fbpx

Εκτιμήσεις Σύψα για ενδεχόμενο «να βγάλουμε τις μάσκες» από τον Σεπτέμβριο – The Press Project

0 3

Σε σειρά εκτιμήσεων τόσο για το πότε ενδεχομένως να αρθεί το μέτρο της υποχρεωτικής μάσκας αλλά και πότε θα έρθει το τέλος της πανδημίας, προέβη ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, Νίκος Σύψας. Ο ίδιος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το καλοκαίρι, θυμίζοντας ότι τον περσινό Ιούνιο υπήρχαν και μέρες με μηδενικά κρούσματα και στα μέσα Ιουλίου ο δείκτης R ανέβηκε και ξεκίνησε απότομη άνοδος των κρουσμάτων.

Εάν όλα πάνε καλά, από το Σεπτέμβριο θα υπάρξει μια κανονικότητα και εάν το επιτρέψει η πορεία των εμβολιασμών, ο αριθμός των κρουσμάτων και η πίεση στο σύστημα υγείας, «τότε ενδεχομένως να βγάλουμε και τις μάσκες», τόνισε ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, Νίκος Σύψας.

Ο Ν. Σύψας μίλησε για μια σταθεροποίηση στα κρούσματα και μια αποκλιμάκωση σχετικά με τις εισαγωγές. Συνολικά για την πορεία την πανδημίας είπε ότι «κανονικά με βάση τα μοντέλα που έχουμε δει, πρέπει να υπάρξει αποκλιμάκωση όσον αφορά τους διασωληνωμένους και τους νοσηλευόμενους την τρίτη εβδομάδα του Μαΐου».

Σχετικά με το Πάσχα είπε πως ότι έγινε και όποιες εκδηλώσεις έγιναν, ενδεχομένως να παρατείνουν λίγο την παραπάνω προθεσμία. «Ενδεχομένος να μπούμε και λίγο στον Ιούνιο» είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος είπε ότι το σύστημα Υγείας θα αποσυμπηεστεί όσον αφορά τους διασωληνωμένους και τον αριθμό των νοσηλευόμενων.

Ο Ν. Σύψας απάντησε καταφατικά σε ερώτηση για το αν θα μπούμε στον Ιούνιο με υψηλό αριθμό διασωληνωμένων και κρουσμάτων.

Για την οριστική επιστροφή στην «κανονικότητα», εξήγησε ότι εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως ο ρυθμός των εμβολιασμών, η πίεση στο Σύστημα Υγείας αλλά και μια πιθανή εμφάνιση μεταλλάξεων που ενδεχομένως θα παρακάμπτουν την ανοσία.

Για τους εμβολιασμούς προειδοποίησε ότι «χρειάζεται επαγρύπνηση και όχι υπερβολικός ενθουσιασμός», γιατί το καλοκαίρι που τα κρούσματα θα πέφτουν «μπορεί πολλοί να αποφασίσουν να μην εμβολιαστούν».

Ανέφερε ότι στα άτομα ηλικίας άνω των 65 τα ποσοστά εμβολιασμού είναι πιο χαμηλά «και γι’ αυτό διασωληνώνουμε ακόμη τέτοιους ανθρώπους». Είπε ότι η παραπάνω ηλικιακή κατηγορία πρέπει να φτάσει το 80 με 85%.

Ο ίδιος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το καλοκαίρι, θυμίζοντας ότι τον περσινό Ιούνιο υπήρχαν και μέρες με μηδενικά κρούσματα και στα μέσα Ιουλίου ο δείκτης R ανέβηκε και ξεκίνησε απότομη άνοδος των κρουσμάτων.

Εξήγησε ότι αυτό μπορεί να επαναληφθεί και εφέτος, καθώς «η πανδημία είναι απρόβλεπτη, δεν υπάρχει ανοσία και συνεπώς υπάρχει το υλικό για εξάπλωση του ιού στην κοινωνία».

«Δεν μιλάμε για ένα κανονικό καλοκαίρι. Αποστάσεις, μάσκες και πάνω απ’ όλα τα εμβόλια που είναι το ισχυρότερο όπλο μας», τόνισε.

Χαρακτήρισε «πολύ καλή ιδέα» να επιτραπεί σε εμβολιασμένους να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους όπως ρεστοράν, μπαρ και κλαμπ χωρίς μάσκα λέγοντας ότι θα είναι μια πολύ καλή «ανταμοιβή αλλά και κίνητρο για να προωθηθούν οι εμβολιασμοί».

Μίλησε μάλιστα για πιθανότητα να χρειαστεί και τρίτη δόση των εμβολίων κατά του κορονοϊού γύρω στο Δεκέμβριο ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρειαστεί να παραχθεί νέο εμβόλιο εάν υπάρξουν μεταλλάξεις που παρακάμπτουν την ανοσία.

Ο Σύψας εξήγησε ότι το χειμώνα ο ιός θα επανέλθει και προέβλεψε ότι θα απαλλαγούμε οριστικά από τον κορωνοϊό το καλοκαίρι του 2022. «Το καλοκαίρι του ’22 πρώτα ο Θεός θα απαλλαγούμε από τον κορωνοϊό. Ενδεχομένως θα εξαφανιστεί εντελώς -το καλό σενάριο, ή θα επανέλθει σα μια μικρή εποχική λοίμωξη όπως κάθε χρόνο η γρίπη».

Πρόσθεσε ότι για να τελειώσει οριστικά η πανδημία, πρέπει να τελειώσει σε ολόκληρη την υδρόγειο, σημειώνοντας ότι «αν στην Ευρώπη έχουμε ελάχιστα κρούσματα και στην Ινδία βράζει η πανδημία, τότε πιθανότατα η πανδημία θα γυρίσει από την Ινδία στην Ευρώπη με μεταλλάξεις».

Πατήστε εδώ και ακολουθήστε το O-Efialtis.com στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις Eιδήσεις

Αν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας άρθρα, πατήστε εδώ: Εγγραφή στο Newsletter

Πηγή

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

You might also like
Σχολιάστε το άρθρο

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More