fbpx

Dogecoin: Μια άλλη ανάγνωση για το ράλι του Dogecoin

0 15

Τα τρολαρίσματα του Elon Musk, η… χαβαλεδιάρικη πτυχή της κουλτούρας του Internet και οι νέοι αντισυμβατικοί της κρυπτο-αγοράς. Ανεβάζει διαρκώς το ρίσκο η πλημμύρα μετρητών από τις κεντρικές τράπεζες.

1482891 dogecoin%20930 - Dogecoin: Μια άλλη ανάγνωση για το ράλι του Dogecoin

Ποτέ δεν περίμενα να κάνω δύο αφιερώματα στην σειρά για το Dogecoin, το οποίο πάει να εξελιχθεί ως το πιο ακριβό αστείο στην ιστορία. Στην 6η θέση από πλευράς κεφαλαιοποίησης στην αγορά των crypto, βρίσκεται ένα νόμισμα που δεν κάνει καν στον κόπο να υποκριθεί ότι παράγει κάποιο έργο. Δεν υπάρχει κάποιο project από πίσω, ούτε καν προοπτική να εμφανιστεί κάποιο ευφυές συμβόλαιο (smart contract) ή αμοιβή από staking. Πρόκειται για παραφροσύνη. Ή μήπως δεν είναι έτσι;

Μέρος της ανόδου οφείλεται στα παιχνίδια των traders. Σίγουρα έχει συμβάλει το κίνημα στο tik tok το οποίο επιμένει να επιδιώκει να το στείλει στο ένα δολάριο, ενώ παράλληλα διασκεδάζουν που σηκώνουν το μεσαίο δάκτυλο στους boomers και την mainstream επενδυτική κοινότητα. Μια επανάληψη της ιστορίας με τους WallStreetBets και την Gamestop.

Κάποιοι το ερμηνεύουν ως ενσάρκωση της χαβαλεδιάρικης πτυχής της κουλτούρας του Internet. Βέβαια τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί, αν δεν υπήρχε ο κύριος υποκινητής του: ο άρχοντας του τρολαρίσματος, ο Elon Musk. Οποιοιδήποτε και αν είναι οι λόγοι, γεγονός είναι πως αυτό το αστείο έχει αρχίσει να εκλαμβάνεται σοβαρά.

Στην εποχή που τα θεμελιώδη στη χρηματιστηριακή αγορά παίζουν το λιγότερο ρόλο, τι κυριαρχεί; Η ροή του χρήματος και τα social media. Το Dogecoin είναι φτηνό ή τουλάχιστον φαίνεται φτηνό. Είναι δημοφιλές, καθώς όλοι μιλάνε για αυτό και διαφημίζεται μέσω του χιούμορ. Οι φανατικοί οπαδοί του ισχυρίζονται πως πιο παλιά όσοι αγοράζανε Bitcoin και Ethereum ήταν οι «περίεργοι» της εποχής. Τους αντιμετωπίζανε σαν να το είχαν σκάσει από το Δαφνί, επειδή πιστεύανε σε μια μορφή χρήματος δημιουργημένο από το Internet. Τώρα είναι cool, ακόμα και συστημικοί. Αρχίζουν και θεωρούνται φυσιολογικοί. Οι νέοι αντισυμβατικοί είναι αυτοί που αγοράζουν Dogecoin. Αυτοί που δεν τους καταλαβαίνει κανείς και όμως τελικά δικαιώνονται.

Ακούγεται κακό το 28% των νομισμάτων να βρίσκεται σε ένα μόνο πορτοφόλι ή το 68% στα 100 κορυφαία. Όμως δεν γνωρίζουμε ποιοι κατέχουν αυτά τα πορτοφόλια. Για παράδειγμα το μεγαλύτερο είναι του Elon Musk ή της Robinwood; Η διαφορά είναι τεράστια. Στην μια περίπτωση ένας άνθρωπος κατέχει ποσότητα ικανή να χειραγωγήσει την αγορά, ειδικά αν έχει τα χρήματα του Musk και την επιρροή σε δεκάδες εκατομμύρια ακόλουθους στο Twitter. Στην άλλη περίπτωση ο λογαριασμός ανήκει σε χιλιάδες άτομα. Αυτό είναι θετικό γιατί δεν μπορεί να χειραγωγηθεί η τιμή από αυτούς. Ή τουλάχιστον θα ήταν εξαιρετικά απίθανο να συμβεί κάτι τέτοιο.

Μπορεί η τιμή του Dogecoin να πιάσει το ένα δολάριο ή και να το ξεπεράσει; Φυσικά μπορεί και μπορούμε να σκεφτούμε εύκολα πιθανές αιτίες. Μία είναι να το εντάξει η Coinbase στο ανταλλακτήριο της. Με το ιστορικό που υπάρχει, πόσο απίθανο είναι να πολλαπλασιάσει την κεφαλαιοποίηση του; Ένας άλλος λόγος είναι να ανέβει το Bitcoin επί 3 από την σημερινή τιμή. Τι θα σημαίνει αυτό για την υπόλοιπη αγορά; Ότι θα ακολουθήσει σε παρόμοια ποσοστά ανόδου. Γιατί όχι και το Dogecoin; Ίσως μάλιστα να μην χρειάζεται καν το Χ3, επειδή είναι το πιο γρήγορο άλογο στην κούρσα.

Οι πολιτικές των Κεντρικών Τραπεζών, τα μηδενικά επιτόκια και η πλημμύρα από μετρητά, έχει ωθήσει ακόμα και τους πιο συντηρητικούς σε επιλογές υψηλότερου ρίσκου. Αυτό σημαίνει πως οι πιο παράτολμοι, έχουν στραφεί σε ακόμα πιο ριψοκίνδυνες επιλογές. Εξάλλου, γιατί να ακούσεις την φωνή της «λογικής», όταν έχεις διαπιστώσει πως οι συμβουλές των «ειδικών», που επικαλούνται την συμβατική σοφία του παλαιού συστήματος έχουν αποτύχει πανηγυρικά; Γιατί να σπάσεις το κεφάλι σου να μάθεις για το blockchain και σοβαρά projects; Δεν είναι διασκεδαστικό. Άσε τις σοβαρές σκέψεις στους boomers.

Κάποιοι το βλέπουν σαν λαχείο. Γιατί να πάρεις Dogecoin και όχι λαχείο; Επειδή έχει πιο πολύ πλάκα. Ποιος διασκεδάζει αγοράζοντας λαχεία; Έχετε δει κανέναν να φιλονικεί με κάποιον άλλο για κάποιο νούμερο που βρίσκεται στο λαχείο του ή να τουιτάει υπέρ του H12345243 του Εθνικού λαχείου; Επίσης η διαφορά με το λαχείο είναι πως αν δεν κληρωθεί το νούμερο σου, η αξία του μηδενίζεται. Ωστόσο το Dogecoin πιθανότατα δεν πρόκειται ποτέ να μηδενίσει. Φυσικά ακόμα κι έτσι μπορείς να χάσεις πολύ μεγάλο μέρος του κεφαλαίου σου, αλλά ο διάσημος σκυλάκος έχει αποδείξει πως είναι εφτάψυχος σαν γάτα.

Σκεφτείτε κι ένα άλλο σενάριο. Είσαι ο Musk που έχεις δείξει την συμπάθεια σου σε αυτό το νόμισμα ή αν θέλετε σε κάνει να διασκεδάζεις όλη αυτή η ιστορία γύρω του. Πόσο δύσκολο είναι για αυτόν στον επόμενο πύραυλο να βάλει ένα πορτοφόλι με Dogecoin και να ισχυριστεί πως έστειλε στην πραγματικότητα το Dogecoin στο φεγγάρι και να εμφανιστεί ως μεσσίας στους πιστούς του. Για τον Musk μιλάμε εξάλλου.

Ας δούμε κι άλλο ένα. Με τόσους «επενδυτές» ή ενεργούς κόμβους στο Dogecoin, τι θα συμβεί αν κάποιος αποφασίσει να εκμεταλλευτεί την υποδομή και να δημιουργήσει κάτι χρήσιμο στο δίκτυο του; Ίσως κάποιος που έχει εμμονή με αυτό και τα χρήματα. Λίγη θέληση χρειάζεται και λίγη ικανότητα, για να πραγματοποιήσει κάτι μυθικό.

Προσωπικά δεν κατέχω ούτε ένα Dogecoin. Ούτε σκοπεύω να αγοράσω, αν και μου έχει τύχει συχνά στην ζωή μου να θυμηθώ την φράση, ποτέ μην λες ποτέ. Τις επιφυλάξεις μου τις έχω εκφράσει εδώ. Απλώς προσπαθώ να δω τα επιχειρήματα και της άλλης πλευράς. Κάτι που στις επενδύσεις είναι μια απαραίτητη διαδικασία. Είτε πρόκειται για μια άχρηστη φούσκα στην οποία όλοι θα χάσουν χρήματα ή συμβαίνει κάτι άλλο που δεν καταλαβαίνουμε ακόμα.

Η πραγματικότητα όμως είναι αμείλικτη. Ζούμε στην εποχή που κάποιος επαγγελματίας διαχειριστής κεφαλαίων, κάτοχος διδακτορικού, είχε βάλει τα χρήματα των πελατών του στο πετρέλαιο, το σημαντικότερο εμπόρευμα στον κόσμο, και έχει χάσει τα πάντα. Και ένας τινέιτζερ που μένει ακόμα με τους γονείς του και είχε επενδύσει στο Dogecoin όταν είχε ακόμα 0,001 σεντς, σήμερα είναι εκατομμυριούχος. Λίγοι καταλαβαίνουν πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα.

Προσωπικά μου φαίνεται δύσκολο να συμβιβαστώ με την ιδέα ότι ένα αστείο μπορεί να αξίζει δεκάδες δισεκατομμύρια. Ένα αστείο που όχι μόνο έχει επιβιώσει και πλέον είναι πιο παλιό από το 99% των «ζωντανών» κρυπτονομισμάτων, αλλά και έχει καλύτερη απόδοση από το ίδιο το Bitcoin. Και επειδή δεν το καταλαβαίνω, προτιμώ να απέχω. Επιθυμώ να έχω φιλίες με τις πιθανότητες, παρά με την τύχη.

Όπως φαίνεται από το παρακάτω 4ωρο διάγραμμα, τον Ιανουάριο είχαμε πτώση 29% που καλύφθηκε σε 19 ημέρες. Τον Φεβρουάριο 26% που καλύφθηκε σε 7 μέρες. Τον Μάρτιο 19% η οποία κράτησε 12 μέρες. Αυτόν τον μήνα έχουμε μια διόρθωση της τάξης του 26%. Θα δούμε πόσο θα κάνει να καλυφθεί. Τίποτα το ασυνήθιστο

Μια υποχώρηση από το ιστορικό υψηλό όλων των εποχών κατά 26%, είναι σημαντικά μικρότερη από τις συνηθισμένες υποχωρήσεις που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του bull run του 2017, που οι απώλειες ήταν κατά 35% κατά μέσο όρο. Το έχουμε πει κι άλλη φορά. Η μεταβλητότητα είναι το αντίτιμο που πληρώνεις για τις υψηλές αποδόσεις.

 

* Ίσως βιώνουμε την πιο αποπληθωριστική περίοδο στην ιστορία, ισχυρίζεται ο Mike McGlone, υπεύθυνος στρατηγικής εμπορευμάτων του Bloomberg Intelligence. Η άνοδος των τιμών των βασικών εμπορευμάτων και των αποδόσεων των ομολόγων, δεν αρκεί για να καλύψει την αύξηση της κυκλοφορίας του χρήματος, όπως εκφράζεται από τον δείκτη Μ2. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως το πετρέλαιο, βρίσκεται στην ίδια τιμή που ήταν πριν από 16 χρόνια.

* Ένας από τους κορυφαίους διαχειριστές κεφαλαίων παγκοσμίως, ο δισεκατομμυριούχος Bill Miller, εμφανίστηκε σε μια συνέντευξη με ένα καπέλο του Bitcoin και αυτοπροσδιορίστηκε ως Bitcoin maximalist! Ισχυρίστηκε πως όχι μόνο δεν είναι φούσκα, αλλά ότι η φετινή άνοδος του Bitcoin είναι μόλις η αρχή της mainstream αποδοχής του. Υπάρχει μια ομοιότητα στην ταχύτητα αποδοχής του που συναντάμε σε όλες τις μεγάλες τεχνολογικές καινοτομίες. Όλοι μπορούν να αντέξουν μια απώλεια 1-2% του χαρτοφυλακίου τους, αν τοποθετήσουν αυτό το ποσοστό στο Bitcoin. Ωστόσο το δυνητικό κέρδος είναι ασύμμετρα υπέρ μας, ανάφερε.

gif;base64,R0lGODlhAQABAAAAACH5BAEKAAEALAAAAAABAAEAAAICTAEAOw== - Dogecoin: Μια άλλη ανάγνωση για το ράλι του Dogecoin

Υπάρχουν 47.000.000 εκατομμυριούχοι, αλλά μόνο 21.000.000 Bitcoin. Η Coinbase μόνο έχει 58.000.000 χρήστες, αλλά υπάρχουν μόνο 21.000.000 Bitcoin. Οποιαδήποτε από αυτές τις κατηγορίες αποφασίσει να αποκτήσει ένα μόνο Bitcoin, θα πρέπει να συμβιβαστεί με κάτι λιγότερο.

Δεν χρειάζεται να καταλάβεις πολλά για το Bitcoin. Απλά πως η προσφορά είναι περιορισμένη, αυτή την περίοδο αυξάνεται 2% σε σχέση με την υφιστάμενη ποσότητα, όμως η ζήτηση είναι μεγαλύτερη. Αυτό αρκεί για να συνεχίσει να ανεβαίνει. Αυτά είναι μόνο ορισμένα από τα επιχειρήματα που ανάφερε ο Bill Miller, ο οποίος παρόλο που θεωρεί σήμερα το Bitcoin καλύτερο από το χρυσό, παραδέχτηκε πως μέχρι πριν 1,5 χρόνο ήταν απλός παρατηρητής. Δεν είχε αποκτήσει κάποιο Bitcoin.

* Η Bank of America είχε δημοσιεύσει το 2018 ένα γράφημα του Bitcoin, ισχυριζόμενη ότι η φούσκα έσκασε. Το συνέκρινε με τις τουλίπες και άλλες φούσκες. Εκείνη την περίοδο η τιμή του κρυπτονομίσματος βρισκόταν εκεί που βρίσκεται η κόκκινη κουκίδα. Η πορεία της τιμής από εκεί και πέρα συμπληρώθηκε αργότερα.

1472257 pazopoulos 180 - Dogecoin: Μια άλλη ανάγνωση για το ράλι του Dogecoin

Πηγή: https://www.euro2day.gr/investments/crypto/article/2075891/mia-allh-anagnosh-gia-to-rali-toy-dogecoin.html

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

You might also like
Σχολιάστε το άρθρο

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More