Νερό με λεμόνι: Τα οφέλη και οι κίνδυνοι – Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν το πίνετε καθημερινά

0 13


Πολλοί είναι εκείνοι που κάθε πρωί πίνουν κρύο ή ζεστό νερό με λίγο λεμόνι, με τη συνήθεια αυτή να θεωρείται ως επί το πλείστον ωφέλιμη από τους ειδικούς για την υγεία μας, σύμφωνα με το «Healthstat.gr». Από την άλλη, η καθημερινή κατανάλωση του συγκεκριμένου ροφήματος μπορεί να εγκυμονεί και ορισμένους κινδύνους, που καλό είναι να έχουμε υπόψη μας.

Σημειώνουμε ότι η συνηθισμένη «συνταγή» για το ρόφημα αυτό περιέχει φρεσκοστυμμένο χυμό από μισό ή ένα λεμόνι, μέσα σε ένα φλιτζάνι νερό.

Πλούσια πηγή βιταμίνης C και φυτικών ενώσεων
Το νερό με λεμόνι είναι μια πλούσια πηγή βιταμίνης C και φυτικών ενώσεων, που μπορούν να ενισχύσουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, να προστατεύσουν από διάφορες ασθένειες και να αυξήσουν την απορρόφηση του σιδήρου. Το κιτρικό οξύ στα λεμόνια μειώνει τον κίνδυνο για πέτρες στα νεφρά αραιώνοντας τα ούρα και αυξάνοντας την περιεκτικότητά τους σε κιτρικό άλας.

Δεδομένου ότι στο μείγμα μπαίνει εκτός από τον χυμό και κάποια ποσότητα από τις ίνες του φρούτου, οι πηκτίνες στον «πολτό» μπορούν να προάγουν την πληρότητα και να ενισχύσουν τα φιλικά βακτήρια στο έντερο, βοηθώντας έτσι στην καλή υγεία και τον μειωμένο κίνδυνο ασθενειών.

Επιπλέον, το άρωμα λεμονιού που προέρχεται από τα αιθέρια έλαια μπορεί να μειώσει το στρες και να βελτιώσει τη διάθεση.

Η λεμονάδα θα πρέπει να έχει παρόμοια οφέλη για την υγεία. Βέβαια, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί στην προσθήκη ζάχαρης, η οποία είναι ανθυγιεινή όταν καταναλώνεται σε υπερβολική ποσότητα.

Προλαμβάνει τις πέτρες στα νεφρά
Το κιτρικό οξύ στα λεμόνια μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των λίθων στα νεφρά. Το κιτρικό, συστατικό του κιτρικού οξέος, κάνει τα ούρα λιγότερο όξινα και μπορεί ακόμη και να διασπάσει μικρούς λίθους. Ο χυμός λεμονιού περιέχει κιτρικό οξύ, ωστόσο μπορεί να χρειαστούν μεγάλες ποσότητες για να αυξηθεί το pH των ούρων σας.

Βοηθά στην πέψη
Η κατανάλωση νερού με λεμόνι πριν από τα γεύματα μπορεί να βοηθήσει την πέψη. Αυτό συμβαίνει επειδή το κιτρικό οξύ που βρίσκεται στο χυμό λεμονιού έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει την έκκριση γαστρικού οξέος, ένα πεπτικό υγρό που παράγεται στο στομάχι και επιτρέπει στο σώμα σας να διασπά και να αφομοιώνει τα τρόφιμα.

Σε μια μελέτη του 2021, οι συμμετέχοντες έπιναν 300 ml είτε νερό είτε νερό με λεμόνι πριν από το φαγητό για 4 εβδομάδες. Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα κοπράνων πριν και μετά την περίοδο δοκιμής και αναλύθηκε η εντερική μικροχλωρίδα των συμμετεχόντων.

Οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν ότι η πρόσληψη νερού με λεμόνι πριν από το γεύμα φάνηκε να προάγει την πέψη, συμβάλλοντας στην καλύτερη μεταφορά της τροφής μέσω του πεπτικού σωλήνα. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες μελέτες μεγάλης κλίμακας για την πλήρη κατανόηση των επιδράσεων του λεμονιού στην πέψη.

Πιθανοί κίνδυνοι από την κατανάλωση νερού με λεμόνι
Το νερό με λεμόνι είναι γενικά ασφαλές για κατανάλωση, αλλά υπάρχουν μερικές πιθανές παρενέργειες που πρέπει να γνωρίζετε. Το λεμόνι περιέχει κιτρικό οξύ, το οποίο μπορεί να διαβρώσει μακροπρόθεσμα το σμάλτο των δοντιών. Για να περιορίσετε τον κίνδυνο, πιείτε νερό με λεμόνι μέσα από ένα καλαμάκι και ξεπλύνετε το στόμα σας με σκέτο νερό στη συνέχεια. Επιπλέον, τα εσπεριδοειδή όπως είναι γνωστό ότι αυξάνουν την παραγωγή γαστρικού οξέος και μπορεί να προκαλέσουν καούρα σε μερικούς ανθρώπους.

Με πληροφορίες: www.Healthstat.grΠηγή

Απάντηση