fbpx

Δ.Σαρηγιάννης: «Τουρισμός και εστίαση θα φέρουν αύξηση των κρουσμάτων»

0 6

Ο καθηγητής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης μίλησε σχετικά με το αντίκτυπο που θα έχει το άνοιγμα της εστίασης στην εξέλιξη της πανδημίας.

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης κάνει ανησυχητικές προβλέψεις σχετικά με την επαναλειτουργία της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους. Ο ίδιος είχε αναφέρει πως οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα θα έφερναν περαιτέρω διασπορά. Ακόμη, έχει χαρακτηρίσει ως θετικό το μέτρο των self test.

Πιο συγκεκριμένα, ο καθηγητής, σε συνέντευξη του σημείωσε ότι το άνοιγμα της εστίασης ενδέχεται να βάλει “φρένο” στην πολυπόθητη αποκλιμάκωση της επιδημίας, θέτοντας στη συνέχεια σε κίνδυνο την επαναλειτουργία όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης από τη Δευτέρα 10 Μαΐου. “Ανοίγοντας την εστίαση νωρίτερα από τις 15 Μαΐου φρενάρουμε την αποκλιμάκωση της επιδημίας, η οποία εξακολουθεί να κινείται σε υψηλά επίπεδα. Οπότε στις 10 του Μάη που θα ανοίξουν και τα σχολεία, αυτά θα παίξουν μεγαλύτερο ρόλο στην πανδημία. Σε συνδυασμό πάντα με το άνοιγμα του τουρισμού και την εστίαση που θα δουλεύει, έρχεται μια αύξηση και όχι σταθεροποίηση”, αναφέρει.

Σαρηγιάννης: «Tα σχολεία δεν συμβάλλουν σημαντικά στη αύξηση των κρουσμάτων»

«Είναι γνωστό και πλέον επιβεβαιωμένο επιστημονικά, ότι τα σχολεία -και ιδιαίτερα η πρωτοβάθμια εκπαίδευση- δεν συμβάλλουν σημαντικά στη αύξηση των κρουσμάτων στην κοινότητα. Όμως, για να λειτουργήσει σωστά αυτή η εξίσωση, θα πρέπει η επιδημία το ιικό φορτίο στην κοινότητα να βρίσκεται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, όπως λέει ο ειδικός:

“Όταν ανοίξαμε πέρυσι τον Μάιο τα Δημοτικά δεν υπήρξε επιβάρυνση στην επιδημία και είχαμε πολύ χαμηλά κρούσματα και δεν αυξήθηκαν τα κρούσματα τον Ιούνιο, γιατί είχαμε χαμηλή διασπορά. Όταν πολλαπλασιάζουμε την επίδραση με χαμηλό συντελεστή διασποράς είναι αλλιώς και διαφορετικά όταν είναι υψηλά οι αριθμοί”, εξηγεί ο επιστήμονας.

Σαρηγιάννης: «Μόλις κλείσαμε τα σχολεία επιπεδώθηκε η καμπύλη»

Σε ότι αφορά την επιδημιολογική καμπύλη «Αν η χώρα έθετε ως στόχο τη μείωση της διασποράς αρχικά και με τη βελτίωση του καιρού να επιχειρούσαμε στη συνέχεια τα ανοίγματα μετά τις 15 Μαΐου, τότε η εικόνα θα ήταν τελείως διαφορετική», όπως σημειώνει. Κι αυτό γιατί βρισκόμαστε σε ένα παρατεταμένο τρίτο κύμα της πανδημίας, με υψηλό ιικό φορτίο και μεγάλη επιβάρυνση στα νοσοκομεία, κατάσταση που δεν επιδέχεται επιπλέον πίεση.

“Τον Νοέμβριο που προσπαθούσαμε να σταματήσουμε το κύμα και κλείναμε τα πάντα εκτός από τα σχολεία δεν κάναμε τίποτα. Μόλις κλείσαμε τα σχολεία επιπεδώθηκε η καμπύλη. Και τώρα λοιπόν για να ανοίξουμε στις 10 Μαϊου τα σχολεία, δεν θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει να ανοίξουμε με όσο το δυνατόν χαμηλότερη διασπορά στην κοινότητα; Ώστε αυτός ο πολλαπλασιαστής των σχολείων να είναι όσο το δυνατόν μικρότερος; Προφανώς θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει”, λέει ο Καθηγητής κ. Σαρηγιάννης.

Σαρηγιάννης: “Θα ήταν καλό να μην κάνουμε ανοίγματα νωρίτερα από το άνοιγμα των σχολείων”

Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που άνοιξαν χθες πρώτη μέρα μετά από 6 μήνες, θα ήταν καλό να επαναλειτουργήσουν μαζί με τον τουρισμό και μετά τις 15 Μαΐου, σημειώνει ο επιστήμονας, βασιζόμενος στα συμπεράσματα των μαθηματικών μοντέλων της επιδημιολογικής διασποράς που “τρέχει” σε όλη την πανδημία το τμήμα Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ.

“Θα ήταν καλό να μην κάνουμε ανοίγματα νωρίτερα από το άνοιγμα των σχολείων. Θα έπρεπε να φτάσουμε στις 10 του Μάη με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποκλιμάκωση, οπότε μετά όταν ανοίξουμε τα σχολεία, αυτά να παίξουν αναλογικά μικρότερο ρόλο. Και μετά από 4 μέρες ανοίγουμε και την εστίαση, στις 14. Το άθροισμα αυτών των ανοιγμάτων θα δώσει σίγουρα μια αυξητική τάση, η οποία όμως επειδή θα είχαμε ήδη ορμή στην αποκλιμάκωση, δεν θα είχαμε ξανά αύξηση, αλλά σταθεροποίηση. Θα άρχιζαν μετά και οι έλεγχοι με τα self test, οπότε αυτή η σταθεροποίηση θα γινόταν αποκλιμάκωση και με τη βοήθεια του καιρού”, λέει.

Ο Καθηγητής κ. Σαρηγιάννης, ανησυχεί, όπως λέει, για μια δεύτερη κορύφωση του τρίτου κύματος: “Φοβάμαι μια δεύτερη κορυφή του τρίτου κύματος, παρόμοια με την πρώτη στις 7 Απριλίου. Μπορεί να φτάσει δηλαδή στα 3.100 κρούσματα, σε εβδομαδιαίο κυλιόμενο μέσο όρο κρουσμάτων. Και σ’ αυτή την περίπτωση το θέμα είναι, ότι η αποκλιμάκωση θα πάει γύρω στα μέσα Ιουλίου κι αυτό καταστρέφει το καλοκαίρι”, καταλήγει ο ειδικός. 

1620025738 992 Google News - Δ.Σαρηγιάννης: «Τουρισμός και εστίαση θα φέρουν αύξηση των κρουσμάτων»Πατήστε εδώ και ακολουθήστε το O-Efialtis.com στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις Eιδήσεις

Αν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας άρθρα, πατήστε εδώ: Εγγραφή στο Newsletter

Πηγή

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

You might also like
Σχολιάστε το άρθρο

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More