«Ζούμε σε χρόνια άγριας Δεξιάς και άγριου νεοφιλελεύθερου Κέντρου»

0 14


Οι Magic De Spell έχουν δύο νέα κομμάτια. Κυκλοφορούν σε ψηφιακή μορφή αλλά μπορούμε να τα σκεφτούμε σαν ένα από τα παλιά επτάιντσα δισκάκια με το ένα τραγούδι στην πρώτη πλευρά και το άλλο ως flipside. Το πρώτο κομμάτι των Magic De Spell είναι το «Σκοτώνω λένε, σημαίνει ζω» (μουσική Βασίλης Στάης και στίχοι Θοδωρής Βλαχάκης) και το δεύτερο μια διασκευή στο «Σφαγείο» του Μίκη Θεοδωράκη.

«Σκοτώνω λένε, σημαίνει ζω»! Αγριος τίτλος θα έλεγα. «Κάποιοι φίλοι χαρακτήρισαν τον τίτλο αυτό σκληρό και αδυσώπητο», μας αποκαλύπτουν οι Magic De Spell. «Στη δική μας ανάγνωση, όμως, είναι η πραγματικότητα. Το κάλεσμα για επιστροφή στον νόμο της ζούγκλας. Η έκπτωση του ανθρώπινου πολιτισμού κάτω από τον μανδύα της “προόδου” και του ανταγωνισμού. Η καπιταλιστική παρακμή μάς προτρέπει να πατήσουμε επί πτωμάτων και μ’ αυτόν τον τρόπο να αισθανθούμε ότι παίρνουμε ζωή.

Να κερδίσουμε δηλαδή κοινωνικά και οικονομικά από τη λαφυραγωγία του ασθενέστερου ή του λιγότερο ικανού. Και αν δεν είμαστε άριστοι κυνηγοί κεφαλών, να αποδεχτούμε ότι εμείς τελικά θα είμαστε τα θύματα. Το τραγούδι, του οποίου τη μουσική έγραψε ο Βασίλης Στάης, τελειώνει με τη φράση “πες αν γεννήθηκες γι’ αυτό”. Στα γραφικά του lyric video, που δημιούργησε ο Γιάννης Καϊμακάμης, κυριαρχεί η φιγούρα του θανάτου. Δεν θα δεχτούμε ποτέ την άποψη ότι η ζωή είναι μια τελετουργία ανθρωποθυσιών».

Και πώς είναι να διασκευάζεις Μίκη; Το τεράστιο μέγεθός του παρέχει ασφάλεια;

Ασφάλεια; Ακριβώς το αντίθετο. Ενας τεράστιος συνθέτης και μια προσωπικότητα που δεν αγγίζεται. Παρ’ όλ’ αυτά, τολμήσαμε να επαναφέρουμε «Το σφαγείο», ακριβώς γιατί νομίζουμε ότι είναι ένα πολιτικό και διαχρονικό τραγούδι, που δυστυχώς για όλους μας εκφράζει απόλυτα το σήμερα.

Δηλαδή;

Βιώνουμε την εμπειρία ενός σύγχρονου σφαγείου. Οχι λιγότερο σκληρού και απειλητικού από αυτό που περιγράφει ο Μίκης, ο οποίος στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι και ο στιχουργός. Συνέδεσε την πολιτική με την τέχνη, κάτι που έχει επίσης ιδιαίτερη βαρύτητα για μας.

Ποια είναι τα σύγχρονα θύματα του «σφαγείου»;

Είναι ο Αλέξης Γρηγορόπουλος, ο Παύλος Φύσσας, ο Ζακ Κωστόπουλος, ο Βαγγέλης Γιακουμάκης, αλλά και όλοι εμείς οι απλοί, οι «περιττοί» άνθρωποι, που σε λίγο θα φοβόμαστε και να ανασάνουμε, γιατί δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να πληρώσουμε τον αέρα που αναπνέουμε. Θα θέλαμε σ’ αυτό το σημείο να ευχαριστήσουμε τον σκηνοθέτη Νίκο Σούλη, ο οποίος κατάλαβε ακριβώς το πνεύμα της διασκευής μας και το προήγαγε οπτικά επί της ουσίας.

Τι κοινό έχει ένα ροκ συγκρότημα με τη μουσική του Μίκη;

Ο Μίκης και οι μεγάλοι συνθέτες μας είναι η ελληνική απάντηση στη μουσική των Pink Floyd, του Frank Zappa, των Beatles, του Lou Reed και όλων των σπουδαίων διεθνών ονομάτων της μεγάλης εποχής της μουσικής. Και είναι μια απάντηση που εκπέμπει φως και πολιτισμό. Εμείς είμαστε μέλη μιας ελληνικής ροκ μπάντας ενεργής επί δεκαετίες και έχουμε βιώσει αυτές τις μουσικές εκατέρωθεν, αλλά παράλληλα και την ελληνική underground σκηνή. Αντλούμε έμπνευση από τη σύνθεση όλων αυτών των επιρροών.

Αλλαγή θέματος: Πώς σας φάνηκε η τετραετία Μητσοτάκη;

Τα λόγια είναι περιττά. Το μήλο κάτω απ’ τη μηλιά…

Ζούμε πάλι σε χρόνια άγριας Δεξιάς;

Ναι. Και άγριου νεοφιλελεύθερου Κέντρου επίσης.

Και οι ακροδεξιοί που σηκώνουν ξανά κεφάλι;

Συμβαίνει πάντα σε εποχές σκότους, όπως αυτές που διανύουμε. Το συγκεκριμένο έργο έχει παιχτεί πολλές φορές. Είναι σαν να ζούμε και να ξαναζούμε τη μέρα της μαρμότας. Η δυστοπία της εποχής και τα παρασκηνιακά πολιτικά παιχνίδια οδηγούν δυστυχώς πολλές φορές τους απλούς ανθρώπους σε επικίνδυνα μονοπάτια.

Είστε απόφοιτοι Λυκείου;

Η επίθεση της κυβέρνησης ενάντια στους καλλιτέχνες υπήρξε διαρκείας. Από την αρχή της θητείας της μέχρι σήμερα, με αποκορύφωμα το προεδρικό διάταγμα 85/2022. Λες και έχουμε προηγούμενα. Ισως και να έχουμε βέβαια, αν σκεφτεί κανείς ότι ο σύγχρονος καπιταλισμός και ο νεοφιλελευθερισμός θεωρούν εμπόδια τις τέχνες και τον πολιτισμό. Και προσπαθούν να υποβιβάσουν με κάθε τρόπο τους καλλιτέχνες και τους δημιουργούς. Το πρόβλημα είναι παγκόσμιο αλλά εδώ το τερμάτισαν. Συμμετείχαμε ενεργά στις κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν. Παίξαμε στην κατάληψη του Εθνικού Θεάτρου-Τσίλερ και στη μεγάλη συναυλία διαμαρτυρίας έξω από το Θέατρο ΡΕΞ. Η συμμετοχή και η στήριξη του κόσμου ήταν τόσο μεγάλη, που έδωσε την ελπίδα ότι μπορεί να μπει ένα φρένο στην κοινωνική απάθεια που μας διακατέχει τα τελευταία χρόνια.

Θα ψηφίσετε αύριο;

Ναι. Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε. Δεν περιμένουμε τις εκλογές για να φορέσουμε τον μανδύα του ενεργού πολίτη. Χωρίς να κουνάμε το δάχτυλο σ’ αυτούς που συνειδητά δεν θα ψηφίσουν, νομίζουμε πως είναι μονόδρομος να εκφραστούμε και να προσπαθήσουμε να οριοθετήσουμε ένα καλύτερο αύριο και μέσα από αυτή τη διαδικασία.


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Οι Magic De Spell δημιουργήθηκαν το 1980 από τους Θοδωρή Βλαχάκη (drums), Γιώργο Σκαρλάτο (μπάσο) και Αλέξη Κυριακάκη (φωνή). Σήμερα η μπάντα αποτελείται από τον σταθερό Βλαχάκη και τους Γιώργο Αρχοντάκη (ηλεκτρικό μπάσο), Δημήτρη Μποτή (πλήκτρα), Βαγγέλη Θεοδωράκη (κιθάρες), Μιχάλη Σκαράκη (φωνή).Πηγή

Απάντηση