«Καμπανάκι» ΠΟΥ για την αναιμία

0 14


Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η πρόοδος στη μείωση της αναιμίας είναι αργή και ο κόσμος δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη του παγκόσμιου στόχου.

Ο ΠΟΥ εγκαινιάζει το πρώτο του ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη μείωση της αναιμίας, καλώντας τις χώρες να επιταχύνουν τη δράση για τη μείωση του επιπολασμού της αναιμίας στο μισό στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας έως το 2025 σύμφωνα με το newshealth

Ποιους «χτυπάει» η αναιμία

Η αναιμία είναι ένα σοβαρό παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας, που επηρεάζει 571 εκατομμύρια γυναίκες και 269 εκατομμύρια μικρά παιδιά παγκοσμίως.

Το 2019, η αναιμία επηρέασε το 40% των παιδιών μεταξύ 6 μηνών και 5 ετών, το 37% των εγκύων γυναικών και το 30% των γυναικών ηλικίας 15-49 ετών. Είναι πιο διαδεδομένο σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Η αναιμία αυξάνει τον κίνδυνο λοιμώξεων και θανάτου, μειώνει τη γνωστική απόδοση και προκαλεί υπερβολική κόπωση, κακά αποτελέσματα εγκυμοσύνης, απώλεια κερδών και κακή ανάπτυξη και ανάπτυξη. Είναι ένας ισχυρός δείκτης της συνολικής υγείας.

«Οι περισσότερες εργασίες για την αντιμετώπιση της αναιμίας έχουν επικεντρωθεί στην πρόληψη και τη θεραπεία της έλλειψης σιδήρου», λέει ο Francesco Branca, Διευθυντής του Τμήματος Διατροφής και Ασφάλειας Τροφίμων του ΠΟΥ. «Ωστόσο, η αναιμία είναι μια περίπλοκη κατάσταση με πολλαπλές αιτίες – συμπεριλαμβανομένων άλλων διατροφικών ελλείψεων, λοιμώξεων, φλεγμονών, γυναικολογικών και μαιευτικών παθήσεων και κληρονομικών διαταραχών των ερυθρών αιμοσφαιρίων». Όλα πρέπει να αντιμετωπιστούν για την αποτελεσματική πρόληψη και θεραπεία της αναιμίας».

Πως ο ΠΟΥ θα βάλει «φρένο» στην αναιμία

Το νέο πλαίσιο καθορίζει τρόπους αντιμετώπισης των άμεσων αιτιών, των παραγόντων κινδύνου και των ευρειών κοινωνικών ανισοτήτων που αποτελούν θεμελιώδεις παράγοντες για την αναιμία. Περιγράφει την αναγκαστικά ολοκληρωμένη προσέγγιση που συγκεντρώνει πολλούς τομείς και φορείς και καθορίζει βασικούς τομείς δράσης για τη βελτίωση της κάλυψης και της αποδοχής των παρεμβάσεων

Αναγνωρίζοντας ότι η υγεία παραμένει ο κυρίαρχος τομέας για την υλοποίηση πολλών από τις συνιστώμενες παρεμβάσεις, το πλαίσιο προτείνει επίσης ενέργειες που μπορούν να αναλάβουν άλλοι κοινωνικοί φορείς. Αυτά περιλαμβάνουν κυβερνήσεις, κοινωνία των πολιτών, ακαδημαϊκό κόσμο, ερευνητές, φορείς χρηματοδότησης, διεθνείς οργανισμούς και μέσα ενημέρωσης. Το καθένα έχει τον ιδιαίτερο ρόλο του στη μείωση της αναιμίας και στη διατήρηση της υγείας των ανθρώπων.

#ΑΝΑΙΜΙΑ #ΠΟΥΠηγή

Απάντηση