Το εκλογικό αποτέλεσμα εκτόξευσε το Χρηματιστήριο – Μια ανάσα από την επενδυτική βαθμίδα

0 14


Κέρδη 6,73% καταγράφει ο ΓΔ (1.216,73 μονάδες) μετά τη μεγάλη νίκη της ΝΔ. Σημαντική άνοδο στα ελληνικά assets «βλέπει» η Eurobank Equities τις επόμενες εβδομάδες.

Οι επενδυτές, όπως αναφέρουν αναλυτές, βλέπουν πλέον πως θα σχηματιστεί σταθερή κυβέρνηση τετραετούς πνοής, η οποία θα έχει ισχυρό φιλοεπενδυτικό και μεταρρυθμιστικό προφίλ.

Εκτιμούν πως δεν θα υπάρξει πολιτική αβεβαιότητα, μετά τη μεγάλη νίκη της ΝΔ και τα σενάρια για αδύναμες κυβερνήσεις «κάηκαν» από τους ίδιους τους πολίτες. H κίνηση στο ταμπλό δείχνει πως η επενδυτική βαθμίδα θα έρθει νωρίτερα, ενώ σε report της η Eurobank Equities εκτιμά πως μετά τη νίκη της ΝΔ οι μετοχές θα αυξηθούν σημαντικά. Η επενδυτική βαθμίδα, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, η ενίσχυση του ΑΕΠ και η πτώση του χρέους θα κυριαρχήσουν στις αγορές και οι τιμές των μετοχών θα αυξηθούν σημαντικά, εκτιμούν οι αναλυτές της Eurobank Equities.

Το προτεινόμενο χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει τη ΔΕΗ, την Τράπεζα Πειραιώς, την ΟΠΑΠ, την Jumbo και τη Mytilineos. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές η αγορά περιμένει ισχυρή αυτοδυναμία της ΝΔ στις δεύτερες κάλπες και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Goldman Sachs:  Στο κατώφλι της επενδυτικής βαθμίδας

Η Ελλάδα βρίσκεται στο κατώφλι της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, 12 χρόνια έπειτα από την απώλεια αυτής της σημαντικής πιστοληπτικής αξιολόγησης, σηματοδοτώντας μια απότομη ανατροπή για μια οικονομία που συγκλονίστηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης δημόσιου χρέους της Ευρωζώνης, τονίζει σε πρόσφατη ανάλυσή της η Goldman Sachs.

«Η Ελλάδα είναι μια εξαιρετική οικονομική ιστορία», δηλώνει ο Φίλιπο Ταντέι, ανώτερος οικονομολόγος για τη Νότια Ευρώπη στη Goldman Sachs, ο οποίος μίλησε για τους παράγοντες που οδηγούν στην οικονομική αναζωογόνηση της Ελλάδας, για το κατά πόσον αυτή η ανάπτυξη είναι βιώσιμη και για το τι σημαίνει για τη χώρα να ανακτήσει το καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας.

«Βλέπουμε μια οικονομία που αναπτύσσεται σχεδόν τρεις ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον ρυθμό ανάπτυξης που αναμένουμε στη ζώνη του ευρώ. Κοιτάζοντας μπροστά μέχρι το 2024, βλέπουμε ότι η διαφορά αυτή υποχωρεί λίγο κάτω από το 2%, αλλά η ελληνική εξακολουθεί να είναι μια οικονομία που αναπτύσσεται πολύ ταχύτερα από τους ομολόγους της. Συν τοις άλλοις, η Ελλάδα βλέπει τον πληθωρισμό να μειώνεται ταχύτερα από τους ομολόγους της. Έτσι σε γενικές γραμμές, πρόκειται για μια πολύ καλή εικόνα για την Ελλάδα», τονίζει ο Ταντέι.

Μειώνονται οι αποδόσεις των spreads μετά τη νίκη της ΝΔ

Tα ελληνικά ομόλογα είχαν καλύτερη επίδοση σήμερα από τα άλλα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης καθώς οι επενδυτές θεωρούν απίθανο να υπάρξει απόκλιση από τη σημερινή δημοσιονομική πειθαρχία μετά την εντυπωσιακή νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις χθεσινές εκλογές.

Οι αποδόσεις 10ετών κρατικών ομολόγων, οι οποίες κινούνται αντίθετα από τις τιμές τους, μειώθηκαν κατά 11 μονάδες βάσης στο 3,948%.

Η διαφορά μεταξύ της απόδοσης των ελληνικών και των γερμανικών 10ετών τίτλων (spread) μειώθηκε κατά 4 μ.β. στις 146 μ.β.

Αναλυτές ανέφεραν ότι με δεδομένη την οικονομική στήριξη από την ΕΕ και το σημερινό χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να μειώσει σημαντικά τον λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ, κάτι που έχει κρίσιμη σημασία για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Σημείωναν επίσης ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ήδη από το 2022 και ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή κεντρική Τράπεζα επηρεάζει σε μικρότερο βαθμό την ελληνική οικονομία.

Πηγή: liberal.grΠηγή

Απάντηση