Η εκτίμηση των κομμάτων για το αποτέλεσμα

0 14ΚΚΕ, το μόνο αντίπαλο δέος στη συντήρηση και τις αντιλαϊκές πολιτικές

Του Γιάννη Πρωτούλη*

Η σημαντική ενίσχυση του ΚΚΕ σε ψήφους, ποσοστά και έδρες συνιστά ένα θετικό βήμα. Είναι το μόνο θετικό στοιχείο αυτών των εκλογών και το μόνο για το οποίο έχει να χαίρεται κάθε προοδευτικός, αριστερός άνθρωπος. Ιδιαίτερα ελπιδοφόρα είναι τα πολύ υψηλά ποσοστά του ΚΚΕ στην Αττική, όπου αναδεικνύεται τρίτο κόμμα, με περισσότερους βουλευτές. Αυτή η επιπλέον δύναμη θα επιστρέψει στον λαό, θα κατατεθεί την επόμενη μέρα στους αγώνες και τις διεκδικήσεις του απέναντι στην επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση που -όπως είναι φανερό και από το αποτέλεσμα- θα έχουμε.

Το ΚΚΕ θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του, θα κάνει και μετεκλογικά ό,τι είπε προεκλογικά. Θα είναι η μοναδική δύναμη εργατικής-λαϊκής αντιπολίτευσης στην επόμενη Βουλή. Οι -περισσότεροι πλέον- βουλευτές του θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των αγώνων, στα δύσκολα που έχουμε μπροστά μας. Για να εμποδίσουμε αντιλαϊκά μέτρα, πλειστηριασμούς, την επίθεση στα δικαιώματά μας. Για να επιβάλουμε κατακτήσεις και άμεσες βελτιώσεις στη ζωή μας.

Η δεύτερη ανάγνωση του εκλογικού αποτελέσματος, αρνητική αυτή τη φορά, είναι η συντηρητικοποίηση ενός σημαντικού μέρους του λαού, που επιβράβευσε την αντιλαϊκή διακυβέρνηση της Ν.Δ. ενισχύοντάς την σε σχέση με το 2019. Είναι καιρός να βγουν συμπεράσματα για τον λόγο που συμβαίνει αυτό. Φορέας αυτής της συντηρητικοποίησης τμήματος των ψηφοφόρων δεν είναι άλλος από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό που βασικά αποτυπώνεται, είναι η απογοήτευση πολλών ανθρώπων τόσο από τη διακυβέρνησή του ΣΥΡΙΖΑ το 2015-2019, με τα μνημόνια, την προώθηση των ΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών κ.λπ., όσο και από τη στάση του ως αντιπολίτευση την τελευταία τετραετία, όπου “έβαλε πλάτη” και στήριξε βασικές επιλογές της Ν.Δ. υπερψηφίζοντας εμβληματικά αντιλαϊκά νομοσχέδια. Ακόμα και από τη στάση του τις τελευταίες μέρες της προεκλογικής περιόδου, με το απροκάλυπτο “ψάρεμα” στα βρομόνερα του ναζισμού για λίγα επιπλέον ψηφαλάκια. Είναι το αποτέλεσμα της εμπέδωσης της λογικής ότι “δεν υπάρχει εναλλακτική” και της συνεχούς αναζήτησης του “μικρότερου κακού”, που, όπως αποδείχτηκε για μία ακόμη φορά, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο μεγαλύτερο.

Είναι ώρα οι αριστεροί, προοδευτικοί άνθρωποι να τα αφήσουν όλα αυτά πίσω τους. Η ελπίδα για τους εργαζόμενους, τη νεολαία, για κάθε άνθρωπο που επιδιώκει την πρόοδο, βρίσκεται στους αγώνες τους, την ανασύνταξη και αντεπίθεση του κινήματος και την ακόμη μεγαλύτερη συμπόρευση με το ΚΚΕ. Εκεί θα βρεθούμε όλοι μαζί, όπως και στις κάλπες αν στηθούν ξανά, για ακόμη πιο δυνατό ΚΚΕ.

*Μέλος του Π.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕΠηγή

Απάντηση