Χαμηλές “πτήσεις” στον Εξωδικαστικό – Πού οφείλεται η μείωση των εγκρίσεων
Της Βάσως Αγγελέτου
“Βουτιά” κατέγραψαν τον Απρίλιο τα ποσοστά έγκρισης των ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών από τους πιστωτές, από 80% τον Μάρτιο σε 66% τον προηγούμενο μήνα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ), τον Απρίλιο έγιναν 274 νέες ρυθμίσεις έναντι 455 τον Μάρτιο, 573 τον Φεβρουάριο και 623 τον Ιανουάριο.
Ταυτόχρονα, αντίστροφη ήταν η τάση αποδοχής -από τους οφειλέτες- των ρυθμίσεων που προτείνει αυτόματα ο αλγόριθμός, με το μέσο ποσοστό αποδοχής να αυξάνεται από 57% τον Μάρτιο σε 61% τον Απρίλιο.
Πηγές με γνώση των διαδικασιών απέδωσαν την υποχώρηση των εγκρίσεων -ως απόλυτο αριθμό και ως ποσοστό- σε προσαρμογές στην πλατφόρμα του Εξωδικαστικού λόγω των βελτιωτικών αλλαγών που νομοθετήθηκαν στις αρχές Φεβρουαρίου. Οι αλλαγές αυτές είχαν ως αποτέλεσμα να καθυστερήσουν οι ψηφοφορίες των πιστωτών -η διαδικασία επικύρωσης, δηλαδή, της αυτόματης ρύθμισης που παράγει ο αλγόριθμος από τους διαφορετικούς πιστωτές. \
Επιπλέον, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, λόγω των αργιών του Πάσχα δόθηκε στους πιστωτές παράταση δύο εβδομάδων προκειμένου να ψηφίσουν περισσότερες ρυθμίσεις.
Σημειώνεται ότι η εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του εξωδικαστικού μηχανισμού βρέθηκε στο επίκεντρο της κυβερνητικής στρατηγικής την προηγούμενη τετραετία όσον αφορά στη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους. Ωστόσο, παρά την αισθητή βελτίωση στις επιδόσεις του εξωδικαστικού το τελευταίο 12μηνο, τα ποσοστά των ρυθμίσεων παραμένουν ιδιαίτερα χαμηλά.
Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΙΔΙΧ, έχουν ρυθμιστεί συνολικά χρέη ύψους 1,5 δισ. ευρώ, μέσω 4.630 ρυθμίσεων προς τα πιστωτικά ιδρύματα, τις εταιρείες διαχείρισης και το Δημόσιο. Οι ρυθμίσεις προς το Δημόσιο έχουν μέση διάρκεια 18 έτη και προς τους πιστωτές 15 έτη.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το στοιχείο ότι οι ρυθμίσεις προς τους πιστωτές προβλέπουν διαγραφή χρέους ύψους 32,3% και προς το Δημόσιο 2,22%. Το 41% των ρυθμίσεων έχουν συμπεριλάβει διαγραφή οφειλής πάνω από 30%.
Όσον αφορά στην προοπτική των επόμενων μηνών, αιτήσεις για οφειλές 553 εκατ. ευρώ έχουν ωριμάσει και βρίσκονται στο τελικό στάδιο της αξιολόγησης, 2,1 δισ. ευρώ έχουν υποβληθεί προς αξιολόγηση σε πιστωτές και Δημόσιο και ρυθμίσεις 9,6 δισ. ευρώ βρίσκονται σε αρχικό στάδιο αξιολόγησης.
Η ΕΙΔΙΧ του ΥΠΟΙΚ εκτιμά ότι -σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο- εντός των επόμενων πέντε μηνών αναμένεται να ολοκληρωθούν επιπλέον ρυθμίσεις 2,4 δισ. ευρώ, οι μισές εκ των οποίων θα “κλείσουν” εντός του καλοκαιριού.