα έμοιαζαν να βάδισαν προς τη σωστή κατεύθυνση.

Σε καιρούς πανδημίας όμως οι καταστάσεις αλλάζουν γρήγορα. Την περασμένη εβδομάδα το σύνολο των θετικών του Covid-19 στη Στοκχόλμη αυξήθηκε με διπλάσιο ποσοστό. Η βόρεια περιφέρεια της Σουηδίας (Västerbotten) παρουσίασε την περασμένη Τρίτη, τη μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο από το ξέσπασμα της πανδημίας.

«Η θετική πορεία με λιγότερα καθημερινά κρούσματα έχει τελειώσει. Ελπίζουμε ότι απλώς πρόκειται για εξαίρεση στον κανόνα, αλλά αυτό εξαρτάται από το πόσο σταθερά ακολουθούμε τις οδηγίες. Εάν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων θα βρεθούμε σύντομα σε μια πολύ σοβαρή κατάσταση», λέει ο Μπγιορν Έρικσον.

Ο Άντερς Τέγκνελ, επικεφαλής επιδημιολόγος της Σουηδίας, εξέφρασε επίσης τις ανησυχίες του για τα προβλήματα στην πρωτεύουσα της Σουηδίας. 

«Υπάρχει διαφορά μεταξύ αύξησης κρουσμάτων σε μια μικρή ομάδα και μιας γενικής αύξησης στην κοινωνία. Αυτό που βλέπουμε τώρα στη Στοκχόλμη δείχνει μια γενική διασπορά και αυτό μπορεί να μας αναγκάσει να λάβουμε καινούργια μέτρα», λέει ο Άντερς Τέγκνελ.

Πλέον είναι γνωστό ότι η Σουηδία διάλεξε να αντιμετωπίσει τον ιό με έναν διαφορετικό τρόπο από τις περισσότερες άλλες χώρες, στοχεύοντας στην ατομική ευθύνη τήρησης των μέτρων δίχως την επιβολή της μάσκας και την απαγόρευση της κυκλοφορίας. Στην αρχή είχε ως αποτέλεσμα τα κρούσματα και οι θάνατοι να πάρουν κατακόρυφα μια ανοδική πορεία, αλλά από το καλοκαίρι και μετά κατάφερε η χώρα να σταματήσει την αρνητική εξέλιξη. Η κατάσταση όμως βαδίζει προς έναν ακανθώδη δρόμο και σύντομα θα φανεί αν εάν θα μείνει σταθερή στον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας ή αν θα αλλάξει πορεία για να καταπολεμήσει τον ιό που έχει φέρει τα πάνω κάτω στις κοινωνίες μας. 

Πηγές:

Aftonbladet (2020): https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/KyvKL5/stockholm-oppnar-for-familjekarantan-for-att-stoppa-smittan

Västerbottenskuriren (2020): https://www.vk.se/2020-09-23/rekordokning-av-nya-fall-i-lanet?fbclid=IwAR0pY4Wcb2OzL5pWh1VGHz9f90lkvKJsGTiGG5b6jvqh3eFo12HbED9ebLc

Sjukhusläkaren (2020): https://www.sjukhuslakaren.se/svepet/den-nedatgaende-trenden-ar-bruten/Πηγή του άρθρου

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More