ΣΥΡΙΖΑ: Ο Τσίπρας «κόντυνε» τους παλιούς και βγάζει μπροστά τους «λοχαγούς» -Ένα νέο τοπίο | ΠΟΛΙΤΙΚΗ

0 2


Εκπλήξεις και σαφέστατα μηνύματα στο εσωτερικό του κόμματος περιελάμβανε ο «ανασχηματισμός» που ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης ο Αλέξης Τσίπρας.

Κύριο χαρακτηριστικό του ευρύτατου ανασχηματισμού του «σκιώδους υπουργείου» είναι η ανάδειξη νέων σε ηλικία στελεχών στην πρώτη γραμμή της κομματικής επετηρίδας.

Η νέα ηγετική ομάδα
της Κουμουνδούρου

Σε συνέχεια των αλλαγών εντός Κουμουνδούρου – με την ανάληψη της θέσης του Γραμματέα από τον Δημήτρη Τζανακόπουλο και του εκπροσώπου του Γραφείου Τύπου από τον Νάσο Ηλιόπουλο – ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε μεγάλη ανανέωση και σε επίπεδο τομεαρχών. Αχτσιόγλου, Χαρίτσης, Ζαχαριάδης, Κάτσης, Νοτοπούλου και Ψυχογιός ανέλαβαν θέσεις σημαντικής ευθύνης ενώ άλλοι περίπου δέκα τοποθετήθηκαν σε θέσεις αναπληρωτών.

Ο Αλέξης Τσίπρας φτιάχνει με αυτό τον τρόπο, μία νέα ηγετική ομάδα, νεαρής ηλικίας και απολύτως «υπόλογη» στον ίδιο. «Μια ομάδα νεαρών λοχαγών γύρω από τον Πρόεδρο», όπως περιέγραφε στο iefimerida.gr στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλη εμπειρία στην εσωκομματική «κουζίνα».

Υποβάθμιση Παππά,
Πολάκη και Τζάκρη

Παράλληλα, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του τελευταίου διαστήματος, ο ανασχηματισμός επεφύλασσε σημαντική υποβάθμιση του Νίκου Παππά κρατώντας τον, όμως στο σχήμα, με ό, τι αυτό συνεπάγεται. Μήνυμα αποτελεί και η υποβάθμιση του Παύλου Πολάκη και της Θεοδώρας Τζάκρη καθώς ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ενοχλημένος από τις τελευταίες εσωκομματικές παρεμβάσεις τους.

Υποβάθμιση για Τσακαλώτο

Οι χθεσινές ανακοινώσεις έκρυβαν, όμως, και μια μεγάλη έκπληξη καθώς χωρίς σκιώδες χαρτοφυλάκιο έμεινε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Αν και πηγές της Κουμουνδούρου υποστηρίζουν ότι πρόκειται ουσιαστικά για αναβάθμιση του πρώην υπουργού Οικονομικών, καθώς αναλαμβάνει την ευθύνη συντονισμού των οικονομικών υπουργείων, η μετακίνησή του από τον τομέα Οικονομικών αποτελεί σίγουρα μήνυμα υποβάθμισης. Μόνο ο χρόνος και ο τρόπος λειτουργίας θα αποδείξει αν πρόκειται, πράγματι, για έναν τρόπο έμμεσης περιθωριοποίησης.

Τα συμπεράσματα
του «ανασχηματισμού»

Εν
κατακλείδι, οι χθεσινές ανακοινώσεις
επιφέρουν αλλαγές σε διάφορα επίπεδα:

α) Ο πρόεδρος του
ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί αναβάθμιση του «πρέσινγκ»
στην κυβέρνηση και επέλεξε αυτούς που
θεωρεί καταλληλότερους «για να κάνουν
τη δουλειά»

β)
Φτιάχνεται
μία συμπαγής ομάδα 40αρηδων με απευθείας
σχέσεις με τον Αλέξη Τσίπρα, η οποία θα
αναλάβει να «τρέξει το κόμμα» σε όλα τα
επίπεδα

γ) Είναι το πρώτο ηχηρό βήμα περιθωριοποίησης μιας παλιάς φρουράς στελεχών που ήταν στην πρώτη γραμμή όλα τα προηγούμενα χρόνια. Σε αυτή την κατεύθυνση αναμένονται κι άλλες κινήσεις το επόμενο διάστημα

δ) Οι τελευταίες εσωκομματικές εξελίξεις αναδιατάσσουν το εσωκομματικό πεδίο σε επίπεδο τάσεων. Οι τάσεις δεν θα είναι, πλέον, όπως τις γνωρίσαμε το διάστημα από το 2015 και έπειτα. Και σε αυτό το επίπεδο πρέπει να αναμένονται νεότερες εξελίξεις το επόμενο διάστημα.

Πηγή του άρθρου

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More