fbpx

Συνωστισμός στα διόδια: 50.000 οχήματα σε 12 ώρες – Πόσους γύρισαν πίσω, βεβαιώνονται παραβάσεις σε δεύτερο χρόνο

0 9

Βασικό μέρος του σχεδίου με τη συμμετοχή μια τεράστιας αστυνομικής δύναμης περίπου 10.000 αστυνομικών είναι τα μπλόκα στα διόδια. Μέσα σε διάστημα 12 ωρών χθες Παρασκευή πέρασαν από τις εισόδους και τις εξόδους των διοδίων (σε Ελευσίνα και Αφίδνες) 50.000 οχήματα.

Οι αστυνομικοί επέστρεψαν πίσω 130 οχήματα, καθώς οι οδηγοί δεν είχαν μαζί τους τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν, μάλιστα, ότι οι άντρες της Τροχαίας άκουσαν διάφορες δικαιολογίες από τους οδηγούς, που αφορούσαν σε ιατρικά ραντεβού, κηδείες και «βοήθεια σε ηλικιωμένο».

Η εντολή που έχουν πάρει οι αστυνομικοί είναι να αναγκάζουν σε «αναστροφή» οποιονδήποτε προβάλει προσχήματα για τη μετακίνησή του εκτός Αττικής. Το ίδιο αυστηροί είναι οι έλεγχοι και στους παράδρομους.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου οι αστυνομικοί θα ελέγχουν όλα τα διερχόμενα οχήματα που θα περνούν από τα διόδια στην Ελευσίνα και τις Αφίδνες.

Οι έλεγχοι θα είναι καθολικοί και έτσι εκτιμάται ότι θα δημιουργούνται ουρές αυτοκινήτων στους σταθμούς των διοδίων. Οι οδηγοί που θα πρέπει να διέλθουν από αυτούς θα πρέπει να δείξουν λίγη παραπάνω υπομονή, όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές.

  • Στα μπλόκα θα ελέγχονται τα έγγραφα μετακίνησης (όπως οι βεβαιώσεις του πληροφοριακού συστήματος Εργάνη κοκ). Αστυνομικές πηγές εξηγούν ότι δεν είναι εφικτό σε όλες τις περιπτώσεις να γίνεται επιτόπια διασταύρωση στοιχείων και έτσι δεν αποκλείεται να υπάρξουν ακόμα και κυρώσεις εκ των υστέρων.

Δηλαδή, να βεβαιωθούν παραβάσεις σε οδηγούς σε δεύτερο χρόνο, ύστερα από τη διασταύρωση των δικαιολογητικών που επέδειξαν στους αστυνομικούς.

Στα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. περιλαμβάνονται drones και ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ. που θα δίνουν ζωντανά εικόνα για την κίνηση των οχημάτων στα κεντρικά οδικά δίκτυα.

  • Στοχευμένα μπλόκα θα υπάρχουν , επίσης, κατά μήκος των Εθνικών Οδών, στις διαδρομές από την Αθήνα για Πελοπόννησο αλλά και στις διαδρομές από την Αθήνα για Θεσσαλονίκη.

Όσον αφορά στην πρωτεύουσα, οι έλεγχοι θα γίνονται την Κυριακή του Πάσχα στο κεντρικό οδικό δίκτυο, για να εφαρμοστεί η απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 21.00.

Πρόστιμα και σε ποιους επιτρέπεται η μετακίνηση

Συγκεκριμένα, η Τροχαία θα εφαρμόζει όπου κρίνει αναγκαίο, τα εξής πρόστιμα:

  • Στα πρόσωπα που παραβιάζουν τον περιορισμό κυκλοφορίας επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ.
  • Στην περίπτωση που οποιοδήποτε πρόσωπο προβεί σε δήλωση ψευδών ή πλαστών στοιχείων ή σε έκδοση ψευδούς βεβαίωσης, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 500 ευρώ.

Πλέον, μέχρι τις 10 Μαΐου απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός των ορίων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, ενώ στην περίπτωση της Αττικής, η μετακίνηση δεν επιτρέπεται εκτός των ορίων της Περιφέρειας και από ή προς την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων.

Σημειώνεται, ότι η μετακίνηση μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων επιτρέπεται στις εξής περιπτώσεις και μόνο:

  • Μετακίνηση από και προς την εργασία, με τον τρόπο που προβλεπόταν. Σημειώνεται ότι τα προσκομιζόμενα έγγραφα προς πιστοποίηση της μετακίνησης για λόγους εργασίας, προσδιορίζουν τον χρόνο έναρξης και λήξης της μετακίνησης και διασταυρώνονται από τις αρχές ελέγχου με τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου αλλά και στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη. Όσον αφορά τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, σημειώνεται ότι στην υπεύθυνη δήλωση ή βεβαίωση, πρέπει να αναφέρεται συγκεκριμένα ο λόγος της μετακίνησης (π.χ. προγραμματισμένο ραντεβού σε συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία), ενώ ο συνολικός χρόνος της μετακίνησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 48 ώρες.
  • Μετακίνηση για λόγους υγείας αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση μετακίνησης προς δημόσια δομή υγείας, η οποία σε περίπτωση ελέγχου πρέπει να πιστοποιείται από σχετικό έγγραφο της ίδιας της δομής.
  • Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας.
  • Μετάβαση σε κηδεία. Στην περίπτωση αυτή ο μετακινούμενος σε περίπτωση ελέγχου καλείται να επιδείξει – πέρα της σχετικής βεβαίωσης ή SMS με κωδικό 5 – τα ακόλουθα δύο έγγραφα: α) ληξιαρχική πράξη θανάτου και, β) άδεια ταφής.
  • Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων. Σε αυτή την περίπτωση, ο μετακινούμενος γονέας υποχρεούται σε περίπτωση ελέγχου να επιδεικνύει α) αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου, σε περίπτωση διαζυγίου ή β) υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, σε περίπτωση διάστασης, καθώς και στοιχεία από τα οποία προκύπτει η κατοικία του τέκνου.

Πατήστε εδώ και ακολουθήστε το O-Efialtis.com στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις Eιδήσεις

Αν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας άρθρα, πατήστε εδώ: Εγγραφή στο Newsletter

Πηγή

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

You might also like
Σχολιάστε το άρθρο

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More