fbpx

Εύκολοι «στόχοι» στις γιορτές οι ηλικιωμένοι 

0 5

«Ήρθε και μου είπε ότι έχω πρόβλημα με το ρεύμα. Με διαβεβαίωσε ότι είναι από τη ΔΕΗ, με ανάγκασε να βγάλω όλα τα χρήματα, επειδή είπε ότι μπορεί να καούν από βραχυκύκλωμα. Τα έχασα». Ηλικιωμένη περιγράφει στην Karfitsa με ποιόν τρόπο έπεσε θύμα απάτης και κλοπής από αγνώστους στη Θεσσαλονίκη. Παρίσταναν τους υπαλλήλους της ΔΕΗ και την έπεισαν ότι έπρεπε να απομακρύνει τα υπάρχοντά της, επειδή δήθεν κινδυνεύουν να καταστραφούν.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΝΤΟΥΡΗΣ

Είναι μία από τις δεκάδες μεθόδους που χρησιμοποιούν επιτήδειοι για να εξαπατήσουν ηλικιωμένους. Στο στόχαστρό τους βρίσκονται κυρίως γέροντες και γερόντισσες που μένουν μόνοι τους. Ειδικά την περίοδο των γιορτών του Πάσχα, λόγω της πανδημίας πολλοί ηλικιωμένοι θα μείνουν μόνοι τους για λόγους προστασίας από τον στενό τους οικογενειακό κύκλο. Αυτό ακριβώς εκμεταλλεύονται κυκλώματα που έχουν αναπτύξει έντονη δραστηριότητα στη Βόρεια Ελλάδα.

Η ασφάλεια ήδη έχει δώσει ειδικές οδηγίες σε αστυνομικούς οι οποίοι θα επιφορτιστούν με τη λήψη των ενισχυμένων μέτρων όχι μόνον των ελέγχων της πανδημίας, αλλά και για περιστατικά κλοπών και εξαπάτησης λόγω της αυξημένης κίνησης που παρατηρείται στις γιορτές. «Οι ηλικιωμένοι αυτή την περίοδο είναι τα εύκολα θύματα, πολλές σπείρες θα προσπαθήσουν εκμεταλλευόμενες και την ευαισθησία τους τις ημέρες του Πάσχα να τους αποσπάσουν χρήματα», έλεγε αστυνομικός της ασφάλειας που γνωρίζει εκατοντάδες τέτοιες υποθέσεις.

Το γεγονός ότι πολλοί ηλικιωμένοι μένουν μόνοι τους την περίοδο αυτή τους μετατρέπει αυτόματα σε στόχους. Στο επίκεντρο των ελέγχων των διωκτικών αρχών βρίσκονται σπείρες οι οποίες παριστάνουν τους υπαλλήλους κυρίως της ΔΕΗ ή της Εφορίας. Οι επιτήδειοι εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι οι γέροντες είναι μόνοι τους και προφασιζόμενοι διάφορους τρόπους εισβάλλουν στα σπίτια. Στη συνέχεια το έργο τους είναι ευκολότερο, καθώς καταφέρνουν και αποσπούν την προσοχή του θύματος και αρπάζουν χρήματα και κοσμήματα. Ορισμένες φορές δεν διστάζουν να βασανίσουν τους άτυχους ηλικιωμένους, αρκεί να αποσπάσουν πληροφορίες για χρήματα.

 

Η δύναμη της πειθούς και του αιφνιδιασμού 

Σε όλες τις περιπτώσεις εξαπάτησης οι ηλικιωμένοι πείθονται από τους δράστες ότι έχουν καλές προθέσεις και αιφνιδιάζονται από τη μέθοδό τους. Η τεχνική τους να παριστάνουν τα θύματα και τους αναξιοπαθούντες ρίχνει στην παγίδα τους ηλικιωμένους. Εκτός της περίπτωσης των δήθεν υπαλλήλων της ΔΕΗ, οι απατεώνες συχνά παριστάνουν τους γιατρούς και τους αστυνομικούς. Κυρίως τηλεφωνικά απαιτούν χρήματα από τα υποψήφια θύματα λέγοντας ότι άμεσο συγγενικό τους πρόσωπο είτε έπεσε θύμα τροχαίου και χρειάζεται χρήματα για άμεση εγχείρηση, είτε έχει συλληφθεί και απαιτούνται χρήματα για να αποφυλακιστεί. Αστυνομικοί της ασφάλειας σε αυτές τις περιπτώσεις λένε σε όλους τους τόνους ότι κανείς υπάλληλος δημόσιου οργανισμού δεν υπάρχει περίπτωση να ζητήσει χρήματα για οποιαδήποτε ενέργεια, ειδικά τηλεφωνικά.

Παρόμοια είναι και η απάτη με νοσηλεία συγγενών ή ακόμη και κηδείες φιλικών προσώπων. Οι απατεώνες παριστάνουν τους συγγενείς ασθενών ή νεκρών που έμειναν από χρήματα. Πείθουν τους ηλικιωμένους ότι οι δήθεν ασθενείς ή νεκροί τους γνώριζαν καλά και εκείνοι πέφτουν στην παγίδα, δίνοντας τελικά χρήματα. Για νοσηλείες ή κηδείες που ασφαλώς δεν γίνονται ποτέ.

Σε πολλές περιπτώσεις ηλικιωμένοι πέφτουν θύματα απάτης, με αγορές δήθεν επώνυμων προϊόντων. Ειδικά τώρα στις γιορτές οι δράστες παριστάνουν τους πωλητές και παρουσιάζουν – στο δρόμο κυρίως – στους ηλικιωμένους το προϊόν τους, λέγοντας ότι μπορούν να το αγοράσουν σε χαμηλή τιμή. Όμως παραδίδουν άδειοι κουτί και έχουν αποσπάσει τα χρήματα. Σε άλλες περιπτώσεις τους πλησιάζουν γυναίκες που παριστάνουν τις μοναχές προτείνοντας να τους δωρίσουν σταυρούς και εικονίσματα, όμως ταυτόχρονα αρπάζουν όσα βρίσκουν στις τσάντες ειδικά ηλικιωμένων γυναικών.

Η αστυνομία συστήνει στους ηλικιωμένους να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή αυτή την περίοδο κατά τη διάρκεια αναλήψεων χρημάτων σε μηχανήματα αυτόματων συναλλαγών στις Τράπεζες. Οι επιτήδειοι παρακολουθούν γέροντες και μόλις εισπράττουν χρήματα τους παρακολουθούν και τους ληστεύουν όταν απομακρύνονται και μένουν μόνοι κυρίως σε εισόδους οικοδομών.

Συμβουλές: Προσοχή σε σπίτια και στο δρόμο 

 Η αστυνομία ειδικά για ηλικιωμένους συμβουλεύει τα εξής:

ην ανοίγετε την πόρτα σας σε άγνωστα άτομα.

-Ασφαλίστε καλά το σπίτι σας ιδίως όταν κοιμάστε ή όταν πρόκειται να απουσιάσετε.

-Μην τοποθετείτε τα χρήματά σας σε τσέπες του παντελονιού ή εξωτερικές των ενδυμάτων σας όταν είστε σε χώρους με συνωστισμό ή χρησιμοποιείτε τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

-Επίσης κρατήστε την τσάντα μπροστά σας και φροντίστε να είναι κλειστή.

-Μην πείθεστε εύκολα με άγνωστα άτομα που σας πλησιάζουν είτε με το πρόσχημα ευκαιριακών αγορών, είτε ως γνωστοί συγγενών σας, προφασιζόμενοι την εξόφληση χρέους, ασφαλιστήριων συμβολαίων, ηλεκτρικών συσκευών, ανταλλακτικών αυτοκινήτων κ.λ.π., για λογαριασμό των συγγενικών σας προσώπων.

-Μην επιτρέπετε να σας προσεγγίζουν άτομα την ώρα που πραγματοποιείται συναλλαγές σε ΑΤΜ. Επίσης, μην δίνετε πληροφορίες για τον αριθμό ΡΙΝ ή για το λογαριασμό σας.

-Έχετε πρόχειρα τα τηλέφωνα με τα οποία θα πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, στενοί συγγενείς κ.α.).

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src = “https://connect.facebook.net/el_gr/sdk.js#xfbml=1&appId=1766062520370152&version=v10.0”;
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

Πατήστε εδώ και ακολουθήστε το O-Efialtis.com στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις Eιδήσεις

Αν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας άρθρα, πατήστε εδώ: Εγγραφή στο Newsletter

Πηγή

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

You might also like
Σχολιάστε το άρθρο

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More