fbpx

Ουμπέρτο Έκο: Ο τελευταίος Homo Universalis

0 5

Stefania D’Alessandro via Getty Images

Ένας αταξινόμητος άνθρωπος που καταπιάστηκε με σχεδόν όλες τις σφαίρες του επιστητού. Σημειωτική, φιλολογία, δημοσιογραφία, φιλοσοφία, ιστορία της τέχνης, θεολογία, θεωρίες συνωμοσίες, μεσαιωνολογία, σχολαστικισμός, ταξινομήσεις, διακειμενικότητα, αποκρυφισμός, μετακειμενικότητα, ιστορία των πολιτισμών, ακαδημαϊκή διδασκαλία, συλλογή σπάνιων βιβλίων, συγγραφή.

Ο Ουμπέρτο Έκο ίσως υπήρξε ο τελευταίος οικουμενικός άνθρωπος της εποχής μας, ο τελευταίος homo universalis.

Μέγας θαυμαστής του Αριστοτέλη, ακάματος συντάκτης ετερόκλητων λιστών, συλλέκτης παράδοξων αφηγήσεων, ορθολογιστής ερευνητής της μεταφυσικής του μεσαίωνα, ο Έκο αποτέλεσε ένα παράδοξο κράμα σύγχρονου και αναγεννησιακού ταυτόχρονα ανθρώπου.

Συχνά καλεσμένος από τα πιο σημαντικά πανεπιστημιακά ιδρύματα του κόσμου, έβρισκε τη γαλήνη περιπλανώμενος ακούραστα στις προσωπικές του βιβλιοθήκες που αριθμούν πάνω από 50.000 τόμους χειρογράφων, παλαιτύπων και νεότερων βιβλίων.

«Ξαναμπήκαμε στην εκκλησία, βγήκαμε από τη βόρεια πύλη και καθίσαμε, επιτέλους, ευτυχείς στις πέτρινες πλάκες των τάφων. Ο υπέροχος αγέρας της νύχτας μου φάνηκε θείο βάλσαμο. Γύρω μας λάμπανε τα αστέρια, και τα οράματα της βιβλιοθήκης μου μοιάζαν μακρινά.

 -Τι ωραίος που είναι ο κόσμος και τι άσχημοι που είναι οι λαβύρινθοι! Είπα με ανακούφιση.

-Τι ωραίος που θα ’ταν ο κόσμος αν είχε κανόνες για να τριγυρνάς στους λαβυρίνθους, αποκρίθηκε ο δάσκαλος μου…»

Ουμπέρτο Έκο, Το όνομα του ρόδου, μτφρ. Ε. Καλλιφατίδη

Τα βιβλία του, ιδιαίτερα τα λογοτεχνικά, μεταφράστηκαν σε δεκάδες γλώσσες, πουλώντας πολλά εκατομμύρια αντίτυπα ανά τον κόσμο.

Leonardo Cendamo via Getty Images

Ο θάνατος του τον Φλεβάρη του 2016 αποτέλεσε, ίσως, τη δεύτερη καταστροφή της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, όχι της Αιγύπτου αυτή τη φορά, αλλά της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Αλεσσάντρια του Πεδεμοντίου, καθώς ο ίδιος ο Έκο υπήρξε σε όλη του η ζωή μια ζώσα οικουμενική βιβλιοθήκη.

Ο αρχαιολόγος και ξεναγός Τάσος Παπαδόπουλος προσεγγίζει ίσως τη συναρπαστικότερη προσωπικότητα του 20ου αιώνα και έναν από τους πλέον πολυμαθείς ανθρώπους που έζησαν ποτέ, στην Πολιτιστική Διαδικτυακή Πλατφόρμα Rembrandt and the Cat.

Info

Τετάρτη 5 Μαΐου

Ώρα: 19:00

Πλατφόρμα Zoom

Συμμετοχή: 7 ευρώ

Κρατήσεις: [email protected]

(function (d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s);
js.id = id;
js.async = true;
js.src = “https://connect.facebook.net/el_GR/sdk.js#xfbml=1&version=v2.10&appId=341529869337643”;
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

1620025738 992 Google News - Ουμπέρτο Έκο: Ο τελευταίος Homo UniversalisΠατήστε εδώ και ακολουθήστε το O-Efialtis.com στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις Eιδήσεις

Αν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας άρθρα, πατήστε εδώ: Εγγραφή στο Newsletter

Πηγή

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

You might also like
Σχολιάστε το άρθρο

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More